Λεσβιακό Καλοκαίρι 2008

“Του Κουτρούλη ο γάμος”

Μια κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου - Ραγκαβή

Παρασκευή 11 Ιουλίου, ώρα 21:30

Θερινό Θέατρο Κάστρου Μυτιλήνης

Με τους Παύλο Χαϊκάλη, Δημήτρη Μαυρόπουλο,

Παύλο Ορκόπουλο, Κατερίνα Μάντζιου και Μιχάλη Μαρκάτη

Ο Δήμος Μυτιλήνης, σε συνεργασία με «Θεατρική Διαδρομή», το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και την «Πολιτισμός & Επικοινωνία», διοργανώνει την Παρασκευή 11 Ιουλίου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του «Λεσβιακού Καλοκαιριού 2008», τη θεατρική παράσταση «Του Κουτρούλη ο γάμος», στο Θερινό Θέατρο Κάστρου Μυτιλήνης, στις 21:30.

Πρόκειται για ένα έργο – σταθμό στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου, γραμμένο αριστοτεχνικά, κατά τα πρότυπα των αριστοφανικών κωμωδιών. «Του Κουτρούλη ο γάμος» σατιρίζει, διακωμωδεί και στηλιτεύει τα πολιτικά ήθη της εποχής του Όθωνα, τα οποία -φευ- ελάχιστα απέχουν από τα σημερινά.

Ο πάμπλουτος -άλλα ταπεινής καταγωγής- Εμμανουήλ Κουτρούλης, ράφτης από την Σύρα, καταφθάνει στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον κατεργάρη υπηρέτη του Στροβίλη, αποφασισμένος να ζητήσει σε γάμο την πανέμορφη, φιλόδοξη και κατά πολύ νεώτερη του Ανθούσα, κόρη του μεγαλοξενοδόχου και κοινωνικά ανερχόμενου κυρ-Σπύρου. Η Ανθούσα που έχει, κρυφά από τον πατέρα της, δεσμό με το νεαρό κομψευόμενο Ξανθούλη, θέλοντας να αποφύγει αυτόν τον αταίριαστο γάμο, χωρίς να δυσαρεστήσει τον πατέρα της, θέτει έναν όρο που φαντάζει αδύνατον να πραγματοποιηθεί: θα πάρει τον Κουτρούλη, μόνο αν αφήσει τη ραπτική και γίνει… Υπουργός. Ο ερωτοχτυπημένος Κουτρούλης αρχίζει τότε, με τη βοήθεια του υπηρέτη του, να αγοράζει υποστηρικτές, που θα του εξασφαλίσουν… πρόθεση ψήφου.

Ο ανταγωνισμός των τότε Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), η προθυμία συναλλαγής ορισμένων εκδοτών, η ευκολία με την οποία διάφοροι τοπικοί κομματάρχες αλλάζουν στρατόπεδο με αντάλλαγμα διάφορα οφίτσια, η ματαιοδοξία κάποιον καλλιτεχνών που σπεύδουν να υμνήσουν το νέο αστέρι της πολιτικής, οι εκβιασμοί, τα σκάνδαλα και φυσικά η ευπιστία του μέσου νεοέλληνα ψηφοφόρου, θα κάνουν το θαύμα τους και ο Κουτρούλης θα οδηγήσει την Ανθούσα νυφούλα στην εκκλησία. Όλα φαίνεται να πηγαίνουν καλά, ώσπου να αποκαλυφθεί η απάτη και να επέμβει η δικαιοσύνη…

Η συνέχεια επί σκηνής…

Το έργο ανεβαίνει σε ελεύθερη απόδοση και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου, μουσική του Βασίλη Δημητρίου, σκηνικά - κοστούμια της Άννας Μαχαιριανάκη, χορογραφίες της Κατερίνας Ανδριοπούλου, φωτισμούς του Κώστα Χλίβα και μουσική διδασκαλία της Νανάς Θρασυβουλίδου.

Συμμετέχουν ακόμα οι ηθοποιοί Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Ειρήνη Κονίδου, Μάκης Αρβανιτάκης, Σαμψών Φύτρος, Άννυ Ντουμούζη, Μαρίνα Χατζηιωάννου, Μαργαρίτα Σολδάτου, Δέσποινα Ψαροπούλου, Μαρία Κόμη, Ιωάννα Μπιλίρη και Μαρία Μπενάκη.

Η θεατρική παράσταση θα ξεκινήσει στις 21:30 και τα εισιτήρια, που προπωλούνται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (11-1 το πρωί και 7-9 το απόγευμα), τιμώνται προς 22€ (ενηλίκων) και 17€ (μαθητικό-φοιτητικό).