Σε σύσκεψη με την Επίτροπο για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης κα. Corina Cretu, συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης – Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Κώστας Κατσαρός.

Tην αμέριστη συμπαράσταση της Ευρώπης στη σεισμόπληκτη Λέσβο εξέφρασε η Επίτροπος δηλώνοντας σχετικά «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και την στήριξή μας στα νησιά αυτά, πόσο μάλλον όταν έχει συμβεί και αυτή η σεισμική δόνηση. Μίλησα ήδη με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και του εξέφρασα την ετοιμότητά μας να βοηθήσουμε από το Ευρωπαϊκό ταμείο με ότι χρειαστεί».

«Παράλληλα είμαστε εδώ για να σας εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για την εξαιρετική δουλειά που έχετε κάνει πάνω στο μεταναστευτικό. Δείξατε την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό και αποτελείτε παράδειγμα για την Ευρώπη στο πως βοηθάτε στο προσφυγικό», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ εξήγγειλε επιπλέον κονδύλια από τα Ευρωπαϊκά ταμεία για Χίο, Λέσβο, Σάμο, Κω και Λέρο. 

«Το προσφυγικό βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουμε ήδη διαθέσει από τα αρμόδια ταμεία 1 δις ευρώ για να δημιουργηθούν υποδομές, να έρθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τους νησιώτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πρέπει να τις ξεπεράσουν»

Μετά το πέρας της σύσκεψης με τους εκπροσώπους των Δήμων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου,  η Επίτροπος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είχαμε μία πάρα πολύ παραγωγική συζήτηση σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Βορείου Αιγαίου για το οποίο εκφράζω συγχαρητήρια. Έχω πει ότι η Ε.Ε. βρίσκεται δίπλα σας για την αντιμετώπιση των δυσκολιών, κατά κύριο λόγο τώρα εξαιτίας του σεισμού αλλά επίσης και της μεταναστευτικής κρίσης. Ήδη έχει καταβληθεί 1 δις ευρώ και είμαστε εδώ για να δούμε πως θα προωθήσουμε περισσότερο την κατανομή των βαρών και την κατανομή των κονδυλίων.

Όπως σας είπα το πιο βασικό είναι ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται μία πλήρης πολιτική και σε σχέση με τη συμφωνία με την Τουρκία κι εδώ πρέπει να πω ότι η κατανομή των βαρών είναι απαραίτητη. Χθες, ξεκινήσαμε να πιέζουμε τα κράτη που δεν έχουν δεχθεί καθόλου πρόσφυγες και έχουν παραβιάσει τον κανονισμό. Πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία. Δεν μπορεί κάποια χώρα να τιμωρείται εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει οφέλη αλλά πρέπει να συμμετέχουμε και στις δυσκολίες.

Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας όχι μόνο στο πεδίο το εσωτερικό αλλά και στο πεδίο των κονδυλίων. Δεν είναι θέμα μόνο το χρήμα είναι και οι πρακτικές. Οι Δήμαρχοι των περιοχών αυτών είναι οι ήρωες της ιστορίες αυτής γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν και την οικονομική κρίση. Γνωρίζουμε αυτές τις δυσκολίες και γι’ αυτό τους συγχαίρουμε».

Σε ιδιαίτερη αναφορά για τη Λέσβο προέβη η κα Cretu και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίζοντας τη σημασία του διαύλου επικοινωνίας που ξεκίνησε με τη συνάντηση των πέντε δημάρχων στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Juncker. Θερμά συγχαρητήρια στο Δήμαρχο κ. Γαληνό και τα στελέχη του Δήμου Λέσβου για τις προσπάθειες στη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού της 12ης Ιουνίου αλλά και αμέριστη συμπαράσταση στους κατοίκους του νησιού μετέφερε η ίδια στον Αντιδήμαρχο κ. Κώστα Κατσαρό, ενώ επανέλαβε για μια ακόμα φορά την δέσμευση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί έμπρακτα δίπλα στη Λέσβο.

Βίντεο δηλώσεων : https://www.youtube.com/watch?v=ydLrdUptZa4