Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, με τον Αντιδήμαρχο Καλλονής, Δημήτρη Ζαφειρίου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μηθύμνης κ.κ. Χρυσοστόμου, την Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014, το βράδυ, στον αύλειο χώρο του «Λουτρού» Καλλονής, – το οποίο έχει διασκευασθεί σε Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο, από την παρούσα Δημοτική Αρχή και λειτουργεί στην Καλλονή με Δημοτικό υπάλληλο – παρακολούθησε την παρουσίαση του βιβλίου της Αντιγόνης Μώρου, με τίτλο: «Η Πύρρα και ο Μυστικός Χάρτης – Από τη Μικρασία στη Λέσβο», που οργάνωσε ο Σύλλογος Καλλονιατών Λέσβου – Αθήνας, με εξαιρετική επιτυχία.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι: Χρήστος Σταυράκογλου, συγγραφέας – φιλόλογος και Δημήτρης Βανέλλης, σεναριογράφος κόμικς – λογοτέχνης.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, συνεχάρη την συγγραφέα, τους παρουσιαστές και τον εκδοτικό οίκο, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πνευματικό πόνημα. Επίσης, επήνεσσε τον Πρόεδρο, Σταύρο Βαλτά και τα μέλη του Συλλόγου Καλλονιατών Λέσβου Αθήνας, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά και για τη γενικότερη πλούσια και συστηματική διαχρονικά πολιτιστική τους δράση. Και ζήτησε, με την ευκαιρία και για μία φορά ακόμα, η κοινωνία του τέως Δήμου Καλλονής, να εμπλουτίσει το ως άνω Λαογραφικό Δημοτικό Μουσείο με διάφορα αντικείμενα, στολές, βιβλία, λοιπά ντοκουμέντα κλπ., γιατί τα υφιστάμενα έχουν μεταφερθεί από το Παλιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης (πρώην Λ.Ο.Λ.Τ) και τοποθετήθηκαν στο Λουτρό της Καλλονής. Η απόφαση αυτή ελήφθη από την παρούσα Δημοτική Αρχή όταν διαπιστώθηκε ότι η στέγη στο κτίριο του Παλιού Λιμεναρχείου, επί μακρά σειρά ετών έβαζε νερά και υπήρχε άμεσος κίνδυνος, ο πλούτος των εκθεμάτων που είχαν συγκεντρωθεί και τοποθετηθεί στον πρώτο υπέρ το ισόγειο όροφο του εν λόγω κτιρίου, με πρωτοβουλία της Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου, πριν 15 περίπου χρόνια και λειτούργησε ως Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Μυτιλήνης, να καταστραφεί οριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημαρχία Λέσβου, ταυτόχρονα ξεκίνησε τη διαδικασία ένταξης του προαναφερόμενου ιστορικού οικήματος του Παλαιού Λιμεναρχείου, το οποίο ανήκει στην περιουσία του Κράτους, σε ειδικό πρόγραμμα για την αναπαλαίωσή του, συνολικότερα.

Χθες Τρίτη 12 Αυγούστου 2013, ο Δήμαρχος, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης, κ.κ. Ιακώβου, παρέστη στην παρουσίαση του σημαντικού ιστορικού βιβλίου του εκπαιδευτικού Βασίλη Κωμαϊτη, με τίτλο: «Αγιάσος 1912 – 2012 – Εκατό χρόνια ελεύθερου βίου», που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του παλαιού ξενώνα της Παναγίας της Αγιάσου (Χάνια), με εξαιρετική επιτυχία, η δε εκδήλωση αυτή, αποτελεί συνέχεια πολλών και ποικίλων εκδηλώσεων, ενταγμένων στον πανηγυρισμό των 120 χρόνων ζωής και εξαιρετικής διαχρονικής πνευματικής και πολιτιστικής παρουσίας του Ιστορικού Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».

Το βιβλίο παρουσίασαν οι: Γιώργος Ξενέλλης, Μυρσίνη Κουτσκουδή – Βουρλή, Σωτήρης Μουτζουρέλλης και Παναγιώτης Σκορδάς.

 

Από το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου Λέσβου