«Με υπερβολική καθυστέρηση και ενώ έχει αρχίσει άτυπα η προεκλογική περίοδος των επικείμενων Αυτοδιοικητικών εκλογών της 18ης προσεχούς Μαΐου, κατατέθηκε, επιτέλους στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε Νησιωτικούς Δήμους οι οποίοι έχουν πληθυσμό από 30.000 έως 50.000 κατοίκους, να διασπαστούν σε 2 Δήμους και σε νησιά άνω των 50.000 κατοίκων, να διασπαστούν σε 3 έως 4 Δήμους, όπως ακριβώς είναι η περίπτωση του ενός και μόνο Δήμου του Νησιού μας, με απόφαση του αρμοδίου Υπουργού Εσωτερικών.

 

Δικαιώνεται, επομένως, ο υπέρ τριετής πολυεπίπεδος αγώνας, τόσο προσωπικά ο δικός μου, και δικαιούμαι να το υπερηφανευθώ, όσο και του Δημοτικού μας Συμβουλίου, αλλά και των κοινωνικών και λοιπών φορέων του Νησιού μας, καθώς και όλων των συνδημοτών μας, προς όφελος του ίδιου του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, αφ’ ενός, καθώς και των συνδημοτών μας, αλλά και της γενικότερης ανάπτυξης του τόπου μας, αφετέρου.

 

Είμαι δε βέβαιος, ότι τα Κόμματα θα υπερψηφίσουν την εν λόγω τροπολογία, διότι είναι ενημερωμένα πληρέστατα, και με την πρόσφατη μετάβασή μας με τους επικεφαλής των Παρατάξεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου στα γραφεία τους στη Βουλή, και με προηγούμενες επανειλημμένες γραπτές και προφορικές ενημερώσεις μου, για το δικαιώτατο και αναγκαιότατο να πραγματοποιηθεί τούτο αίτημά μας.  Το οποίο βέβαια, για τους ίδιους λόγους, είναι και αίτημα και πολλών άλλων νησιωτών, στηριζόμενο, επί τέλους, στην συνταγματικά κατοχυρωμένη «Ρήτρα της Νησιωτικότητας», η οποία επιβάλλει την διάκριση της Νησιωτικής  από την Στεριανή Ελλάδα, ακριβώς, λόγω της εξαιρετικής ιδιαιτερότητας της ζωής μας και της Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στα νησιά, ως τόπος σκληρών δυσκολιών, όπως αναγνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Θεωρώ υποχρέωσή μου επιβεβλημένη, να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον Υπουργό Δικαιοσύνης, συμπατριώτη μας κ. Αθανασίου Χαράλαμπο και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, καθώς και τα Κόμματα εκείνα που τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης της ως άνω τροπολογίας και τα οποία πρέπει να επανεπιβεβαιώσουν δια της ψήφου των Βουλευτών τους εμπραγμάτως, τις δοθείσες σε μας υποσχέσεις κατά την τελευταία επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δημοτικού μας Συμβουλίου σ’ αυτούς.

 

Τέλος, ζητώ και από ένα Κόμμα, το οποίο εξέφρασε επιφυλάξεις, να τις αναθεωρήσει και να ψηφίσει και αυτό την ως άνω τροπολογία. Γιατί, η στιγμή είναι Ιστορική για το Νησί μας και δεν θα ξαναϋπάρξει στο μέλλον.

 

Ο Δήμαρχος Λέσβου
Δημήτρης Φωκίων ΒουνάτσοςΑπό το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου Λέσβου