Ο Δήμος Λέσβου, μαζί με το Επιμελητήριο Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχουν αναλάβει μια πολύ σημαντική προσπάθεια, προκειμένου να συσφιχθούν οι σχέσεις της Λέσβου με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Με τη βοήθεια του Κέντρου Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANGARDE, ο Δήμος μας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αδελφοποίησης του Δήμου Λέσβου, με τον Δήμο του Καλίνινγκραντ, η περιοχή του οποίου είναι μια από τις πλουσιότερες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σήμερα, δίνουμε στη δημοσιότητα την μετάφραση της επιστολής που έστειλε στο Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, ο Δήμαρχος του Καλίνινγκραντ, Αλεξάντερ Γκιόργκεβιτς Γιάροσουκ.

Αναλυτικά η επιστολή, του κ. Γιάροσουκ, στον κ. Γαληνό, έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Γαληνέ,

Σας ευχαριστώ θερμά για την επιστολή Σας με την πρόταση συνεργασίας ανάμεσα στη νήσο Λέσβο και την πόλη του Καλίνινγκραντ.

Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες, ότι η Ελλάδα, οι Έλληνες και ιδιαιτέρως οι κάτοικοι της Λέσβου τρέφουν αδελφικά αισθήματα για τη Ρωσία και το ρωσικό λαό. Τις χώρες και τους λαούς μας συνδέουν οι κοινές μακραίωνες παραδόσεις, καθώς και η κοινή ιστορική πορεία. Πάντα στηρίζαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, ότι ο επόμενος χρόνος, το 2016, θα γίνει Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα. Θα γίνει έτος συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας σε όλους τους τομείς, πρωτίστως στον τομέα του πολιτισμού και του εμπορίου, και η συνεργασία ανάμεσα στις πόλεις μας θα δώσει μια νέα ώθηση στις παραδοσιακά αδελφικές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας και τις χώρες μας.

Θέλω ακόμα και σήμερα να ευχηθώ καλή έκβαση στο Έτος Ελλάδας-Ρωσίας, το οποίο θα ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες επαφές και θα συνδράμει στη δημιουργία νέων συνεργασιών.

Δήμαρχος του Καλίνινγκραντ
Αλεξάντερ Γκιόργκεβιτς Γιάροσουκ»