Στην επετειακή εκδήλωση – τιμητικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού μας με θέμα: «Η απελευθέρωση της Λέσβου και η Συμβολή των Πλωμαριτών σ’ αυτήν», παρέστη την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012, το απόγευμα, ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσος, παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μηθύμνης κ.κ. Χρυσοστόμου, του Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής – τ. Πρύτανη, Κώστα Μουτζούρη, του Περιφερειακού Συμβούλου, Θεολόγου Πατερέλλη, του Αντιδημάρχου Πλωμαρίου, Σταύρου Πολίτη, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πλωμαρίου, Κώστα Μουτζούρη, Τοπικών Συμβούλων και εκπροσώπων τοπικών αρχών κ.α.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, οργάνωσαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Λέσβου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Πόλιον».

Ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό του συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Νησιού μας απ τον Τουρκικό ζυγό. Ο κ. Βουνάτσος, τόνισε ότι το Πλωμάρι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα της απελευθέρωσης και γι’ αυτό είναι σημαντική η παρούσα εκδήλωση, που αναδεικνύει πολλά πρόσωπα και πτυχές των γεγονότων της περιόδου εκείνης. 

Ο Δρ. Στρατής Αναγνώστου, Ιστορικός – Σχολικός Σύμβουλος, ανέπτυξε το θέμα: «Στιγμιότυπα από την απελευθέρωση της Λέσβου του 1912», ο Μαθηματικός, Χαράλαμπος Πετρέλλης, μίλησε για τη Συμβολή των Πλωμαριτών στην απελευθέρωση της Λέσβου, ενώ έγιναν παρεμβάσεις από παριστάμενους με θέμα τα γεγονότα του 1912 και τη συμμετοχή παλιών Πλωμαριτών, καθώς και προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Λέσβος 1912: Στα βήματα της ελευθερίας…», σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκοπετέα και σενάριο Στρατή Αναγνώστου.

Παράλληλα λειτούργησε έκθεση ενθυμημάτων και φωτογραφιών αυτής της εποχής, ενώ η εν λόγω εκδήλωση πλαισιώθηκε και από τους μαθητές της 5ης τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου.

Από το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου Λέσβου