Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Ιουλίου 2012, στη Λάρνακα της Κύπρου, η 2η συνάντηση στα πλαίσια του έργου “Cerameus” - Δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής - κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν.

Στη συνάντηση που συμμετείχαν οι Δήμοι Λάρνακας, Μινώα Πεδιάδας, το Δήμο Λέσβου αντιπροσώπευσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Μανταμάδου - Θερμής και την αρμόδια υπάλληλο του γραφείου Προγραμματισμού, Ζωή Ανατολίτη.

Στη συνάντηση – συνεδρίαση ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, παρουσίασε την πρόοδο των δράσεων που έχει αναλάβει, ως επικεφαλής εταίρος.

Συγκεκριμένα μετά την 1η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Νοέμβρη του 2011 ο Δήμος Λέσβου υλοποίησε τις απαραίτητες δράσεις -(προμήθεια ξύλινων εκθετηρίων και θηκών μεταφοράς για την Κινητή Έκθεσης Κεραμικής,  προμήθεια συστήματος κλιματισμού, προμήθεια καθισμάτων για την αναβάθμιση του Πολιτιστικού Κέντρου Μανταμάδου, προμήθεια συστήματος ήχου και προβολής)- προκειμένου να διοργανώσει το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής - Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου,  (10/08/12 - 08/09/2012),  μιας πλέον μετεξελιγμένης και αναβαθμισμένης εκδοχής της γνωστής και αναγνωρισμένης Παλλεσβιακής  Έκθεσης Κεραμικής στον χώρο του Μουσείου Παραδοσιακών Τεχνών του Μανταμάδου (ιδιοκτησίας του Δήμου Λέσβου). 

Στη συνάντηση έγινε και ο προγραμματισμός των ενεργειών που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τη λήξη του προγράμματος και αφορούν :

  • Τη Δημιουργία μιας Κινητής Έκθεσης Κεραμικής με την αγορά επιλεγμένων κεραμικών δημιουργιών κατασκευαστών από το διασυνοριακό χώρο του προγράμματος  με προοπτική να περιοδεύει τον Αιγιακό χώρο, με  αρχικές στάσεις στην Κρήτη και την Κύπρο (στο πλαίσιο του προγράμματος) και ακολούθως όλο το Αιγαίο και την Μεσόγειο, ενώ  όταν δεν θα ταξιδεύει θα στεγάζεται ως μόνιμη έκθεση κεραμικής στο Μουσείο Παραδοσιακών Τεχνών του Μανταμάδου, ώστε να την επισκέπτονται μαθητές  και  πάσης  φύσεως ενδιαφερόμενοι (καλλιτέχνες, επισκέπτες, συλλέκτες)


Η επιλογή των κεραμικών έργων θα γίνει με τη δημιουργία ενός μητρώου έργων, με συγκεκριμένες προδιαγραφές,  των κεραμιστών της περιοχής του προγράμματος.

  • Την υλοποίηση της 6ης και τελευταίας  συνάντησης της Ομάδας  Διαχείρισης του έργου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2013 στο Δήμο Λέσβου.

«Η πρόταση που υλοποιούμε μέσω του προγράμματος “Cerameus”, είναι ανταγωνιστική ως προς πολλούς Δήμους της χώρας. Ο Μανταμάδος και η Λέσβος μετατρέπονται σε πολιτιστική πρωτεύουσα γύρω από την κεραμική της ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος

Από το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου Λέσβου