Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε την παρακάτω επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με θέμα μέτρα ανακούφισης των σεισμοπαθών της Λέσβου.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΤΗΛ. 2251037040
ΦΑΞ 2251037046
Μυτιλήνη  15 Ιουνίου 2017
Αρ. Πρωτ. 33981
Προς : τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας,
 κ. Αλέξη Τσίπρα
(Γραφείο Πρωθυπουργού)

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Λέσβο και ιδιαίτερα τις περιοχές της Βρίσας και του Πλωμαρίου, θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, που αφορά την ανακούφιση των σεισμοπαθών της Λέσβου.

Πολλά σπίτια συμπολιτών μας έπειτα από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο των μηχανικών κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και πολλά άλλα κατεδαφιστέα. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα ακίνητα είναι υποθηκευμένα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους έχουν λάβει δάνεια και βρίσκονται στη διαδικασία αποπληρωμής τους. Η νέα πραγματικότητα που δημιούργησαν οι σεισμοί φέρνει σε δεινή οικονομική θέση τους πληγέντες συμπολίτες μας, που μέσα σε μια στιγμή έχασαν όλα τα υπάρχοντα τους και τις περιουσίες τους.

Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, πέραν από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ήδη η Κυβέρνηση για την ανακούφιση των σεισμοπαθών, να εξετάσετε επίσης το ενδεχόμενο αναστολής πληρωμής των δανείων από τους πληγέντες, τουλάχιστον για ένα χρόνο,  καθώς και την ευνοϊκότερη ρύθμιση της αποπληρωμής των δανείων τους. Επίσης, να  εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. για το νησί μας.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν αυτές τις δύσκολες ώρες οι πληγέντες του σεισμού της Λέσβου να πάρουν μια οικονομική ανάσα, ώστε να καταφέρουν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και παραμένω στη διάθεσή σας για όποια διευκρίνιση και επικοινωνία σχετικά με το θέμα αυτό .

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Λέσβου
Σπύρος Γαληνός