Επιστολή προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο απέστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος, κοινοποιώντας την και προς τους Βουλευτές του Νομού Λέσβου. Ο Δήμαρχος με το έγγραφό του ενημερώνει τον κ. Κουκουλόπουλο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λέσβου, ζητάει συνάντηση με τον Υφυπουργό και προειδοποιεί ότι θα αναγκαστεί να εκτελέσει το Ψήφισμα της συνεδρίασης της 23ης Μαρτίου 2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου.

«Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Καταρχάς, σας συγχαίρω για την ανάληψη των καθηκόντων σας στο νευραλγικό τομέα της Αυτοδιοίκησης του οποίου προΐστασθε. Η θητεία σας δε ως Δημάρχου, επί μακρά σειρά ετών, και στην ΚΕΔΚΕ βεβαίως, θέλω να ελπίζω ότι αποτελεί για μας τους Αυτοδιοικητικούς εχέγγυο για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων του λαϊκού δημοκρατικού αυτού θεσμού, του αμεσότερου προς τον πολίτη, ενός εκ των τριών πυλώνων της Δημοκρατίας μας, όπως συνήθιζε να τον αποκαλεί ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου. Αλλ’ επίσης, και σ’ ό,τι αφορά ειδικότερα το Νησί μας, και για τα όσα προσέθεσε ο «Καλλικράτης»,  με τη δημιουργία του ενός και μόνο πλέον Δήμου της Λέσβου, ενσωματώνοντας τις 13 προΰφιστάμενες Δημαρχίες, ενός νησιού με έκταση 1.633,5 τ. χλμ, περίγραμμα ακτών περίπου 400 χλμ με ό,τι αυτό σημαίνει και 18ου σε πληθυσμό. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε έκταση με διαφορώτατο γεωγραφικό ανάγλυφο και πληθυσμιακή σύνθεση, και το τονίζουμε, Δήμο –τέρας της Ελληνικής επικράτειας, ακρότατη συνέπεια της εφαρμογής του ως άνω Νόμου.

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Τα θεσμικά, νομικά και διοικητικά προβλήματα από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στον τόπο μας και το βαρύ χρέος των 30 εκατομμυρίων και πλέον Ευρώ που κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας, την απόρριψη του αιτήματός μας από το Υπουργείο σας από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του για έκτακτη επιχορήγηση, όπως αντιθέτως έγινε με άλλους Δήμους, την αδικαιολόγητη άρνηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για χορήγηση Δανείου ύψους 5 πέντε εκατομμυρίων Ευρώ για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού μας, νομιμοτύπως υποβληθείσα, την εμπλοκή της διαδικασίας πρόσληψης τελικώς 84 οκταμηνιτών με όρους ΑΣΕΠ διαφόρων ειδικοτήτων εργαζομένων μεταξύ των οποίων και εργατών καθαριότητας, και όσα άλλα παραλείπω, εξίσου σημαντικά, μας έχουν περιαγάγει σε αληθές επικίνδυνο αδιέξοδο, με αιχμή το πολυειδές πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων μεσούντος του καλοκαιριού, με ό,τι ευνόητο αυτό συνεπάγεται.

Επιχειρώ επί διάστημα τεσσάρων εβδομάδων και πλέον σχεδόν καθημερινά, επικοινωνώντας με τη Διευθύντρια ή γραμματέα του Γραφείου σας, να κλείσω ένα ραντεβού μαζί σας για να σας τα εκθέσω και προφορικά, εγχειρίζοντάς σας και σχετικό υπόμνημα βεβαίως, επιδιώκοντας την άμεση επίλυσή τους, αλλ’ όμως λαμβάνω τη στερεότυπη απάντηση ότι θα ειδοποιηθώ περί τούτου συντόμως.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι μέχρι σήμερα ουδεμία συγκεκριμένη απάντηση για ημέρα και ώρα της αιτούμενης αυτής συναντήσεώς μας μου έχει γνωστοποιηθεί, και επειδή η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε τραγικό αδιέξοδο, είμαι υποχρεωμένος να εκτελέσω το ψήφισμα της συνεδρίασης της 23ης Μαρτίου 2011 του Δημοτικού μας Συμβουλίου, το οποίο σας επισυνάπτω και στο οποίο ουδεμία ουσιαστική απάντηση έλαβα από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας, παρά τις επανειλημμένες επισκέψεις μου στον κύριο Ντόλιο και την προθυμία την οποία ο ίδιος επέδειξε αδιαμφισβητήτως. Για δε τις εξελίξεις που θα επακολουθήσουν δεν θα είμαι υπεύθυνος εγώ ως Δήμαρχος Λέσβου. Και σεις, γνωρίζοντάς με επί μακρά σειρά ετών, ξέρετε πολύ καλά ότι εννοώ αυτά τα οποία σας εκθέτω στα προαναφερόμενα.

Εν αναμονή αμέσου απαντήσεώς σας»

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λέσβου