Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του έργου «ΚΕΡΑΜΕΥΣ - Δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν» που αποτελεί συνεργασία των Δήμων Λέσβου, Λάρνακας και Μινώα Πεδιάδας και εντάσσεται στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013.

Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία του Δήμου Λέσβου βρέθηκε στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, προκειμένου να συμμετάσχει στην 5η συνάντηση συντονισμού των δράσεων που προβλέπονται από το έργο.

Το Δήμο Λέσβου αντιπροσώπευσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, κ.Κορδώνης Χρήστος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, υπεύθυνοι για τη δρομολόγηση του έργου.

Μέσα από το έργο «Κεραμεύς (Cerameus)» που υλοποιούν από κοινού οι τρεις Δήμοι, ενισχύονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάδειξη της παραδοσιακής τέχνης της κεραμικής. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους κεραμίστες να ενημερωθούν γύρω από τις τεχνικές και τις μεθόδους παραγωγής, αλλά και να βοηθηθούν στην κατεύθυνση διάθεσης και πώλησης των προϊόντων τους. Επιπλέον, δημιουργείται ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου για την προβολή και τη διάθεση των χειροποίητων κεραμικών προϊόντων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, στοχεύοντας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της χειροποίητης κεραμικής.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Δήμος Λάρνακας θα πραγματοποιήσει Έκθεση Κεραμικής στη Λάρνακα, στην οποία θα συμμετάσχουν κεραμίστες από τους Δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί μια τριήμερη επιμορφωτική συνάντηση σε θέματα τεχνικής και κατάρτισης για τους κεραμίστες. Επίσης, το Νοέμβριο του 2013, θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Λέσβου, η 6η και τελική συνάντηση της Ομάδας Διαχείρισης των Εταίρων, με την οποία θα ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο του προγράμματος συνολικός προϋπολογισμός του έργου «Κεραμεύς (Cerameus)» ανέρχεται στις 518.000 €, και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 80% και από Εθνικούς Πόρους κατά 20%.

Από το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου Λέσβου