Ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Φ. Βουνάτσος με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ιωάννη Ραγκούση, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γεώργιο Ντόλιο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρη Στεφάνου ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση 200.000 Ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες εργασίες Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Λέσβου.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος στο έγγραφό του αναφέρει:

«Κύριοι Υπουργοί,

Έχω την τιμή να σας εκθέσω τα ακόλουθα:

Ως Δημοτική Αρχή του μεγαλύτερου σε έκταση Δήμου στην Ελλάδα (1.636 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίγραμμα ακτών 400 περίπου χιλιομέτρων με ό,τι επιβαρυντικό για μας σημαίνουν όλα τούτα), της παραμεθόριας Λέσβου, με τα χιλιάδες προβλήματα που οξύνονται καθημερινά, σας απευθύνουμε έκκληση να συμβάλετε ουσιαστικά, ώστε τουλάχιστον να μειώσουμε τους πολλαπλούς κινδύνους καταστροφικών πυρκαγιών.

Με υπερχρεωμένο Ταμείο από τις οφειλές και τις υποχρεώσεις των 13 Δήμων, οι οποίοι συγχωνεύθηκαν στον ενιαίο πλέον Δήμο Λέσβου, και ως ιδιοκτήτης ο Δήμος μας δασών συνολικής έκτασης 130.000 περίπου στρεμμάτων, αδυνατούμε να προχωρήσουμε στα αναγκαία αντιπυρικά μέτρα, όπως ανέπτυξα τοποθετούμενος δημοσίως στην ειδική σύσκεψη που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα στο Αμφιθέατρο του Στρατηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ ήδη οι θερμοκρασίες άρχισαν να ανεβαίνουν και η τουριστική περίοδος ξεκίνησε.

Διαβάζοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Αριθμ. Πρωτ. 20555 από 2-5-2011) με θέμα: Κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων, αιτούμαστε την έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Λέσβου τουλάχιστον 200.000 ευρώ, ποσό με το οποίο οριακά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προϋπολογισμένες αναγκαίες δαπάνες για άμεσα μέτρα και εργασίες Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζω, ότι στην ανωτέρω σύσκεψη ελέχθη ότι οι δαπάνες για το εν λόγω ζήτημα θα καλυφθούν με χρηματοδότηση των ΟΤΑ από την Κυβέρνηση.

Αναμένουμε, το συντομότερο δυνατόν, την ικανοποίηση του αιτήματός μας ως αναγκαία συμβολή στις αγωνιώδεις καθημερινές μας προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους καταστροφών και της εν γένει δράσης μας στον πολιτικό σχεδιασμό εκτάκτων αναγκών του Δήμου μας».

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λέσβου