Τη Λέσβο επισκέφθηκαν σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σούλτς. Στα πλαίσια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, με τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό, τον κ. Γενικό Γραμματέα κ. Γιάννη Γιαννέλη και την Υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας, κα Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Ο κ. Σούλτς, δήλωσε πως ο κόσμος της Λέσβου κάνει μια πραγματικά αξιοθαύμαστη προσπάθεια για λογαριασμό όλης της Ευρώπης υποδεχόμενος με τον καλύτερο τρόπο τους μετανάστες. Αυτή την προσπάθεια, τόνισε, πρέπει να την στηρίξουμε έμπρακτα και κυρίως οικονομικά και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το λύσουμε άμεσα. Δεν μπορούμε να αφήνουμε την Λέσβο να διαχειρίζεται ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα μόνη της, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σούλτς αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση του κ. Γαληνού, την οποία είχε λάβει μερικούς μήνες πριν και παρέλαβε νέα πρόταση από τον Δήμαρχο Λέσβου, για το μεταναστευτικό, την οποία δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το συντομότερο, ώστε να εξετάσει ποιες προτάσεις μπορούν άμεσα να υλοποιηθούν.

Ο κ. Γαληνός, με τη σειρά του αφού καλωσόρισε τον κ. Σούλτς, δήλωσε ότι η Λέσβος στέκεται με όλες της τις δυνάμεις, δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ξεφύγει από το θάνατο. Όμως, τόνισε ο κ. Γαληνός, δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο το έγκλημα που συντελείται από τους λαθρέμπορους και τους διακινητές τους. Πέρα από κάθε άλλη πρόταση, αυτό θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητά μας. Ο Δήμαρχος, επεσήμανε, επίσης, ότι δεν μπορεί ένας Δήμος που πιέζεται οικονομικά από την διαχείριση της μεγάλης αυτής ανθρωπιστικής κρίσης, να συνεχίσει την δύσκολη αυτή προσπάθεια χωρίς οικονομική ενίσχυση. Πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του Δήμου Λέσβου, παρά το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο. Και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε, ότι παρά την οικονομική κρίση, ο Έλληνας δεν έχει χάσει την αξιοπρέπεια, τον ανθρωπισμό και την ευαισθησία του. Τέλος, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκική κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του δικτύου των διακινητών που στέλνουν στο θάνατο αθώους ανθρώπους.

Ο κ. Σούλτς, συμφώνησε απόλυτα με τις θέσεις του κ. Γαληνού και σημείωσε ότι και ο ίδιος δρα για την εξεύρεση λύσεων επί του πλαισίου που έθεσε ο Δήμαρχος Λέσβου. Παράλληλα, ανέφερε ότι το παράδειγμα της Λέσβου, δείχνει ότι οι Έλληνες, παρά τις δυσκολίες, δεν έχασαν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο.

Τέλος, μετά από σχετική ενημέρωση που είχε από τον κ. Γαληνό, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι, στηρίζει την υποψηφιότητα της Μυτιλήνης, για Πολιτισμική Πρωτεύουσα, το 2021.

Λίγο πριν το τέλος της συνάντησης, ο κ. Γαληνός, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να δεχθούν να ταξιδέψει μαζί τους με το αεροπλάνο ένας Σύριος πρόσφυγας, που επέζησε από ναυάγιο ερχόμενος στη Λέσβο. Ο Σύριος αυτός πρόσφυγας, έπρεπε να μεταβεί στην Αθήνα, για την ταφή της ενός έτους κορούλας του που πνίγηκε, όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν, ναυάγησε ανοιχτά της Λέσβου. Η έκκληση του Δημάρχου, έγινε αμέσως δεκτή.

Η εποικοδομητική αυτή συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της διαδρομής από το Αεροδρόμιο προς το Κέντρο Καταγραφής της Μόριας, αυτοκινητοπομπή σταμάτησε, αφού εκείνη τη στιγμή λίγα μέτρα από την ακτή εντοπίστηκε ακυβέρνητη φουσκωτή λέμβος, με μετανάστες.