Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, παρέλαβε σήμερα στο πλαίσιο της 10ης ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου, στο Εθνικό Κοινοβούλιο της Αλβανίας, στα Τίρανα, το ετήσιο βραβείο της Συνέλευσης, εκπροσωπώντας τους κατοίκους της Λέσβου, για την αλληλέγγυα στάση τους και την γενικότερη βοήθειά τους προς τους πρόσφυγες – θύματα της προσφυγικής κρίσης στη Μεσόγειο.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Γαληνός, αφού ευχαρίστησε θερμά την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου, για την ύψιστη αυτή διάκριση προς τον Λεσβιακό Λαό, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δυστυχώς, ακολουθείται η λάθος πολιτική για την επίλυση μιας κατάστασης, η οποία – στην ουσία – δεν αποτελεί πρόβλημα. Το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι οι πρόσφυγες αλλά η εξάλειψη της γενεσιουργού αιτίας του προβλήματος. Δηλαδή, η άμεση παύση του πολέμου στη Συρία και η ανασυγκρότηση της χώρας. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη στάση και την πολιτική της, επιτρέπει στους αδίστακτους διακινητές να εκμεταλλεύονται οικονομικά με το χειρότερο τρόπο τους πρόσφυγες και να τους οδηγούν πολλές φορές στο θάνατο. Εφαρμόζοντας όμως την παραπάνω πολιτική, δεν διαπράττεται μόνο έγκλημα κατά της ζωής των προσφύγων, αλλά και κατά των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες καλούνται να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η έλλειψη ρεαλιστικής στρατηγικής διαχείρισης του προβλήματος. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούνται εκτεταμένοι ρατσιστικοί και φασιστικοί πυρήνες, σε όλη την Ευρώπη[…]. Το κλειδί της αποτελεσματικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης είναι η καταγραφή των μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία και η απευθείας μετεγκατάστασή τους στις χώρες της Ευρώπης. Αυτό υποστήριζα από την πρώτη στιγμή και συνεχίζω να το πιστεύω ακράδαντα. Είναι η ώρα να υψώσουμε τείχη κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και όχι κατά των προσφύγων, στα μάτια των οποίων τα νησιά μας είναι η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή

Ο Δήμαρχος, κατέθεσε επίσης την διακήρυξη του Δήμου Λέσβου για την ανάγκη καταπολέμηση του δικτύου των διακινητών που δρουν στα Τουρκικά παράλια, για να υιοθετηθεί ως ψήφισμα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση Μεσογείου.