Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή αρχών και κόσμου, πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012, στην Τοπική Κοινότητα Μεγαλοχωρίου, οι εκδηλώσεις προς τιμήν της Μνήμης του Μεγάλου Τέκνου της Λέσβου Βενιαμίν Λεσβίου, γεννηθέντος στην εν λόγω Κοινότητα, Σοφολογιωτάτου, Διδασκάλου του Γένους, Σχολάρχου της Ακαδημίας Κυδωνιών και Βουκουρεστίου, Φιλικού, εκ των πρωτεργατών της Εθνεγερσίας, Βουλευτή των δυο πρώτων Επαναστατικών Συνελεύσεων, Προέδρου της Τριμερούς Αρμοστείας Νήσων Αιγαίου (δηλαδή Πρώτος Υπουργός Αιγαίου).

Στις εκδηλώσεις, που οργάνωσε ο Δήμος Λέσβου, παρέστησαν ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος,  ο Αντιπεριφερειάρχης, Ηρακλής Βερβέρης, ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Σταύρος Πολίτης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεγαλοχωρίου, Γιάννης Κουτλής, ο Πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Λ. A.E., Αριστείδης Ταξείδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παντελής Πατερέλλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεολόγος Πατερέλλης, Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, φορέων, συλλόγων, οργανώσεων κ.α.

Μηνύματα απέστειλαν ο Βουλευτής Νομού Λέσβου, Παύλος Βογιατζής και η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Συγκεκριμένα, το πρωί, ετελέσθη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Μεγαλοχωρίου. Ομιλία πραγματοποίησε ο κ. Στρατής Ψαρράς και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του τιμωμένου.

Αργότερα, στην πλατεία του χωριού, ενώπιων πολυπληθούς ακροατηρίου, στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, πέραν της εξυμνήσεως του βίου και της πολιτείας του Μεγάλο Τέκνου της Λέσβου, Βενιαμίν του Λεσβίου, αναφέρθηκε και σε μια σειρά τοπικών ζητημάτων και έργων του Μεγαλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής Πλωμαρίου, τα οποία έχουν δημοπρατηθεί και σύντομα θα εκτελεσθούν.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση προγράμματος τοπικών παραδοσιακών χορών από το χορευτικό του Δήμου Λέσβου.

Από το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου Λέσβου