Χθες Τετάρτη 6 Απριλίου 2011 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου (πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου) πραγματοποιήθηκε, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Λέσβου Δημήτρη Φ. Βουνάτσου, διαβούλευση με θέμα: «Λέσβος-Καθαρό Νησί», στην οποία παραβρέθηκαν σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των επίσημων φορέων και συλλόγων καθώς  ιδιωτών που εκλήθησαν ως εμπλεκόμενοι με το ανωτέρω θέμα, αμέσως ή εμμέσως. Από τις κληθείσες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου παρέστη μόνο ο δημοτικός σύμβουλος και αρχηγός της παράταξης «Αλλαγή Πορείας» Γιώργος Πάλλης. 

Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος Λέσβου εξέθεσε με στοιχεία αδιάσειστα, όπως αυτά προκύπτουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο εν λόγω πρόβλημα, και ως προς τον σχεδιασμό, το διαθέσιμο προσωπικό καθώς και τα οχήματα τόσο στην πόλη της Μυτιλήνης όσο και στους υπόλοιπους τέως 13 Δήμους. Ειδικότερα, ο Δήμαρχος τόνισε ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στην καθαριότητα στους 13 Δήμους συνολικά στο νησί καθώς και οι συμβάσεις εργολαβίας έληξαν στις 31/12/2010 ενώ ελάχιστες πλέον συμβάσεις λήγουν τους επόμενους 2-3 μήνες, ο μισός περίπου στόλος αυτοκινήτων είναι ακινητοποιημένος λόγω βλαβών ή γενικότερης ακαταλληλότητας των οχημάτων, οι οφειλές των πρώην Δήμων και κατ’ εξοχήν του Δήμου Μυτιλήνης στα διάφορα μηχανουργεία, πρατήρια καυσίμων, καταστήματα πωλήσεως ανταλλακτικών, ελαστικών κλπ έφθασαν σε δυσθεώρητα ύψη μαζί με τις οφειλές του Δήμου προς τους εργαζομένους κάθε κατηγορίας στον τομέα αυτόν. Και απειλείται γενική κατάρρευση τους αμέσως προσεχείς μήνες, σε στιγμές μάλιστα που έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, εγγίζει το θέρος, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία, την καλαίσθητη εμφάνιση όλων των μεγάλων και μικρών Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, 74 στον αριθμό του νησιού μας, ιδίως των παραθαλάσσιων που συγκεντρώνουν και τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση και με όλες τις άλλες συνακόλουθες επιπτώσεις.

Ο κ. Βουνάτσος αναφέρθηκε, πάντα σε αδρές γραμμές, στις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί από πλευράς της νέας Δημοτικής Αρχής, μάλιστα από το διάστημα του τέλους Νοεμβρίου 2010, δηλαδή προ της αναλήψεως επισήμως των καθηκόντων της (1η Ιανουαρίου 2011), και οι οποίες δυστυχώς δεν έφεραν αποτέλεσμα και τις επανέλαβε έκτοτε κατ’ επανάληψη προς τους διάφορους Υπουργούς για την επίλυση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων καθώς και στη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Κυβέρνησης, παρά τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει υποβάλλει. Καθώς επίσης και στις καθημερινές παρεμβάσεις της στα προβλήματα καθαριότητας, τόσο στην πόλη της Μυτιλήνης, όπως και σε όλη τη Λέσβο με ορατά αποτελέσματα, που δείχνουν τη νέα κατεύθυνση μιας αποτελεσματικής πολιτικής στον εν λόγω ευαίσθητο τομέα της καθημερινής ζωής των συμπολιτών μας.

Ο Δήμαρχος Λέσβου πρόσθεσε ακόμα ότι ο μέχρι σήμερα πατροπαράδοτος τρόπος συλλογής και διάθεσης απορριμμάτων εξυπηρετείται χάρις στις υπερβολικά φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων υπαλλήλων στην καθαριότητα στους τέως 13 Δήμους, των Αντιδημάρχων και των εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων και στη στοιχειώδη λειτουργία του συστήματος ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων). Κατέληξε δε λέγοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί γι’ αυτό και επιβάλλεται ο σχεδιασμός ενός προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων κυριώτατα στερεών αποβλήτων αλλά και υγρών επίσης αποβλήτων, καθώς και αερίων, ηχητικών, οπτικών ρύπων, και μιας πολιτικής για τη στήριξη της προσπάθειας ολοκληρωμένης διαχείρισης όλων των προαναφερόμενων περιβαλλοντικών τελικά ζητημάτων, την οποία μπορεί να σχεδιάσει και να παρακολουθήσει μια συμβουλευτική επιτροπή –ομάδα εργασίας, η οποία θα τελεί υπό την καθοδήγηση και ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Αυτό ήταν και το τελικό ζητούμενο της ως άνω διαβούλευσης που διήρκεσε επί 4,5 ώρες.

Τοποθετήθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που έλαβαν μέρος με τις χρήσιμες προτάσεις τους, ιδίως ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Παυλογεωργάτος, του οποίου η τοποθέτηση προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση για τα λεπτομερή στατιστικά ιδίως στοιχεία που παρέθεσε στο συζητούμενο θέμα, οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών Καθαριότητας, οι Αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας και Ποιότητας Ζωής Γιάννης Βατός, ο οποίος είναι και ο νέος Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, και Καθαριότητας Ηλίας Κουνιαρέλλης και εκ μέρους της ΤΥΔΚ, το διοικητικό στέλεχος, αρμόδιος για τον ΧΥΤΑ Λέσβου Γιάννης Τσαμπάνης.

Το τελικό συμπέρασμα της διαβούλευσης έγκειται στην ανάληψη εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής της υποχρέωσης άμεσης συγκρότησης του ως άνω οργάνου με την καθοριστική συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τέλος, ο κ. Βουνάτσος αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τη μεγάλη συμμετοχή τους, τους διαβεβαίωσε ότι πράγματι η πρώτη προτεραιότητα της δράσης της Δημοτικής Αρχής θα συνεχίσει να καταβάλλεται οργανωμένα πλέον για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των στόχων που τέθηκαν στη διαβούλευση αυτή, με μετρήσιμα μεγέθη πλέον.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λέσβου