Οι τελευταίες εξελίξεις για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ και οι παρασκηνιακές ενέργειες αναβάθμισης του υπάρχοντος εργοστασίου, με την εγκατάσταση δύο νέων μηχανών και ενός αεροστροβίλου συνολικής ισχύος 42 μεγαβάτ, φέρνει έντονα για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο, τη συμπαιγνία ΔΕΗ, ΡΑΕ, Κυβέρνησης για τη ματαίωση της ανέγερσης νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Λέσβο.

Η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης καταγγέλλει στο λεσβιακό λαό τον ύποπτο ρόλο της ΡΑΕ, η οποία αγνοώντας τις αποφάσεις και τη θέληση όλων των φορέων της Αυτοδιοίκησης, πλην του Δήμου Μανταμάδου, όλων των παραγωγικών τάξεων του νησιού, δεν προχωρά στην έκδοση της απαιτούμενης άδειας για τη δημιουργία του νέου εργοστασίου.

Παρότι κλιμάκιο της, επισκέφτηκε πριν δύο μήνες περίπου τη Λέσβο, συναντήθηκε με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και διαπίστωσε επί τόπου το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης στην πόλη μας, το πρόβλημα της μη επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος, δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι σήμερα. Γιατί;

Στην αρχή επικαλέστηκαν, ότι η περιοχή στην οποία θα γίνει το νέο εργοστάσιο έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή, που έχει «ανάγκης ιδιαίτερης προστασίας», όταν όμως αυτό αποδείχθηκε αβάσιμο, γιατί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έστειλε στη ΡΑΕ το ΔΠΕ/2554/6.3.2009 έγγραφο της, Βεβαιώνοντας ότι «οι διατάξεις της ΔΠΑ/6685/21.4.2003 του Υπουργείου Αιγαίου ΔΕΝ απαγορεύουν στην περιοχή της «Σαρακήνας» χρήσεις και κατασκευές όπως το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ», αντί να προχωρήσουν στην έκδοση της αιτούμενης άδειας, σιωπούν.

Από την άλλη μεριά η ΔΕΗ, παρά τις υποσχέσεις του Προέδρου της, κ. Αθανασόπουλου και όλων των υψηλόβαθμων στελεχών της, που επισκέφτηκαν το νησί μας στις 14 Μαΐου 2008, ότι είναι δηλαδή έτοιμη να προχωρήσει στην ίδρυση νέου εργοστασίου, φαίνεται ότι Βολεύεται από τη στάση της ΡΑΕ. Η άποψη μας είναι, ότι υπάρχει συμπαιγνία. Για ακόμα μια φορά κοροϊδεύουν το λεσβιακό λαό, για ακόμα μια φορά προσπαθούν να παραπέμψουν την ίδρυση του νέου εργοστασίου στις καλένδες. Αδιαφορούν αν οι κάτοικοι της Μυτιλήνης αναπνέουν τις βρώμικες αναθυμιάσεις των καμινάδων της ΔΕΗ, αν ο καρκίνος χτυπά δεκάδες ανθρώπους, αν το νησί στερείται ενός βασικού κοινωνικού αγαθού με τις συχνές διακοπές, αν ο τόπος τούτος στον 21° αιώνα δεν μπορεί να έχει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη του. Οι νέες εξελίξεις όπως καταγράφηκαν και στον Τύπο, η σιωπή των υπευθύνων, οι κινήσεις της ΔΕΗ για εγκατάσταση νέων μηχανών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση, η ΔΕΗ και η ΡΑΕ εξαπατούν το λαό της Λέσβου, υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων μας, μας εμπαίζουν χωρίς ίχνος ντροπής.

Ως Δήμος Μυτιλήνης δηλώνουμε ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δε θα δεχθούμε την τοποθέτηση νέων μηχανών στο ρυπογόνο εργοστάσιο της ΔΕΗ, θα αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της ισχύος, η οποία θα δημιουργήσει τετελεσμένα, αν δεν εκδοθεί πρώτα η άδεια από τη ΡΑΕ, αν το Υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΕΗ δεν δεσμευτούν εγγράφως για το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ, στη θέση που η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων του νησιού αποφάσισε.

Καλούμε τους πολίτες , τους φορείς του τόπου, σε επαγρύπνηση. Η αντίδραση μας πρέπει να είναι δυναμική προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε νόμιμο μέσο, για την αποτροπή κάθε προσπάθειας τετελεσμένων.

Το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ αποτελεί παλλεσΒιακή ανάγκη ύψιστης προτεραιότητας. Η απομάκρυνση του ρυπογόνου εργοστασίου από την Επάνω Σκάλα αποτελεί παλλαϊκό αίτημα των κατοίκων της Μυτιλήνης.

Καλούμε την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, να μην παρακολουθούν ως απλοί θεατές την υπόθεση, να ασκήσουν τον από το Σύνταγμα παρεμβατικό τους ρόλο, τη ΡΑΕ να προχωρήσει στην έκδοση της άδειας, αφήνοντας στην άκρη τα διάφορα τερτίπια και τη ΔΕΗ να αποβάλλει τη σκέψη ότι μπορεί να αυξήσει την ισχύ του ρυπογόνου εργοστασίου της, εις Βάρος της υγείας των κατοίκων χωρίς συνέπειες.

Η κοροϊδία πρέπει να λάβει τέλος! Ο αυτοεξευτελισμός των αρμοδίων και υπευθύνων, που πηγαινοέρχονται εδώ, υπόσχονται, αλλά δεν κάνουν τίποτα, ας τελειώσει επιτέλους.

Διαφορετικά, τη λύση καλούμαστε να τη δώσουμε εμείς, ενωτικά, χωρίς σκοπιμότητες, ταμπέλες ή μικροκομματικούς υπολογισμούς.

Η αποφασιστικότητα και η ενότητα όλων των φορέων της Λέσβου, των κατοίκων της, θα υποχρεώσουν την Κυβέρνηση, τη ΡΑΕ και τη ΔΕΗ να προχωρήσουν στην ανέγερση του νέου εργοστασίου, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος.

Γραφείο Τύπου