Ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στο Παλαιό Δημαρχείο τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Ρόδο κ. Aydin Ilhan Durusoy, κατόπιν αιτήσεως αυτού, ο οποίος πραγματοποιεί εθιμοτυπική επίσκεψη στο νησί μας. Κατά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Λέσβου, αφού ευχαρίστησε τον κ. Durusoy για την επίσκεψή του, αναφέρθηκε σε προηγούμενες επισκέψεις Τούρκων Δημάρχων και λοιπών αιρετών, αλλά και εκπροσώπων Επιμελητηρίων και εμπόρων από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Δήμαρχος Λέσβου, αλλά και τα προηγούμενα, βεβαίως, χρόνια τονίζοντας τη σημασία τέτοιων συναντήσεων, που δίνουν τη δυνατότητα να συζητηθούν με ειλικρίνεια προβλήματα κοινού διασυνοριακού ενδιαφέροντος, όπως η ρύπανση της θάλασσας, ο ενδεχόμενος κίνδυνος ατυχήματος από το πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή, από την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Ακκούγιου της Τουρκίας, η ειρήνη, η αλληλοκατανόηση και η συνεργασία, ο τουρισμός και οι οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών με αμοιβαιότητα.

Ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας κ. Aydin Ilhan Durusoy ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την υποδοχή και δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένος με τη γέφυρα ειρήνης και φιλίας που έχει στηθεί μεταξύ των δύο λαών, σκέλη της οποίας είναι ο τουρισμός και το εμπόριο. Αναφέρθηκε στο θέμα της βίζας τονίζοντας ότι, εάν αυτό τακτοποιηθεί, πολύ μεγάλος αριθμός Τούρκων επισκεπτών αναμένεται να έρχονται στα νησιά του Αιγαίου κάθε χρόνο και ιδίως στη Λέσβο. Όσον αφορά το εμπόριο είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγών στην Τουρκία προϊόντων από τη Λέσβο. Πρότεινε, επίσης, την δημιουργία φυτοπαθολογικού σταθμού ελέγχου εισαγομένων προϊόντων από την Τουρκία, και την αδελφοποίηση της Μυτιλήνης με κάποια πόλη της Τουρκίας στα απέναντι παράλια. Και τέλος, ανέφερε το θέμα της αναστήλωσης κτιρίων «τουρκικής πολιτιστικής κληρονομιάς» στη Λέσβο για το οποίο ο Δήμαρχος είπε ότι αυτό είναι αντικείμενο πρωτίστως συνεργασίας των δύο Κυβερνήσεων, διότι τα οικονομικά του Δήμου δεν το επιτρέπουν.

Απαντώντας ο Δήμαρχος Λέσβου δήλωσε ότι επιθυμία της Δημοτικής Αρχής είναι η καλύτερη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών στη βάση της αμοιβαιότητας, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με τη βίζα οφείλονται, ως γνωστόν, στις απαγορεύσεις της συνθήκης του Σένγκεν της Ε.Ε.. Όσον αφορά τις εξαγωγές και το εμπόριο, τόνισε ότι καθήκον των Δήμων είναι να διευκολύνουν με διάφορους τρόπους και στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους τις προσπάθειες αυτές προς το κοινό συμφέρον. Επίσης, ο Δήμαρχος τόνισε ότι η όποια διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να λυθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και επί τη βάσει των λοιπών Διεθνών Κανόνων Δικαίου και ζήτησε να τηρηθούν οι συμφωνίες που υπέγραψαν ο Γ. Παπανδρέου ως Υπουργός Εξωτερικών τότε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ σχετικά με τους λαθρομετανάστες, ώστε η Τουρκία να δέχεται πίσω τους λαθρομετανάστες που φτάνουν στο νησί μας -και στα άλλα νησιά του Αιγαίου – από το έδαφός της.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, αφού ευχαρίστησε τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Ρόδο, του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα, τοπικά προϊόντα και τουριστικά έντυπα για τη Λέσβο. Σημειώνεται ότι στη δικαιοδοσία του Γενικού Προξενείου στη Ρόδο βρίσκονται τα νησιά της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και ορισμένα της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου- δηλαδή από τη Λήμνο μέχρι τη Σαντορίνη και το Καστελόριζο.

Χθες, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011, το βράδυ ο Δήμαρχος Λέσβου παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση προς τιμή της ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Montpellier κα Suzanne Amigues που διοργάνωσε η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Προϊσταμένη της κα Όλγα Φιλανιώτου καθώς και ο Σύλλογος των Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος» μαζί με τη Δημοτική Κοινότητα της Ερεσού με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του «Μουσείου στο Σχολείο του Γιαλού» μετά τον εκσυγχρονισμό του στον προαύλειο χώρο του.

Επισημαίνεται ότι η κυρία Suzanne Amigues έχει μελετήσει επί τριάντα ολόκληρα χρόνια το έργο του Θεόφραστου του Ερέσιου, μαθητή και διάδοχο του Αριστοτέλη, ο οποίος Θεόφραστος υπήρξε μία εκ των μεγαλυτέρων επιστημονικών μορφών της Ελληνικής Αρχαιότητας, για την προσωπικότητα και το έργο του οποίου μίλησε η Καθηγήτρια κα Suzanne Amigues, καταχειροκροτούμενη.

Προστίθεται ότι η τιμώμενη Γαλλίδα Ελληνίστρια ήρθε στην Ερεσό για την εκδήλωση αυτή με πρόσκληση του φίλου της, κου Φιλίπ Λαμπρεβέ αρμοστή του ΟΗΕ επί πολλά χρόνια στη Μέση Ανατολή, Ελληνολάτρη και Λεσβολάτρη, ο οποίος έχει χτίσει σπίτι στη Σκάλα Ερεσού και διαμένει για μακρό διάστημα εκεί κάθε χρόνο. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Λέσβου παρέθεσε δείπνο προς τους διαπρεπείς φιλοξενούμενους και τις τοπικές αρχές.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λέσβου