Ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Φ. Βουνάτσος έστειλε χθες 4.9.2013 στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Κώστα Ασκούνη την παρακάτω επιστολή:

«Αγαπητέ συνάδελφε,

Σου επισυνάπτω το υπ’ αριθμ. πρωτ. 1399/2.9.2013 έγγραφο της αρμοδίας Αντιδημάρχου και Προέδρου του Οργανισμού «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου», προς εμέ και το υπ’ αριθμ. πρωτ. 1362/19.8.2013 έγγραφο της ίδιας προς το Υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία αφορούν στην κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε ως προς την υλοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στα δυο αυτά έγγραφα περιγράφονται γλαφυρότατα τα τεράστια και άλυτα μέχρι στιγμής προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε ως Δήμος με το εν λόγω πρόγραμμα.

Επειδή θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας, αλλά και άλλων Δήμων, έχετε υποχρέωση να υιοθετήσετε πλήρως την πρόταση της Αντιδημάρχου, την οποία ως Δήμαρχος πλήρως υιοθετώ, και να ΑΠΑΙΤΗΣΕΤΕ να μην υπογραφεί ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ του εν λόγω Προγράμματος ΕΑΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ οι οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την εκτέλεση του Προγράμματος κατά το διάστημα από 1/1/2013- 30/9/2013.

Πρέπει, επίσης, να έχετε ΡΗΤΗ ΕΓΓΡΑΦΗ δέσμευση ότι οι πιστώσεις που αφορούν το εν λόγω Πρόγραμμα ΘΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ στα ταμεία των φορέων υλοποίησής τους! Τούτο είναι επάναγκες, διότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων και των ωφελουμένων! Είναι αδιανόητο 74 εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, του Δήμου μας να είναι απλήρωτοι για εννέα μήνες! Είναι αδιανόητο οι ωφελούμενοι του Προγράμματος περί τους 1200, ηλικιωμένοι και μοναχικά άτομα με αναπηρίες να στερούνται την απαραίτητη αυτή συνδρομή μας και βοήθεια, διότι δεν καταβάλλονται οι πιστώσεις ακόμα και για τα αυτονόητα: φάρμακα, γάντια, απορρυπαντικά κ.λ.π.!

Κύριε συνάδελφε,

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Ας αποφασίσει επιτέλους η Κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα.».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μυτιλήνη 2/9/2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ αριθμ. πρωτ. 1399 ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ &
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

ΠΡΟΣ: τον κ. Βουνάτσο Φ. Δημήτρη- Δήμαρχο Λέσβου,

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός και η ομηρία των εργαζομένων στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι εκ μέρους της Κυβέρνησης 28 μέρες ακριβώς πρίν την λήξη του Προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα: η παράταση του εν λόγω προγράμματος λήγει στις 30 του τρέχοντος μηνός, χωρίς μέχρι σήμερα ο Οργανισμός μας να έχει εισπράξει έστω και ένα ευρώ που να αφορά το χρονικό διάστημα από 1/1/2013 μέχρι σήμερα!

Ως εκ τούτου για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι μέχρι σήμερα σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας, απελπισμένοι και ξανά γελασμένοι από τις υποσχέσεις των Κυβερνώντων!

Κύριε Δήμαρχε,

Ούτε στην Αρχαία Αίγυπτο δεν στερούσαν το φαγητό στους δούλους, και, τουλάχιστον τότε έχτιζαν πυραμίδες….

Οι σημερινοί άβουλοι, επικίνδυνοι και ανίκανοι «Φαραωνίσκοι» χρησιμοποιούν νεόδουλους –εργαζόμενους απλήρωτους για εννιά μήνες, χωρίς να νοιάζονται για το αν έχουν να φάνε και όχι μόνον δεν χτίζουν, αλλά αντίθετα γκρεμίζουν: αξίες, συνειδήσεις, ελπίδες, ανθρώπους!

Απλήρωτοι εργαζόμενοι, έλλειψη πιστώσεων για νόμιμες δαπάνες, ακόμα και για τις απαραίτητες του προγράμματος δηλαδή γάντια, γάζες, φάρμακα κ.λ.π. και φυσικά κίνδυνος του ίδιου του Οργανισμού από την μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών για γενική κατάρρευση, αφού χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα ούτε να πάρεις μπορείς αλλά ούτε και να δώσεις! Ευτυχώς μέχρι σήμερα μας σώζει η ανθρωπιά των διοικούντων το εδώ υποκατάστημα του ΙΚΑ! Αλλά μέχρι πότε;

Σε ότι αφορά τους ωφελούμενους του Προγράμματος, ηλικιωμένοι και μοναχικά άτομα με αναπηρίες τι να πούμε;;; Τους έχουν πετάξει από καιρό στον Καιάδα των μνημονίων τους! Αλλά ας μάθουν: δεν πέθαναν, ζούν ακόμα !

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Σας επισυνάπτω το τελευταίο έγγραφο μου προς το αρμόδιο Υπουργείο, που είμαι σίγουρη ότι κανένας δεν θα διάβασε! Όμως άλλο τρόπο δεν έχω.

Ως εκ τούτου αιτούμαι και εσείς ΑΜΕΣΑ να κάνετε ότι είναι δυνατόν, μήπως, εσάς τουλάχιστον σας ακούσουν.

Επίσης θεωρώ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ, η λεγόμενη ΚΕΔΕ, να μην δεχθεί καμία παράταση του Προγράμματος εάν προηγουμένως όχι μόνο εξοφληθούν τα χρωστούμενα, αλλά πρωτίστως να προκαταβληθούν ν στα ταμεία των Οργανισμών οι πιστώσεις και μετά να υπογραφεί η όποια παράταση του.

Εάν δεν γίνει αυτό, είμαι σίγουρη ότι ο εμπαιγμός θα συνεχιστεί και πολύ φοβάμαι κύριε Δήμαρχε ότι τα χειρότερα έρχονται σε μορφή χιονοστιβάδας!

Σίγουρη ότι θα πράξετε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να σώσουμε ότι απόμεινε από το πολύπαθο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

Μετά Τιμής

Αναστασία Αντωνέλλη
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας
Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ &
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