Εκπροσωπώντας το Δήμο Λέσβου, ο Αντιδήμαρχος, Γιάννης Τσακίρης, παρέστη στη Διεθνή Συνδιάσκεψη με τίτλο: «Η Κρίση Χρέους στην Ευρωζώνη: Κοινωνικές Επιδράσεις», που οργανώθηκε από το Δίκτυο Ερευνών Καταστροφών, Συγκρούσεων και Κοινωνικών Κρίσεων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοινωνιολόγων σε συνεργασία με την Πρυτανεία, καθώς και τα Εργαστήρια «Κοινωνιολογίας της Εργασίας» και Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ψηφιακής Τεκμηρίωσης» του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου.
Ο κ. Τσακίρης μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Λέσβου στον οποίο, ο κ. Βουνάτσος, τονίζει τα εξής:

Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,

Ευχαριστώ θερμά την Οργανωτική Επιτροπή για την ευγενική πρόσκληση να απευθύνω τον παρόντα χαιρετισμό στην σημερινή σας συνδιάσκεψη.

Πρώτον, γιατί αυτή αποτελεί σημαντικό επιστημονικό γεγονός, Ευρωπαϊκών διαστάσεων.

Δεύτερον, γιατί, ειδικότερα, η Κρίση αυτή της Παγκοσμιοποιημένης Καπιταλιστικής Οικονομίας στην Ευρωζώνη, αφορά αμέσως την Χώρα μας, η οποία ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού μεταξύ παραμονής και εξόδου της από την Ευρωζώνη, και εξ αιτίας κυρίως ισχυρών εσωγενών λόγων, αλλά και εξωγενών, όπως πολύ καλά γνωρίζετε.

Τρίτον, γιατί, ακόμη ειδικότερα, η εν λόγω κρίση, με την δική μας ιδιαιτερότητα, που ονομάστηκε και «Ελληνική Τραγωδία», έχει λάβει, ακριβώς, τούτες τις μέρες που γίνεται η Συνδιάσκεψη σας, εκρηκτικές διαστάσεις, πλήττοντας θανάσιμα τα εισοδήματα, τους μισθούς, τις συντάξεις των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την πραγματική οικονομία, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους μη προνομιούχους, τους μη έχοντες και κατέχοντες, την νεολαία και τις γυναίκες, εκτινάσσοντας την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, πρωτοφανή για την Χώρα μας. Καθώς και εξ αιτίας των διαφόρων «Μνημονίων» που αποδέχτηκαν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις των δυο τελευταίων χρόνων, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις της πασίγνωστης «TROIKA», με αποτέλεσμα η πατρίδα μας, η Ελλάδα, να μεταβληθεί σ’ ένα σύγχρονο προτεκτοράτο.

Τέταρτον, τέλος, γιατί, σ’ ο,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και κυρίως τον Δήμο Λέσβου, ο οποίος είναι ένας κατάχρεος Δήμος, και αποτελέστηκε από την συγχώνευση δεκατριών – 13 – μικρότερων Δήμων, οι οποίοι υπήρχαν μέχρι την 31-12-2010, ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Ελλάδας, εμείς δε, είμαστε μια πραγματικά ανεξάρτητη από Κόμματα νέα Δημοτική Αρχή, με ζωή μόλις 20 μηνών, αδυνατούμε πλέον να εκπληρώσουμε, όχι μόνο τις κλασσικές λειτουργίες των Δήμων, αλλά, όλως ιδιαιτέρως, τις κοινωνικές παρεμβάσεις μας, την εξυπηρέτηση των ξεχωριστών αναγκών των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας μας, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, τους παιδικούς σταθμούς, τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, το Ιατρο-Κοινωνικό μας Κέντρο και άλλες παρόμοιες δράσεις. Επειδή οι Κεντρικές Κυβερνήσεις της τελευταίας διετίας, μας έκοψαν το 60% των κάθε είδους χρηματοδοτήσεων, τις οποίες κατά το Σύνταγμα μας, είναι υποχρεωμένες να μας χορηγούν. Και βρισκόμαστε, από σήμερα το πρωί όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας, σε απεργιακές κινητοποιήσεις, υπό την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δημαρχιών Ελλάδας ακόμα και το κλείσιμο των Δημαρχιών μας.

