Τον Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, επισκέφθηκαν σήμερα, στο γραφείο του στο Παλαιό Δημαρχείο ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και ο Αυστριακό Καγκελάριος, κ. Βέρμεν Φάϊνμαν, στο πλαίσιο επίσκεψής τους στη Λέσβο για το μεταναστευτικό.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, ο Πρωθυπουργός και ο Καγκελάριος της Αυστρίας, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά, σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση που βιώνει η Λέσβος τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Γαληνός, αφού τους ενημέρωσε αναλυτικά για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος, για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης, ώστε να αντιμετωπισθεί, αποτελεσματικότερα η ανθρωπιστική αυτή κρίση, παρουσίασε την σχετική πρότασή που έχει καταθέσει στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα. Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, η καρδιά της Ευρώπης, χτυπάει στη Λέσβο και ο Λεσβιακός λαός, εκπροσωπεί επάξια τις αρχές και τις αξίες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Τέλος, ζήτησε τη στήριξη της υποψηφιότητας της Μυτιλήνης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, λέγοντας ότι αποτελεί μια συμβολική αλλά και ουσιαστική αναγνώριση ότι η Λέσβος προάγει έμπρακτα τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ο κ. Τσίπρας, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λέσβου για όλες τις προσπάθειες που καταβάλει και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Λέσβος είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Αλληλεγγύης. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο έκτακτης επιχορήγησης προς το Δήμο Λέσβου, για την κάλυψη των εξόδων που δημιουργούνται από την διαχείριση των πολύ μεγάλων μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Φάϊνμαν, με τη σειρά του δήλωσε ότι η Λέσβος έχει δείξει πολύ περισσότερη αλληλεγγύη από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η αλληλεγγύη πηγάζει από το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Λέσβου, έχουν βιώσει την προσφυγιά αφού πολύ είναι απόγονοι προσφύγων από τα απέναντι παράλια της Μικράς Ασίας και νιώθουν τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόταση του Δημάρχου για την πραγματοποίηση της καταγραφής των προσφύγων – μεταναστών στην Τουρκία και ανέφερε ότι αυτό που έχει επιτύχει ο κ. Γαληνός είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο.

Ο κ. Γαληνός, τίμησε τους δυο ηγέτες με το μετάλλιο του Δήμο Λέσβου και τους έδωσε ως δώρα, από ένα βιβλίο αφιερωμένο στο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και ένα βιβλίο για τις παραδοσιακές φορεσιές της Λέσβου.

Τέλος ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, συνόδευσε τους κ. Τσίπρα και Φάϊνμαν, στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στον Καρά Τεπέ, στο Κέντρο Καταγραφής της Μόριας, στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στις πρώην εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ.