Επιστολή προς τον Δήμαρχο Λέσβου Δημήτρη Φ. Βουνάτσο απέστειλε η Πρόεδρος του Οργανισμού «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης» Αναστασία Αντωνέλη, ζητώντας προσλήψεις προσωπικού για τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών και των ΚΑΠΗ του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, η κα Αντωνέλη παρουσιάζει την κατάσταση ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Απευθύνομαι σε εσάς  για να σας γνωστοποιήσω την τραγική κατάσταση στην οποία  θα περιέλθουν οι Παιδικοί Σταθμοί και τα ΚΑΠΗ, με συνέπεια το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, μετά τη δραματική μείωση των εγκεκριμένων θέσεων  των συμβασιούχων.

Όπως σας είναι  γνωστόν, το νεοσυσταθέν Ν.Π.Δ.Δ. «Κ.Π.&Α.Δ.Λ.» απαρτίζεται  από τους  Παιδικούς Σταθμούς,  τα εν ενεργεία  Κ.Α.Π.Η. του νησιού και θα περιέλθουν σ΄ αυτό  και τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι».

Τόσο  τα πρώην Ν.Π.Δ.Δ. των Παιδικών Σταθμών, όσο και το Κ.Α.Π.Η. Μυτιλήνης, είχαν κάνει στην αρχή του έτους προγραμματισμό προσλήψεων και αίτημα αυτών στο χρονικό περιθώριο που  είχε θέσει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Συνολικά είχαν ζητηθεί 54 θέσεις  με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και 8 θέσεις με συμβάσεις έργου  διαφόρων ειδικοτήτων (βρεφονηπιοκόμοι, βοηθοί βρεφονηπιοκόμων, μάγειροι, βοηθητικών εργασιών, οδηγοί, ιατρός, φυσιοθεραπευτής, νοσηλεύτρια, οικιακοί βοηθοί).

Για το σύνολο αυτών των θέσεων  το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε μόνο 15 (!) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου  ορισμένου χρόνου, τις οποίες το Νομικό Πρόσωπο  κατένειμε ανά ειδικότητες σε κάποιους Παιδικούς Σταθμούς, χωρίς όμως να λύνεται το συνολικό πρόβλημα της λειτουργίας τους .

Όπως αντιλαμβάνεστε, εκ των πραγμάτων και εξ ανάγκης θα οδηγηθούμε σε λύσεις, για κάποιες  μονάδες των Παιδικών Σταθμών ή να  υπολειτουργήσουν ή να συγχωνευθούν ή και να κλείσουν, λόγω ανυπαρξίας προσωπικού. Δυστυχώς.

Πιο συγκεκριμένα :

  • Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός της Μόριας δεν μπορεί να λειτουργήσει  δεδομένου ότι δεν υπηρετεί ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος και δεν επαρκούν οι συμβασιούχοι για την στελέχωσή του.
  • Στους Παιδικούς Σταθμούς Σκοπέλου και Παπάδου  το προσωπικό είναι ελλιπέστατο και μόνο με την πιθανή συνένωση των δύο Σταθμών θα μπορέσει να λειτουργήσει ένας Σταθμός  σωστά.
  • Στον Παιδικό Σταθμό Πολιχνίτου  δεν υπηρετεί μαγείρισσα.
  • Στον Παιδικό Σταθμό Αγίας Παρασκευής δεν υπηρετεί εκπαιδευτικό πρόσωπο , παρά μόνο η διευθύντρια.
  • Στον Α΄ Βρεφονηπιακό Σταθμό  Μυτιλήνης λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού από τα έξη  βρεφικά τμήματα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο ΔΥΟ!.
  • Στον Παιδικό Σταθμό  «Τέρπανδρος Αναστασιάδης»  δεν  υπηρετεί  μαγείρισσα.
  • Στον Παιδικό Σταθμό «Πολύκεντρο ΚΔΑΠ» μπορεί να λειτουργήσει ένα τμήμα νηπιακό το Σεπτέμβριο, ακόμα ένα τμήμα στις 2-10-2011 μετά την επιστροφή  της βρεφονηπιοκόμου από άδεια λοχείας  και το τρίτο  τμήμα δεν μπορεί να  λειτουργήσει καθόλου!
  • Στον Βρεφικό  Σταθμό «ΑΜΠΑΤΖΗ» από 6 τμήματα  μπορούν να λειτουργήσουν ΜΟΝΟΝ ΔΥΟ λόγω  έλλειψης  εκπαιδευτικού προσωπικού.

Επίσης το Κ.Α.Π.Η. Μυτιλήνης  θα  στερηθεί  τις οικιακές βοηθούς που του είναι απαραίτητες.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Γνωρίζουμε ότι με έγγραφό σας  έχετε ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών την συμπληρωματική έγκριση θέσεων και μάλιστα μονίμων, όμως θα παρακαλούσαμε  να πράξετε  οτιδήποτε σας είναι δυνατόν και ότι εσείς νομίζετε προκειμένου να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, έστω και με έκτακτο προσωπικό, πλήρως  τους Παιδικούς Σταθμούς ικανοποιώντας τις αιτήσεις που έχουν υποβάλλει οι εργαζόμενοι γονείς και έχουν την ανάγκη των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, ειδικά τη σημερινή εποχή! Αλλιώς, ΔΥΣΤΥΧΩΣ και ανεξάρτητα από τη βούλησή μας και τη βούλησή σας, θα οδηγηθούμε σε λύσεις κοινωνικά οδυνηρές και άδικες, την ίδια στιγμή που το Δ.Σ του Νομικού μας Προσώπου, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει μια μέση οικογένεια στον τόπο μας,  ομόφωνα απεφάσισε την μη αύξηση για εφέτος, της οικονομικής εισφοράς των γονέων, για τους παιδικούς σταθμούς. Όμως ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν ανοιχτοί Παιδικοί Σταθμοί, αλλιώς η πρόθεσή μας να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας ακυρώνεται!

Κύριε Δήμαρχε,

Με όλη τη γνωστή μαχητικότητα που διαθέτετε, γνωστοποιήστε, πιέστε κάντε ότι είναι δυνατόν να γίνει, και με τη βοήθεια των Βουλευτών μας,  προκειμένου το Υπουργείο Εσωτερικών να καταλάβει πως η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών και των ΚΑΠΗ του Δήμου μας, δεν είναι πολυτέλεια αλλά ΑΜΕΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ και ΠΡΕΠΕΙ να μας εγκρίνουν τις θέσεις που έχουμε εγκαίρως ζητήσει!»    

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λέσβου