Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κόσμου, η παρουσίαση της επετειακής έκδοσης του Δήμου Λέσβου με τίτλο: «Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ», που έγραψε ο συμπατριώτης μας λογοτέχνης, Δημήτρης Νικορέτζος.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι: Γιάννης Χατζηβασιλείου, Φιλόλογος, Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, Φιλόλογος και Περικλής Μαυρογιάννης, Πρόεδρος του Φ.Ο.Μ. «Ο Θεόφιλος» και ο ίδιος ο συγγραφέας με συντονιστή τον εκδότη της εφημερίδας «Δημοκράτης Μυτιλήνης», Δημήτρη Κίνδερλη.

Ο Δήμαρχος Λέσβου στο χαιρετισμό του, αφού αναφέρθηκε στην εγκυρότητα και καταξίωση του πολυγραφότατου συγγραφέα, καθώς και όλων των ομιλητών – παρουσιαστών, στάθηκε ιδιαιτέρως στη συμβολική – επετειακή σημασία της έκδοσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης του νησιού και αναδεικνύει τις στενές σχέσεις του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου με το νησί μας, επί των ημερών του οποίου πραγματοποιήθηκε η απελευθέρωση της Λέσβου.

Αναλυτικότερα, ο πρόλογος του Δημάρχου στην έκδοση, έχει ως εξής:  

«Ο διαπρεπής ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός της λογοτεχνίας, ομότιμος καθηγητής της Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπατριώτης μας κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΡΕΤΖΟΣ, αξιωθείς – δικαιότατα – πολλών τιμητικών διακρίσεων για την πολυτάλαντη πνευματική του δημιουργία, προσθέτει, με το παρόν έργο του «Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ», ένα «ιστορικό χρονικό πολύτιμο», όπως ο ίδιος το αξιολογεί, - και πράγματι είναι – «απ’ το οποίο απορρέουν πνευματικά διδάγματα», τα οποία, «άξιζε να κατατεθούν στα υστερόγραφα της Λεσβιακής συλλογικής Μνήμης, ως παρακαταθήκες της πολιτισμικής ιστορίας του τόπου αλλά και ως υποθήκες για τις επερχόμενες γενεές», όπως ο ίδιος, ευστόχως γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του τούτου.

Συμπίπτει δε η έκδοσή του, με τον φετινό εορτασμό των Ελευθερίων της Εκατονταετίας της απελευθέρωσης του Νησιού μας από τον μακραίωνα Τουρκικό ζυγό και της ενσωμάτωσης του στον Εθνικό Κορμό, στις 8 Νοεμβρίου 1912, κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, δημιουργός της οποίας ήταν ο Εθνάρχης Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, με την διορατική διπλωματική δραστηριότητα του και την οργανωτική προετοιμασία του Κράτους και τη σθεναρή ευφυή πολιτική καθοδήγηση της όλης εξόρμησης αφενός. Και με την εμπνευσμένη ανύψωση του φρονήματος  του Λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων, με πίστη στις ηθικές και πατριωτικές δυνάμεις του Έθνους, αφετέρου, για την ολοκλήρωση των στόχων της Επανάστασης του 1821 – και των μετ΄ αυτήν αγώνων – δηλαδή την απελευθέρωση όλων των Ελληνικών εδαφών και των υπόδουλων συμπατριωτών μας και την συμπερίληψη τους σ’ ένα ενιαίο Κράτος, την πραγματοποίηση μ’ άλλα λόγια της αποκληθείσης «Μεγάλης Ιδέας», στόχος ρεαλιστικός και εφικτός με τις τότε κρατούσες διεθνείς συνθήκες. Και σ’ ότι αφορά την Λέσβο και τα λοιπά νησιά του Βορείου Αιγαίου, ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με τον κατά θάλασσα αγώνα, ηγουμένου του Ηρωικού Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη του Εθνικού μας στόλου, επί της ναυαρχίδος, του θρυλικού θωρηκτού «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», ο οποίος, με τις ναυμαχίες της Λήμνου και της Έλλης, και την λοιπή δράση του εναντίον του Τουρκικού στόλου, συνεισέφερε τα μέγιστα στην νικηφόρα προέλαση του Στρατού μας στην Μακεδονία.   

