ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 29ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ Φ.Π.Α

Με την σημερινή κινητοποίηση συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Έναν αγώνα δίκαιο, έναν αγώνα επιβίωσης των νησιών μας και των παιδιών μας. Είναι εδώ όλη η Λέσβος και μην κάνει κανείς το λάθος να μετρήσει κεφάλια παρευρισκόμενων. Σήμερα εκφράζουμε όλους τους πολίτες της Λέσβου, από άκρη σε άκρη. Η Λέσβος δεν συζητά, δεν συνδιαλέγεται. Διεκδικεί, απαιτεί και θα επιβάλλει τα δίκαια του σε αυτούς που έκαναν αναστολή εφαρμογής άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει για την νησιωτικότητα και τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Δεν δεχόμαστε αντίδωρα και αναστολές εφαρμογής όλων όσων δικαιούμαστε και κερδίσαμε με αγώνες. Δικαιούμαστετα πολύ περισσότερα γιατί είμαστε το σύνορο της Ελλάδος, το σύνορο της Ευρώπης. Και ιδίως τα μικρά νησιά., όπου προβλήματα είναι μεγαλύτερα και η επιβίωση δυσκολότερη.

            Η Λέσβος σήμερα είναι μπροστά στον αγώνα μαζί με όλους τους νησιώτες. Διεκδικούμε και απαιτούμε και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε, μέχρι να μας δώσουν το αυτονόητο, αυτό πού έχει προβλέφθεί εδώ και χρόνια και που τάζουν εδώ και χρόνια όλα τα κόμματα. Οι δικαιολογίες περι μνήμονίων έχουν πλέον τελειώσει. Αυτό που εισπράττουμε είναι ασήμαντο μπροστά σε αυτό που διακυβεύεται. Πολύ απλά τους λέμε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η ζωή μας. Είναι η ζωή των παιδιών μας και εν τέλει η επιβίωση μας σε αυτές τις ακριτικές γωνιές της πατρίδας μας. Είναι αυτό που όλοι μας λέμε κάθε φορά, ότι εδώ οι νησιώτες είναι αυτοί που φυλάνε Θερμοπύλες. Αυτό που θέλουν να μας λένε, χαϊδεύοντας αυτιά. Τώρα, όμως, έχουμε φτάσει στο διά ταύτα. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις. Πιθανότατα η Αθήνα να βρίσκεται μακριά από αυτή την ακριτική γωνιά. Πιθανότατα αυτοί που ζουν στην Αθήνα να θεωρούν ότι είναι μακριά. Αλλά όλοι είμαστε κοντά. Όλοι είμαστε Έλληνες. Και κάνουν μεγάλο λάθος να  βλέπουν τα νησιά μας ως πρόβλημα, γιατί εδώ είναι οι ευκαιρίες για την πατρίδα μας. Κάθε ανάπτυξη πρωτοβουλιά στα νησιά μας αποτελεί την καλύτερη επένδυση για τη χώρα μας. Ας το καταλάβουν επιτέλους. Εμείς είμαστε που δημιουργούμε, εμείς είμαστε που παλεύουμε και δείχνουμε δρόμους. Άρα, μην διανοηθούνε να πάνε αντίθετα στην συνολική λαϊκή βούληση των νησιών μας. Όμως, αν το τολμήσουνε, θα μας βρίσκουν κάθε μέρα μπροστά τους. Εδώ, στην Αθήνα, στα Υπουργεία, στο Μαξίμου, παντού.

            Θέλω να συγχαρώ το Επιμελητήριο και όλους τους επαγγελματικούς φορείς που έχουν μπει μπροστά σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή τη διεκδίκηση στην επιτυχημένη σημερινή συγκέντρωση. Θέλω να ζητήσω από όλους τους αιρετούς, και τους εκπροσώπους μας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και ιδιαίτερα στο κοινοβούλιο, να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω σε καμμία περίπτωση. Να ξέρουν ότι πίσω από τον καθένα τους, βρίσκεται ολόκληρη η Λέσβος. Εδώ είμαστε ενωμένοι, μια γροθιά που με δύναμη και αποφασιστικότητα θα επιβάλλουμε λύσεις οι οποίες, πέρα όλων των άλλων, είναι και ορθολογικές. Συνεχίζουμε χωρίς να τα παρατάμε, χωρίς να απογοητευόμαστε και πολύ περισσότερο χωρίς να βάζει ο ένας τρικλοποδιές στον άλλον. Είμαστε όλοι μαζί. Όλοι έχουμε μερίδιο στην επιτυχία και στην αποτυχία. Την αποτυχία να την διαγράψουμε σήμερα. Μόνο επιτυχία θα έχει αυτός ο αγώνας. Σας ευχαριστώ πολύ, καλό αγώνα σε όλους.