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Η κρίση που δημιούργησε η Παγκοσμιοποιημένη Χρηματο-πιστωτική Ξέφρενη Καπιταλιστική Οικονομία, η «Καζίνο-Καπιταλισμός», όπως ονομάστηκε, απ’ την απληστία πραγματοποίησης τεράστιων κερδών στα χέρια των λίγων πολυεθνικών εταιρειών, αποτελούν τον μέγιστο πλέον κίνδυνο, σε βάρος της Δημοκρατίας και του Κοινωνικού Κράτους, όπως αυτό δομήθηκε μεταπολεμικά, ιδίως στην Ευρώπη, με τους σκληρούς αγώνες των εργαζομένων και τις προοδευτικές – Δημοκρατικές Κυβερνήσεις που το θεμελίωσαν. Επομένως, τα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης, και οι Λαοί τους, κατ΄εξοχήν του Νότου, οι Δημοκρατικοί θεσμοί Λαϊκής Αμεσότατης Εκπροσώπησης, όπως είναι οι Δημοτικές Αρχές, πρέπει να βρουν «HERE AND NOW» – εδώ και τώρα – τρόπους, να θέσουν φραγμό αποτελεσματικό, στην διάλυση των Κοινωνιών τους και στην εμφάνιση ακραίων πολιτικών σχηματισμών, που εκμεταλλεύονται την απελπισία των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων και της νεολαίας, υποσχόμενοι εξωπραγματικές λύσεις «σωτηρίας».

Οι θέσεις του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. FRANCOIS HOLLANDE, ιδίως στο βιβλίο του CHANGER DE DESTIN «ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ», και των πανεπιστημιακών βραβευμένων με Νόμπελ Οικονομίας, κ. JOSEFH STIGLITZ, στο βιβλίο του «FREEFALL – θρίαμβος της απληστίας» και του κ. PAUL KRUGMAN στο βιβλίο του «END THIS DEPRESSION NOW – Τέλος στην ύφεση τώρα» αλλά και των κ. JOHN KEANE στο βιβλίο του «THE LIFE AND THE DEATH OF DEMOCRACY», τμήμα του οποίου μεταφράστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και των PHILIPPE AGHION και ALEXANDRA ROULET, με τον τίτλο «REPENCE L’ ETAT», «Ν΄ αλλάξουμε το Κράτος», του IGNATIO RAMONET «LE CRASH PARFAΙT – Το απόλυτο Κράχ και τα βιβλία της δημοσιογράφου και επίσης Πανεπιστημιακού NAOMI KLEIN, του JEAN PISANI – FERRY, που έχουν μεταφραστεί και στην Χώρα μας – αντί πολλών άλλων Ξένων και Ελληνικών παρομοίων συγγραμμάτων κύρους, και τα οποία διάβασα πρόσφατα, αποτελούν μια καλή βάση, για την χάραξη ενός αναγκαίου πολιτικού προγράμματος άμεσης πολιτικής και κοινωνικής δράσης, για την σωτηρία των Λαών του Νότου της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, της ελευθερίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας τελικά, εμπλουτισμένη βεβαίως από τις Εθνικές ιδιαιτερότητες. Και αποτελούν και δικό μου οδηγό, σαν Δημάρχου του Δήμου Λέσβου, στον μικρόκοσμο μας. Αλλιώς, ο ονομασθείς παλιά «Ελεύθερος Δυτικός Κόσμος και Πολιτισμός», θα ξαναγεννήσει δυστυχώς καταστάσεις αυτοκαταστροφής του, σαν κι αυτές του παρελθόντος».

Από το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου Λέσβου