Οι δημοκρατικές και προοδευτικές παραδόσεις του νησιού μας, όπως γνωρίζουμε απ’ την Ιστορία, εκείνη την αφετηρία έχουν: Τον Ελευθέριο Βενιζέλο και το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Εξ ου και η αληθινή λατρεία του απ’ τους παππούδες μας, τους παλιούς Μυτιληνιούς, και γενικότερα όλους τους νησιώτες του Βορειο - Ανατολικού Αιγαίου που απελευθερώθηκαν τότε – και όχι μόνο βεβαίως αυτούς -. Εξ ου και η εποποιία της στρατηγικής σημασίας μάχης του Σκρά ντι Λέγκεν, στην περιοχή του Κιλκίς, μερικά χρόνια αργότερα, για να περιορισθώ σ΄ αυτό μόνο το εκπληκτικής ορμής και ανδρείας γεγονός, στις 17 Μαΐου του 1918, του Συντάγματος της Μυτιλήνης, της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, του Στρατού της Κυβέρνησης της «Εθνικής Αμύνης», υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Των εθελοντών δηλαδή δημοκρατικών – Βενιζελικών στρατιωτών, «των παιδιών της Αμύνης», αυτής της πολυαίμακτης και νικηφόρας μάχης «των παιδιών της Αμύνης», που συνέτριψε τους Βουλγαρο – Γερμανούς, στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και άνοιξε τον δρόμο για την παράδοση της Βουλγαρίας και την κατάρρευση των «Κεντρικών Δυνάμεων» και της συμμάχου τους Τουρκίας, συγκατέλεξε την Ελλάδα μεταξύ των νικητριών Δυνάμεων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου εναντίον της Τουρκίας και των συμμάχων της Γερμανίας, Αυστρουγγαρίας κλπ. προς την οποία παραχωρήθηκε η Ανατολική Θράκη και η περιοχή της Σμύρνης, κατά τα γνωστά. Όλα αυτά οφείλονται λοιπόν στην χαρισματική, ογκολιθική προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου που ενέπνευσε και καθοδήγησε Λαό και Στρατό και επέτυχε νικηφόρες συμμαχίες πολιτικο – στρατιωτικές με τον διεθνή παράγοντα. Γι αυτό και τα νησιά μας του Βορειοανατολικού Αιγαίου τίμησαν τους δυο μεγάλους αυτούς άνδρες – Ελευθερωτές, με αδριάντες και ονοματοδοσίες κεντρικών οδών, ανθ’ ων έπραξαν.

Δεν είναι μόνο η επίπονη ερευνητική προσπάθεια του συγγραφέως και η εγκυρότητα της που διακρίνει και το παρόν πόνημα, όπως άλλωστε το σύνολο της πνευματικής του δημιουργίας. Εκείνο που το κάνει να πρωτοπορεί, είναι ότι, είχε την αγαθή τύχη να μελετήσει, ο κ. Νικορέτζος τα «σπουδαία ιστορικά έγγραφα, καρτ – ποστάλ και φωτογραφίες του Ελευθερίου Βενιζέλου», που έθεσε στην διάθεσή του ο συμπατριώτης μας Κωστής Ιωάννου, ανεψιός του Οδυσσέα Ελύτη και εγγονός του Θρασύβουλου Αλεπουδέλλη, «ντοκουμέντα που έρχονται για πρώτη φορά στο φως», με την οποία οικογένεια Αλεπουδέλλη συνεδέετο στενότατα ο εμπνευσμένος Μέγας Κρητικός Πολιτικός, και τα οποία αναφέρονται στις τέσσερις επισκέψεις του στην Λέσβο, ντοκουμέντα «της φυσιογνωμίας της ιστορικής και ηρωικής εκείνης περιόδου», όπως ο ίδιος ο συγγραφέας τονίζει στον πρόλογο του παρόντος βιβλίου του, «που ενδιαφέρουν πολυτρόπως, όχι μόνο σε τοπικό ιστορικό επίπεδο, αλλά και Πανελλήνιο», όπως πράγματι είναι». 

Και από την άποψη αυτή, καινοτομεί το παρόν έργο, όπως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες του, τελικοί κριτές πάντοτε της αξίας των πνευματικών δημιουργημάτων. 

