Ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος δέχθηκε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011 το μεσημέρι στο Παλιό Δημαρχείο, κατόπιν αιτήσεώς του, τον Δήμαρχο του Ακτσάι Τζαχίντ Ιντζέογλου, μαζί με τη συνοδεία του, τον Δημοτικό Σύμβουλο Σαντί Οζ, τη διερμηνέα Μελτέμ Τασίμ και τον δημοσιογράφο του Περιοδικού «Zeytin» Τουρχάν Σιλτζάν, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Μυτιλήνη με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του Τελωνείου στο Ακτσάϊ.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, αφού καλωσόρισε τον Δήμαρχο του Ακτσάι και τη συνοδεία του, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Γενικού Πρόξενου της Τουρκίας στη Ρόδο κ. Durusoy, την περασμένη Πέμπτη στο Δήμο Λέσβου, καθώς και στις εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί όπως την 1η Ελληνοτουρκική Εμπορική Έκθεση τον περασμένο Ιούνιο στη Μυτιλήνη, στην οποία ο κ. Ιντζέογλου είχε παραβρεθεί μαζί με άλλους Δημάρχους της Μικρασιατικής απέναντι ακτής και στα όσα κατά την τότε επίσημη συνάντησή τους είχαν συμφωνήσει. Επίσης, αναφέρθηκε στην εκδήλωση προβολής της Λέσβου που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάιο. Και τόνισε, ειδικότερα, ότι οι Δήμαρχοι των απέναντι ακτών συμφώνησαν σε βασικές αρχές συνεργασίας όπως για την προστασία του περιβάλλοντος, τον τουρισμό, τη ρύπανση της θάλασσας, την αντίθεσή τους στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού στο Ακκούγιου της Τουρκίας, στην έμπρακτη εμπέδωση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των Δημοτικών Αρχών και στην ειρηνική επίλυση της Ελληνοτουρκικής διαφοράς.

Επίσης, εξέθεσε τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα του Δήμου Λέσβου, κυρίως μετά τον νόμο του «Καλλικράτη».

Ακόμη, ο Δήμαρχος Λέσβου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο του Ακτσάϊ για την πρόσκληση στην τελετή επαναλειτουργίας του Τελωνείου στην πόλη αυτή της Τουρκίας, αλλά εξήγησε ότι δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί λόγω της Γενικής Συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιείται τις ημέρες αυτές στη Μυτιλήνη υπό την προεδρία του. Τέλος, έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο Δημαρχιών και συμφώνησαν να συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 στη Μυτιλήνη .

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λέσβου