ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
κ. ΝΑΣΟΥ ΓΙΑΚΑΛΗ

Εκδόθηκε χθες η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) επί της προσφυγής που είχα καταθέσει ενάντια στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» για την προσπάθεια του να πλήξει κυρίως την ηθική μου υπόσταση, με απώτερο σκοπό την πολιτική και αυτοδιοικητική μου απαξίωση.

Οι συμπολίτες μου για μήνες τώρα παρακολουθούσαν κάθε βράδυ ένα μονότονο παραλήρημα χωρίς κανένα φραγμό, εναντίον μου και εναντίον των συνεργατών μου, από τον παραπάνω τηλεοπτικό σταθμό.

Σήμερα νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί η αρμόδια από το Σύνταγμα ανεξάρτητη αρχή για τη δημοσιογραφική δεοντολογία, επέβαλε το πρόστιμο των 40.000€, το δεύτερο κατά σειρά, εναντίον του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού.

Στην πολιτική και αυτοδιοικητική μου σταδιοδρομία, ποτέ δε στράφηκα κατά δημοσιογράφου ή Μ.Μ.Ε. Φιλοσοφία μου και πίστη μου είναι ότι η κριτική κι ο έλεγχος των πράξεων μας, αν γίνεται αντικειμενικά, γίνεται το οξυγόνο για τη δράση μας, ώστε να βελτιωθούμε, να αποφύγουμε τυχόν λάθη και παραλείψεις μας.

Όμως, το ψέμα, η συκοφαντία, η χωρίς ηθικό φραγμό προσπάθεια να συκοφαντηθεί κάποιος, να παρουσιαστεί ως ιδιοτελής και ανάξιος της εμπιστοσύνης των πολιτών, δεν μπορεί να περάσει, επειδή κάποιοι έτσι το σχεδίασαν. Και φυσικά δεν πέρασε. Γιατί η Δημοκρατία έχει θεσμούς, η Πολιτεία έχε συντεταγμένα όργανα, που μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας. Αυτό όφειλα να κάνω και έκανα, ως πολίτης και οικογενειάρχης πρώτα και ως εκλεγμένος Δήμαρχος στη συνέχεια.

Η απόφαση του Ε.Σ.Ρ. δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας προσωπικής αντιδικίας. Είχα ηθική υποχρέωση να προστατεύσω την τιμή και την υπόληψή μου, την αυτοδιοικητική μου ιστορία, από τη συκοφαντία, το θράσος και το ψέμα. Και αυτό έκανα. Δεν είχα άλλη επιλογή.

Νάσος Γιακαλής
Δήμαρχος Μυτιλήνης

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
κ. ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΑΤΕΡΕΛΛΗ

Εδώ και ένα χρόνο δέχομαι μια μονομερή και αντιδεοντολογική επίθεση από τον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» σε μια προσπάθεια συστηματικής συκοφάντησης και δυσφήμισης του προσώπου μου, με αποκλειστικό σκοπό να με θίξουν ως επαγγελματία και ως οικογενειάρχη, καθώς και να απαξιώσουν το έργο της Δημοτικής Αρχής, αλλά και το δικό μου.

Όλο αυτό το διάστημα, πέρασα δύσκολα, πικράθηκα στεναχωρήθηκα, απογοητεύτηκα, πέρασαν δύσκολα τα παιδιά και η σύζυγός μου, διότι στη μικρή κοινωνία που ζούμε η οικογένεια μου ήταν υποχρεωμένη να ακούει για μένα πράγματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, σε καθημερινή βάση.

Διατήρησα όμως την ψυχραιμία μου και προσέφυγα στις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (Ε.Σ.Ρ.) και τη Δικαιοσύνη, με ηρεμία και αποφασιστικότητα για να προστατέψω την αξιοπρέπεια μου.

Χθες, το Ε.Σ.Ρ. με την απόφαση επιβολής προστίμου των 40.000€ στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό, με δικαιώνει και συγκεκριμένα δικαιώνει την άποψη που υποστήριξα με την παρουσία μου εκεί, ότι δεν μπορεί ένα μέσο ενημέρωσης να προσπαθεί να διεγείρει τα ταπεινά ένστικτα που μπορεί να έχουν κάποιοι από την κοινωνία μας και να παρουσιάζουν τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο ως ανθρώπους που δεν εκτελούν το καθήκον τους, δε σέβονται το δημόσιο χρήμα, να μας παρουσιάζουν ως ανθρώπους μειωμένης ηθικής υπόστασης, ενώ είναι σε γνώση τους ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει.

Στα 16 χρόνια που ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση, ουδέποτε δυσανασχέτησα όταν μου έκαναν πολιτική κριτική και ουδέποτε αντέδρασα. Όταν όμως θίγεται η αξιοπρέπεια μου ως επαγγελματία και ως οικογενειάρχη με ψέματα, νομίζω ότι επιβάλλεται να αντιδράσω.

Εν αναμονή και της απόφασης των δικαστηρίων, θα ήθελα να δηλώσω δημόσια ότι οποιοδήποτε ποσό μου επιδικαστεί, θα το εκχωρήσω στο Γηροκομείο Μυτιλήνης και στο Σύλλογο Α.Μ.Ε.Α «Η Κυψέλη».

Παντελής Πατερέλλης
Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης

Γραφείο Τύπου