Θεωρώ υποχρέωση μου δε, να ευχαριστήσω θερμότατα τον κ. Νικορέτζο για την μεγάλη αυτή προσφορά του στον τόπο μας, με το νέο τούτο πόνημα του, καθώς και για την ευγενική παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του, copyright, στην Δημοτική Αρχή Λέσβου και στο Νομικό Πρόσωπο «Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού» του Δήμου μας, της πρώτης πανηγυρικής – επετειακής έκδοσης του, στην οποία, με υπερηφάνεια προβαίνουμε.

Στις διανυόμενες δε καταστάσεις μιας άκρως επικίνδυνης, γενικής, πολυειδούς κρίσης και τρομερής σύγχυσης και αβεβαιότητας, η οποία μας περιδινεί, ως Λαό, Κοινωνία, Κράτος, Έθνος, το παρόν πνευματικό έργο συμβάλλει μεγάλως στην εμπέδωση της Εθνικής μας Αυτογνωσίας και στην εδραίωση της πίστης μας στις αστείρευτες δυνάμεις του Λαού και του Έθνους μας, κρίση στην οποία έχουμε βυθιστεί – «της Ελληνικής Τραγωδίας» - όπως χαρακτηρίστηκε η βιούμενη τέτοια κατάσταση μας, - και ξέρουμε πλέον τι έφταιξε γι αυτό - ώστε να αναδομήσουμε με μια νέα επίπονη προσπάθεια, την αποσαρθρωμένη Κοινωνική Συνοχή μας, να ανακτήσουμε την Εθνική μας Αυτοπεποίθηση και Περηφάνια, να σταθεροποιήσουμε το Δημοκρατικό μας Πολίτευμα, δίνοντας ουσιαστικότερο περιεχόμενο στις θεμελιώδεις αξίες του, την Ισότητα, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την Ελευθερία, την Λαϊκή υπεύθυνη Συμμετοχή στα κοινά.

Συγχαρητήρια τέλος, αξίζουν και στην «ΑΙΟΛΙΔΑ», για την άκρως επιμελημένη έκδοση και του παρόντος βιβλίου, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει, στην επαγγελματική τυποεκδοτική δραστηριότητα της».

Ακολούθησε η θαυμάσια συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού. Πριν από τη συναυλία, ο Δήμαρχος Λέσβου χαιρέτισε και ευχαρίστησε τόσο τα μέλη της μπάντας, όσο και τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Μαζαράκη – Αινιάν Π.Ν., για την άκρως τιμητική παρουσία τους στο νησί και τη συμμετοχή στις επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις.

Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων μεταξύ του Δημάρχου και του Αρχηγού Στόλου. Ο κ. Βουνάτσος τίμησε τον Αρχηγό Στόλου με το ειδικό επετειακό μετάλλιο του Δήμου και ο Αρχηγός Στόλου, το Δήμαρχο Λέσβου με ένα πίνακα του Ναυάρχου, Παύλου Κουντουριώτη.

Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012 το πρωί, ο Δήμαρχος συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις για την 8η Νοεμβρίου, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Λέσβου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού, στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, βράβευσε τους Λέσβιους επιστήμονες, Δρ. Σεβαστιανό Μοιρασγεντή – Ερευνητή του Αστεροσκοπείου Αθηνών και κάτοχο Συμμετοχικού Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2007 και κ. Εμμανουήλ Ε. Γδούτο, Διευθυντή του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής – Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης – Αντεπιστέλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, στον οποίο απένειμε, τιμής ένεκεν, την ιδιότητα του Επίτιμου Δημότη Λέσβου. Ο κ. Βουνάτσος χαρακτήρισε τους δυο επιστήμονες Άξια Τέκνα της Λέσβου, συνεχιστές των Ευγενέστερων Πνευματικών Παραδόσεων του νησιού μας και παραδείγματα προς μίμηση για τους νεότερους, ενώ τους παρέδωσε πάπυρο στον οποίο αναγράφεται η σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αργυρούν κότινον ελαίας Λεσβιακής επί πλακέτας, εις ενθύμησιν του μεγάλου αυτού γεγονότος. Το βραβείο για λογαριασμό του Δρ Σεβαστιανού Μοιρασγεντή, ο οποίος δε μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση λόγω απουσίας στο εξωτερικό, παρέλαβε ο πατέρας του κ. Δημήτρης Μοιρασγεντής. Φανερά συγκινημένοι, τόσο ο κ. Γδούτος, όσο και ο κ. Μοιρασγεντής, ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την μεγάλη τιμητική αυτή διάκριση.

