Πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Μυτιλήνης, χθες Κυριακή το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης η καθιερωμένη κοπή της πίτας των δημοτών από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και η κοπή της πίτας του ΚΑΠΗ Μυτιλήνης .

Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Γέρας κ. Σ. Ζαμτράκης, η Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Κ.Πρωτογεράκη – Γόμου, η Αντινομάρχης κ Τζουβελεκάκη, δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων, Βουλευτής Ν. Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός και Νομάρχης Λέσβου κ. Π. Βογιατζής.

Σε μία σημαντική στιγμή, συγκινησιακά φορτισμένη, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κατά την διάρκεια της κοπής της πίτας, βράβευσε με ειδική διάκριση ενεργούς πολίτες και φορείς της Μυτιλήνης, επιβραβεύοντας την εθελοντική τους προσφορά. Συγκεκριμένα βραβεύτηκε ο γνωστός παντοπώλης του κέντρου της Μυτιλήνης, στην οδό Ικτίνου, κ. Κώστας Αράπης για την συνεχή εθελοντική του προσφορά στον τομέα της καθαριότητας της πόλης. Ο Δήμαρχος προλογίζοντας την συγκεκριμένη βράβευση σημείωσε ότι πρόκειται για ένα άνθρωπο που δίνει καθημερινά με την στάση του και τη ζωή του, το υπόδειγμα του πολίτη, που αγαπά την καθαριότητα, την τάξη, που τελικά αγαπά την πόλη και τους συνανθρώπους του. «Πέρα από την υποχρέωσή μας απέναντι στον σπουδαίο αυτό άνθρωπο της καθημερινότητας, είναι ευκαιρία να αναδείξουμε το πρότυπο ενός συνειδητοποιημένου πολίτη που αγαπά την πόλη, την τάξη, την καθαριότητα. Και γι΄ αυτό τον τιμούμε. Είναι υποχρέωσή μας».

Από την πλευρά των φορέων από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης βραβεύτηκε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών, Δωρητών Οργάνων και Μυελού των Οστών Μυτιλήνης και σύσσωμο το Διοικητικό του Συμβούλιο. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος ο συγκεκριμένος σύλλογος, πολύ γνωστός για την πολυετή του δράση, είναι ο τέταρτος πανελλαδικά σε μονάδες αίματος. Επίσης ο Δήμαρχος προανήγγελλε ειδική πολιτιστική εκδήλωση, αφιερωμένη στον Σύλλογο στα πλαίσια του φετινού «Λεσβιακού Καλοκαιριού».

Σε σύντομη ομιλία του, μετά την κοπή της πίτας ο Δήμαρχος Μυτιλήνης αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή Μυτιλήνης στην παραγωγή έργων και δράσεων για λογαριασμό των Δημοτών, ώστε να βελτιωθεί καθημερινότητα τους.

Όπως σημείωσε, από την μία, η κεντρική εξουσία φορτώνει συνεχώς τους Δήμους με αρμοδιότητες, χωρίς τους ανάλογους πόρους με αποτέλεσμα οι Δήμοι να έχουν γονατίσει οικονομικά. Από την άλλη ο Δήμος Μυτιλήνης τα τρία αυτά χρόνια της παρούσας δημοτικής αρχής, ήταν αποκλεισμένος από όλες τις χρηματοδοτήσεις, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ο τρίτος λόγος, των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η παρούσα δημοτική αρχή, είναι η κακή οικονομική κατάσταση που παρέλαβε, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, με έναν Δήμο υπερχρεωμένο από την προηγούμενη Δημοτική αρχή.

«Παρά τις δυσκολίες», συμπλήρωσε ο Νάσος Γιακαλής, «πραγματοποιήσαμε μία σειρά από έργα και παρεμβάσεις για την βελτίωση της ζωής των δημοτών». Στην συνέχεια έκανε μία σύντομη αναφορά των πολλών και σημαντικών έργων, τα οποία έχουν υλοποιηθεί και δρομολογηθεί από την παρούσα δημοτική αρχή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος στην ομιλία του στο σημαντικό πρόγραμμα της Δημοτικής συγκοινωνίας, που υλοποιεί ο Δήμος και έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο σχεδόν των δημοτών. «Καθημερινά δεχόμαστε θετικά σχόλια από τους δημότες που χρησιμοποιούν την δημοτική συγκοινωνία και ζητούν να συνεχιστεί το πρόγραμμα, αίτημα που έχουμε ήδη υποβάλλει στο αρμόδιο Υπουργείο. Η δημοτική συγκοινωνία έχει συμβάλλει και στην σημαντική ελάφρυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης της Μυτιλήνης». Γι΄αυτό και θα συνεχιστεί αυτή η σημαντική δράση.

Ακόμα ο Δήμαρχος Μυτιλήνης στάθηκε στην ετοιμότητα του Δήμου Μυτιλήνης, ώστε να εντάξει, αμέσως μόλις ξεκινήσει το ΕΣΠΑ, μία σειρά έργων. «Έχουμε ετοιμάσει πλήθος μελετών για μικρά και μεγάλα έργα στην πόλη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα με γνώμονα και αποκλειστική μας μέριμνα, την βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών του διευρυμένου Δήμου Μυτιλήνης. Ακόμα τα έργα που έχουμε προγραμματίσει, αμέσως μόλις χρηματοδοτηθούν και ξεκινήσουν, πέραν όλων των άλλων θα τονώσουν και σημαντικά την τοπική οικονομία, εργασία και την επιχειρηματικότητα, που περνούν δύσκολες ώρες σήμερα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δήμου να καθαριστεί η πόλη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα. «Ήδη ανανεώσαμε κατά 50% τον μηχανολογικό εξοπλισμό στον τομέα της καθαριότητας, αλλά το μεγάλο πρόβλημα», συμπλήρωσε «είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Έλλειψη προσωπικού που είναι τόσο μεγάλη που πολλές φορές δεν μπορούν να στελεχωθούν, ώστε να λειτουργήσουν, όλα τα απορριμματοφόρα που διαθέτει ο Δήμος». Καταλήγοντας ο Δήμαρχος κάλεσε τους Δημότες να συνδράμουν κι αυτοί στην προσπάθεια για μία πιο καθαρή Μυτιλήνη. Τέλος ευχαρίστησε τα Μ.Μ.Ε., τους εργαζόμενους του Δήμου για την συνεργασία τους με τη Δημοτική Αρχή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία της Ορχήστρας του Δήμου Μυτιλήνης, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Τσιριγώτη.

Γραφείο Τύπου