Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Λέσβου και ειδικότερα των Αντιδημάρχων των Δημοτικών Ενοτήτων κεντρικού, βόρειου και δυτικού νησιού, Βαγγέλη Γιαβάση (Καλλονής), Γιώργου Κυριαζή (Αγίας Παρασκευής – Πέτρας), Λευτέρη Βογιατζή (Μήθυμνας), Αντώνη Κουμαρά (Ερεσού – Αντίσσης) και Γιώργου Βουνάτσου (Πολιχνίτου – Αγιάσου) και υπό την προεδρία του Δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 12-3-2012, το βράδυ, λαϊκή συνέλευση των δημοτών των παραπάνω Δημοτικών Ενοτήτων, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.

Παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μηθύμνης, κ.κ. Χρυσόστομος, μετά του Ιερού κλήρου, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, Πρόεδροι Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, Τοπικοί, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Στρατής Κυρατζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, εκπρόσωποι εμπορικών συλλόγων, ξενοδοχειακών και λοιπών επιχειρήσεων, επαγγελματίες, υπάλληλοι της οικονομικής εφορίας και του Ι.Κ.Α. και πλήθος πολιτών.

Αντικείμενο της λαϊκής αυτής συνέλευσης που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με τη μαζική συμμετοχή και τις τοποθετήσεις που έγιναν, ήταν η αποτροπή της επαπειλούμενης κατάργησης της Οικονομικής Εφορίας και του Ι.ΚΑ. Καλλονής. Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος, Βαγγέλης Γιαβάσης, η Γενική Γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων Δ.Ο.Υ. Νομών Λέσβου – Χίου, Μαρία Νικολάρα και η Κλεοπάτρα Αξιώτου, εκ μέρους του συλλόγου εργαζομένων Ι.Κ.Α. Λέσβου. Οι εισηγητές εξήγησαν αναλυτικά τις βαρύτατες οικονομικές συνέπειες της κατάργησης των παραπάνω κρατικών υπηρεσιών για τους πολίτες του κεντρικού, βόρειου και δυτικού τμήματος του νησιού, πέραν της μεγάλης ταλαιπωρίας μετάβασης στη Μυτιλήνη για τις συναλλαγές τους με αυτές τις υπηρεσίες. Κατήγγειλαν την πολιτική του μνημονίου, που επιβάλει αυτού του είδους τη συρρίκνωση της παρουσίας του κράτους γενικότερα στην ύπαιθρο της Λέσβου και οδηγεί αναπότρεπτα και στην πληθυσμιακή ερήμωσή της.

Μιλώντας ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, υπενθύμισε τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για την επιτακτική ανάγκη παραμονής αυτών των υπηρεσιών, αλλά και άλλων (π.χ. Αστυνομία, Πυροσβεστική), στο Πλωμάρι, στη Γέρα στη Μήθυμνα και βέβαια στην Καλλονή, πρωτοβουλίες τις οποίες ανέπτυξε έγκαιρα η Δημαρχία με επισκέψεις σε Υπουργούς, όταν πρωτοεμφανίστηκε το πρόβλημα. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βουνάτσος, τόνισε με έμφαση, ότι η συνταγματική αρχή της νησιωτικότητας επιβάλει τη διαφορετική μεταχείριση του νησιωτικού χώρου, εξ’ ορισμού τόπου δύσκολης ζωής και επιχειρηματικής δράσης, σε σχέση με τη στεριανή Ελλάδα και στην παρουσία των κρατικών υπηρεσιών, καθώς και στην περίπτωση της διατήρησης του καθεστώτος του χαμηλού Φ.Π.Α. στα νησιά και άλλων συναφών ρυθμίσεων - διευκολύνσεων οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Άλλωστε, παρόμοιο καθεστώς υπάρχει και σε άλλα νησιά κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθύμισε πως η Λαϊκή ενότητα, ήταν ο μόνος συνδυασμός που κατήγγειλε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών του Καλλικράτη, ότι θα οδηγήσει σε υπερσυγκεντρωτισμό και καταστάσεις δυσκολοδιοίκητου έως αδιοίκητου στο νησί μας.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, επεσήμανε την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, να επισκεφθεί όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους υποχρεώσει να δεσμευθούν, είτε στην αντιπολίτευση βρεθούν, είτε στην κυβέρνηση, να επιφέρουν νομοθετικές ρυθμίσεις για τρεις ή πέντε Δήμους στο νησί, διατηρώντας πάντα το δικαίωμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, αν η μελλοντική κυβέρνηση δεν υιοθετήσει το παλλεσβιακό αυτό αίτημα. Τέλος, ο κ. Βουνάτσος πρότεινε την άμεση συγκρότηση επιτροπής αγώνα στην οποία να συμμετέχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μηθύμνης, ο ίδιος ως Δήμαρχος Λέσβου και εκπρόσωποι αναπτυξιακών – οικονομικών – κοινωνικών φορέων από κάθε μια από τις παραπάνω Δημοτικές Ενότητες. Η εν λόγω επιτροπή θα σχεδιάσει και θα οργανώσει τις αναγκαίες κινητοποιήσεις και επισκέψεις στα αρμοδίους της Αθήνας, ώστε να επιτευχθεί η παραμονή της Δ.Ο.Υ. και του Ι.ΚΑ. στην Καλλονή και θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012, στις 6 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι ομιλητές στη λαϊκή συνέλευση της Καλλονής επαίνεσαν τη Δημοτική Αρχή και τη συνεχάρησαν για την άμεση και αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, ως μόνο συμπαραστάτη των δημοτών μας. Και όλα αυτά σε συνθήκες κατάρρευσης – ανυπαρξίας της κρατικής και κυβερνητικής παρουσίας στον τόπο μας, γεγονός το οποίο επαυξάνει βεβαίως τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της Δημοτικής Αρχής και στα οποία ανταποκρίνεται με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει.

Από το γραφείο τύπου του Δημάρχου Λέσβου