Ακολούθησε η Συναυλία του διακεκριμένου Λέσβιου μουσικοσυνθέτη Παράσχου Μανιάτη και του ερμηνευτή και μουσικού Λάκη Χαλκιά, μετά το τέλος της οποίας ο Δήμαρχος τους ευχαρίστησε για την ευγενική ανταπόκριση στην πρόσκληση του Δήμου να πλαισιώσουν τις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Λέσβου και τους προσέφερε αναμνηστικά δώρα.

Τέλος ο κ. Βουνάτσος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Κώστα Αστυρακάκη και τους συνεργάτες του για την επιτυχημένη οργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων, του Δήμου Λέσβου και την πολύ μεγάλη ανταπόκριση και τα θετικά σχόλια των συμπολιτών μας.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Γδούτου:

Ο Καθηγητής, Εμμανουήλ Γδούτος, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1948 από γονείς διδασκάλους. Ο πατέρας του Ελευθέριος κατάγεται από το Λισβόρι, ενώ η μητέρα του Καλλιόπη Παπαχαρίτωνος από τη Σπάρτη της Πεισιδίας της Μικράς Ασίας. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Κώνστα, Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει δυο παιδιά, τον Ελευθέριο, υποψήφιο Διδάκτορα Αεροδιαστημικής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας και την Αλεξάνδρα – Καλλιόπη, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν των Η.Π.Α.

Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του στη Μυτιλήνη, εισήχθη στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) το 1966 από τη οποία έλαβε το Δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού το 1971, πέμπτος κατά σειρά επιτυχίας. Το 1974 μετά το πέρας των στρατιωτικών του υποχρεώσεων διορίστηκε επιμελητής στο Ε.Μ.Π. και το 1977 σε ηλικία 29 ετών εξελέγη Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. (Δ.Π.Θ.), από τους νεωτέρους εκλεγέντες καθηγητές Ελληνικών πανεπιστημίων. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ. κατά το διάστημα 1987 – 1989. Δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια των Η.Π.Α., μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα και στο Ντέιβις, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το Πανεπιστήμιο Ληχάι, το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν, το Πανεπιστήμιο του Τολέδου. Διατηρεί τη θέση του Επισκέπτη Καθηγητή του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν.

Διετέλεσε Επιστημονικός Εκδότης του διεθνούς περιοδικού Strain. Δημοσίευσε περισσότερες από 250 επιστημονικές εργασίες και 35 βιβλία. Βιβλία που χρησιμοποιούνται ως διδακτικά, περισσότερο από 30 χρόνια σε Ελληνικά Πολυτεχνεία και σε Πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Διεξήγαγε πρωτοπόρες επιστημονικές έρευνες σε θέματα αστοχίας και πειραματικής ανάλυσης κατασκευών.

Είναι μέλος των ακόλουθων ακαδημιών:

 • Ακαδημία Αθηνών (Αντεπιστέλλον Μέλος), 2007
 • Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, 2001
 • Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης, 2001
 • Αμερικανική Ακαδημία Μηχανικής, 2007
 • Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών, 2008
 • Ευρωπαϊκή Ακαδημία, 2008
 • Ρωσική Ακαδημία Μηχανικών, 2009
 • Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, 2010
 • Διεθνής Ακαδημία Μηχανικών, 2010

Διετέλεσε Πρόεδρος των ακόλουθων επιστημονικών εταιριών:

 • Εταιρία Πειραματικής Μηχανικής Η.Π.Α.
 • Ευρωπαϊκή Εταιρία Δομικής Ακεραιότητας των Κατασκευών
 • Ευρωπαϊκή Εταιρία Πειραματικής Μηχανικής
 • Ελληνική Εταιρία Μηχανικής της Θραύσεως
 • Ελληνική Εταιρία Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής

