Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, την Τρίτη 5 Αυγούστου 2014, παρακολούθησε την παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Άγκντερ Νορβηγίας, συμπατριώτη μας κ. Απόστολου Σπανού, με τίτλο: «Λειμωνιακό Ζήτημα – Ιστορική προσέγγιση και έκδοση εγγράφων από το Αρχείο Νικηφόρου Γλύκα». Η εν λόγω εκδήλωση που οργάνωσε η εφημερίδα «Εμπρός», πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης στην Επάνω Σκάλα (κτήριο «Χαλίμ Μπέη»).

Για το βιβλίο μίλησαν: η Μαρία Μανταμαδιώτου, Διδάκτωρ Ιστορίας πανεπιστημίου Λονδίνου και ο συγγραφέας, ενώ την παρουσίαση έκανε ο Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Παναγιώτης Σκορδάς.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Βουνάτσος, αναφέρθηκε στους δεσμούς μακροχρόνιας φιλίας που τον συνδέουν με τον διαπρεπή συμπατριώτη μας Καθηγητή, εξήρε την προσωπικότητά του και την επιστημονική του διαδρομή, ο οποίος, πέραν της άλλης πλούσιας βιβλιογραφίας του, με το προαναφερόμενο ιστορικό πόνημα του, με τις ανέκδοτες μέχρι τώρα πρωτογενείς πηγές που μελέτησε και παρουσίασε, φωτίζει περισσότερο το πολύπτυχο πρόβλημα της δημιουργίας Εκπαιδευτηρίου στην Καλλονή κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα και την μακρόχρονη αντιδικία μεταξύ της Τοπικής Δημογεροντίας, φιλοπρόοδων τοπικών προσωπικοτήτων της περιοχής – Μητρόπολης Μήθυμνας, Μοναστηριακής Κοινότητος Λειμώνος, Οθωμανικών Αρχών και Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Και τέλος, πρόσφερε εκ μέρους του Δήμου, προς τον Καθηγητή, κ. Απόστολο Σπανό, βιβλία ιστορικού περιεχομένου του Νησιού μας, συγχαίροντας τον για την εμβριθή αυτή μελέτη του καθώς και για το σύνολο της επιστημονικής του εργασίας στο Πανεπιστήμιο Άγκντερ Νορβηγίας, το οποίο τιμά και την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λέσβο και τη Χώρα μας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο κ. Βουνάτσος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πολιχνίτου, Στρατή Μοιρασγεντή και το μέλος του ίδιου αυτού Συμβουλίου, Χαράλαμπο Λέοντή, παρακολούθησε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Σκάλα Πολιχνίτου, για τη «Γιορτή της Τράτας», ενταγμένες στον προγραμματισμό του Λεσβιακού Καλοκαιριού, του Δήμου Λέσβου, τον οποίον σχεδίασε και υλοποιεί ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού, Αθλητισμού & Παιδείας, Κώστας Αστυρακάκης.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος συνεχάρη όλους τους τοπικούς παράγοντες οι οποίοι, βοήθησαν τον Δήμο στην άρτια διοργάνωση της λαϊκής μουσικοχορευτικής βραδιάς, που αποτελεί θεσμό μακροχρόνια πραγματοποιούμενο από τις Δημοτικές αρχές του τέως Δήμου Πολιχνίτου, με τοπικό χρώμα ξεχωριστό, σημειώνοντας κάθε χρόνο εξαιρετική επιτυχία. Στο τέλος του χαιρετισμού του ο Δήμαρχος προσέφερε αναμνηστικά δώρα προς τους κυρίους Ευστράτιο Μοιρασγεντή και Χαράλαμπο Λεοντή, ευχαριστώντας τους για την θερμή και αποδοτική συνεργασία, παρόλες τις πασίγνωστες, πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετώπισε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, για την επίλυση των προβλημάτων του τέως Δήμου Πολιχνίτου.

 

Από το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου Λέσβου