Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Νάσος Γιακαλής απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, με θέμα την αξιοποίηση της Μαρίνας Μυτιλήνης:

Προς:
Τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης
κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο
Αθήνα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Επικοινωνώ εγγράφως σήμερα μαζί σας, πιστεύοντας ότι ως νέος Υπουργός έχετε ενημερωθεί για τη Μαρίνα της Μυτιλήνης και την αναγκαιότητα λειτουργίας της.

Πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για το νησί και την πόλη μας, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 2000, ολοκληρώθηκε το 2006 και όλοι πιστεύαμε και πιστεύουμε, ότι θα συνέβαλε στην ανάπτυξη και την αναβάθμιση του τουρισμού στην περιοχή μας.

Ένα χρόνο μετά την οριστική παραλαβή και τα εγκαίνια του έργου από τον προκάτοχό σας κ. Σπηλιωτόπουλο, η Μαρίνα της Μυτιλήνης δεν λειτουργεί, δεν συντηρείται, παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και κινδυνεύει να υποστεί μεγάλες φθορές, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στο διαγωνισμό που έκανε το καλοκαίρι του 2008 το Υπουργείο σας, λόγω και του υψηλού τιμήματος, δεν παρουσιάστηκε ΚΑΝΕΝΑΣ ενδιαφερόμενος που θα αναλάμβανε την εκμετάλλευσή της.

Κύριε Υπουργέ,
Επειδή η Μαρίνα βρίσκεται μέσα στην πόλη, σε μια όμορφη περιοχή του Δήμου μας, επειδή η λειτουργία της θα ενισχύσει σημαντικά πιστεύω την τουριστική κίνηση στη Μυτιλήνη, επειδή οι υποδομές της δεν μπορεί να είναι κλειστές και εγκαταλελειμμένες, ο δε περιβάλλων χώρος της να κινδυνεύει να υποστεί μεγάλες φθορές από διάφορους, σας καλώ να πάρετε αποφάσεις άμεσα.

Ξέρουμε, ότι την εκμετάλλευσή της δεν μπορεί να αναλάβει ούτε ο Ε.Ο.Τ, ούτε η Ε.Ε.Τ.Α. Η πρόταση μου ως Δημάρχου Μυτιλήνης είναι η παρακάτω. Να παραχωρηθεί η Μαρίνα στο Δήμο Μυτιλήνης, ο οποίος θα τη λειτουργήσει κατά το επιτυχημένο πρότυπο του Δήμου της Κω, συστήνοντας Δημοτική Επιχείρηση.

Κάθε καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της, εκτός των αναπόφευκτων φθορών, δεν ενισχύει το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, που τόσο το έχει ανάγκη ο τόπος μας, δε συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είμαι στη διάθεσή σας εάν το επιθυμείτε, να συναντηθώ μαζί σας και να σας αναπτύξω αναλυτικά την πρόταση και τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής.

Νομίζω κύριε Υπουργέ, ότι τέτοια σπουδαία έργα δεν πρέπει να μένουν αναξιοποίητα στις δύσκολες εποχές που ζούμε, ιδιαίτερα εδώ στην ακριτική μας περιοχή. Γιατί εμείς στη Λέσβο, εκτός των άλλων, αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα στον τουρισμό και τον ανταγωνισμό της γειτονικής Τουρκίας.

Αναμένουμε τις αποφάσεις σας.

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης

Νάσος Γιακαλής

Γραφείο Τύπου