Είναι Εταίρος (Fellow) των ακόλουθων επιστημονικών εταιριών:

 • Αμερικανικής Εταιρίας Μηχανολόγων Μηχανικών
 • Εταιρίας Πειραματικής Μηχανικής των Η.Π.Α.
 • Ευρωπαϊκής Εταιρίας Δομικής Ακεραιότητας των Κατασκευών
 • Διεθνούς Εταιρίας Μηχανικής της Θραύσεως

Έλαβε τα ακόλουθα βραβεία:

 • Βραβείο Τιμής, της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Δομικής Ακεραιότητας των Κατασκευών
 • Βραβείο Θεοχάρη της Εταιρίας Πειραματικής Μηχανικής των Η.Π.Α.
 • Βραβείο Lazan Εταιρίας Πειραματικής Μηχανικής των Η.Π.Α.
 • Μετάλλιο και Βραβείο της Διεθνούς Ακαδημίας Golden Fortune
 • Βραβείο Patton της Ουκρανικής Ακαδημίας Επιστημών
 • Αναμνηστικό Μετάλλιο της Διεθνούς Ακαδημίας Μηχανικών
 • Βραβείο Tantall της Εταιρίας Πειραματικής Μηχανικής των Η.Π.Α.
 • Βραβείο Τιμής της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πειραματικής Μηχανικής
 • Μετάλλιο Griffith της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Δομικής Ακεραιότητας των Κατασκευών
 • Βραβείο Zandman της Εταιρίας Πειραματικής Μηχανικής των Η.Π.Α.
 • Χρυσό Μετάλλιο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών
 • Βραβείο Panetti – Ferrari της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνο
 • Βραβείο Θεοχάρη, της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πειραματικής Μηχανικής
 • Βραβείο του Διεθνούς Εκδοτικού Οίκου Sage για την καλύτερη επιστημονική εργασία στο περιοδικό International Journal of Damage Mechanics
 • Χρυσό μετάλλιο Colonnetti του Ιταλικού Ινστιτούτου Μετρολογίας

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του Δρ. Σεβαστιανού Μοιρασγεντή:

Ο Δρ. Σεβαστιανός Μοιρασγεντής, είναι Eρευνητής Β’ στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι Χημικός Μηχανικός (ΕΜΠ), κάτοχος PhD στο πεδίο της Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Οικονομίας, με αντικείμενο τις εξωτερικές οικονομίες από την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας και οι επιπτώσεις στον ενεργειακό σχεδιασμό. Βασικά πεδία ενασχόλησής του είναι η προσομοίωση ενεργειακών συστημάτων στο πλαίσιο θεμάτων ενεργειακού σχεδιασμού, η πρόβλεψη εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οικονομική και περιβαλλοντική αξιολόγηση πολιτικών και μέτρων για τη μείωση των εκπομπών, η εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, και η οικονομική αποτίμηση περιβαλλοντικών αγαθών. Έχει επαγγελματική εμπειρία 20 ετών και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών είτε ως επιστημονικός υπεύθυνος είτε ως κύριος ερευνητής. Έχει δημοσιεύσει σχετικά πάνω από 30 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους με κριτές, ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό συνεδρίων με ανακοινώσεις. Διετέλεσε μετά από κρίση κύριος συγγραφέας της 4ης Έκθεσης Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗE για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), της έκθεσης Global Energy Assessment που αποτελεί μια διεθνή πρωτοβουλία του International Institute for Applied Systems Analysis (ΙΙΑSA) καθώς και της 5ης Έκθεσης Αξιολόγησης της IPCC για την Κλιματική Αλλαγή. Επίσης, από το 2000 έως και το 2006, ήταν μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας σε όλες τις Συναντήσεις Εργασίας της Γραμματείας των Ην. Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP, SB meetings, UNFCCC Informal Workshops) κλπ., ως τεχνικός εμπειρογνώμονας σε θέματα ανάπτυξης / εφαρμογής πολιτικών και μέτρων για τη μείωση των εκπομπών και την ενίσχυση των απορροφήσεων αερίων θερμοκηπίου.

Από το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου Λέσβου