Μετά την κινητοποίηση – συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δημοτών της Λέσβου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017 στο κέντρο της Μυτιλήνης, σχετικά με το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα και με κύρια αιτήματα:

  • την άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση από όλες τις δομές φιλοξενίας του νησιού,
  • τη μη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, συμπεριλαμβανομένης και της χρησιμοποίησης πλωτών μέσων, και
  • τη μη αποδοχή λήψης αποφάσεων χωρίς τους κατοίκους της Λέσβου για τη Λέσβο, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου

Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το σαφές και ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο Λεσβιακός Λαός, δεν έδειξαν διάθεση ανταπόκρισης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει  ίδια, χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών.

Κατόπιν των δυσμενών αυτών εξελίξεων και σε συνεννόηση με τους Δημάρχους των γειτονικών μας νησιών, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων και η μετάθεσή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Αθήνα, με μία νέα δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας από δημότες της Λέσβου και τους απόδημους της Αθήνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 1 μ.μ. στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (πλατεία Κλαυθμώνος), ώστε να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η Λέσβος, από το νησί της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε ένα “νησί φυλακή”.

Προκειμένου η εν λόγω κινητοποίηση να στεφθεί από οργανωτική επιτυχία, προσκαλούμε την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, καθώς και όλους τους λεσβιακούς Συλλόγους της Αθήνας, να ενεργοποιήσουν τα μέλη τους και εν γένει τους Λέσβιους απόδημους της Αττικής, ώστε να δώσουν δυναμικό παρόν στην σχεδιαζόμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Το μέλλον της Λέσβου αποτελεί συλλογική ευθύνη όλων. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας και τους Λέσβιους απόδημους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να υπονομεύσει το μέλλον του νησιού μας.