Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα, την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση : Καραντώνη 6
ΤΚ 81100
ΤΗΛ: 2251037040-41-42
ΦΑΞ: 2251037046
Μυτιλήνη, 29 Μαΐου 2018
Αρ. Πρωτ: 24237
Προς : Υπουργό μεταναστευτικής Πολιτικής
κ. Δημήτρη Βίτσα
Κοινοποίηση: Γραφείο Πρωθυπουργού
Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Πρόεδρο Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου
κ. Γιαννέλλη Γιάννη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα θα ήθελα να σας εκφράσω την εντονότατη διαμαρτυρία μου σχετικά με την εγκατάσταση περίπου τετρακοσίων αιτούντων άσυλο σε ιδιωτικό χώρο, που βρίσκεται στην περιοχή της Λάρσου στην Εθνική οδό Μυτιλήνης – Καλλονής, καθώς επίσης και στο χώρο των πρώην κατασκηνώσεων ΠΙΚΠΑ κοντά στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

Θεωρώ πως τέτοιες μονομερείς ενέργειες χωρίς καμία ενημέρωση έρχονται σε αντίθεση με τις ειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και με την βούληση της τοπικής κοινωνίας, η οποία έχει εκφραστεί επανειλημμένα στο παρελθόν. Θα ήθελα να σας επαναλάβω ότι η Λέσβος έχει μια συγκεκριμένη δυνατότητα φιλοξενίας, η οποία περιορίζεται στους ήδη υπάρχοντες χώρους. Όπως ρητά δηλώνει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  δεν θα επιτρέψουμε την δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής πέραν των ήδη υφιστάμενων, οι οποίες πρέπει να λειτουργούν με βάση τις δυνατότητές τους.

Η προβληματική κατάσταση εντός του Κ.Υ.Τ Μόριας πρέπει να αντιμετωπιστεί με την άμεση αποσυμφόρησή του και τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι με τη δημιουργία  defacto νέων δομών στη Λέσβο, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε. Για το λόγο αυτό ζητώ την άμεση παύση της λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου καθώς και τις δικές σας ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του υπερπληθυσμού των αιτούντων άσυλο.

Επίσης, έπειτα από τα παραπάνω γεγονότα, θέλω να σας ενημερώσω ότι κατέθεσα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, μηνυτήρια αναφορά με σκοπό να προστατευθεί η ειρήνη και η κοινωνική συνοχή. Δυστυχώς, τέτοιες ενέργειες όχι μόνο κλονίζουν την εμπιστοσύνη μας αλλά μας αναγκάζουν να προβούμε σε δραστικές ενέργειες για να προστατεύσουμε την τοπική κοινωνία, που αγωνιά και ανησυχεί.

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Λέσβου
Σπύρος Γαληνός