Ν.Π.Δ.Δ.

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ


Στις 28 Ιουλίου 1973 ιδρύεται ο παιδικός σταθμός Πολιχνίτου με την ονομασία «Εθνικός Παιδικός Σταθμός Πολιχνίτου» δυναμικότητας 70 νηπίων. Στον παιδικό σταθμό απασχολούνταν δυο νηπιαγωγοί, μια μαγείρισσα και μια καθαρίστρια. Η ημερήσια δύναμη του ήταν 60 – 65 νήπια τριών ετών έως την φοίτηση τους στο δημοτικό σχολείο.
Το 1984 ο «Εθνικός Παιδικός Σταθμός Πολιχνίτου» μετονομάστηκε σε «Κρατικός Παιδικός Σταθμός Πολιχνίτου» και υπηρετούσε μια νηπιαγωγός ανά 25 νήπια. Τα νήπια που φοιτούσαν τότε ήταν 30, σημαντικά μειωμένος αριθμός λόγω δημογραφικού προβλήματος.
Το 1999 ο «Κρατικός Παιδικός Σταθμός Πολιχνίτου» μετά την συναίνεση των δήμων λόγω Καποδίστρια περιέρχεται στον δήμο Πολιχνίτου και δημιουργείτε νομικό πρόσωπο με την επωνυμία «Παιδικός Σταθμός Δήμου Πολιχνίτου».
Σκοπός του νομικού προσώπου είναι η καθημερινή φύλαξη, φροντίδα, ημερήσια διατροφή, διαπαιδαγώγηση, ψυχαγωγία, πολύπλευρη νοητική, συναισθηματική, κοινωνική, ψυχοσωματική ανάπτυξη των νηπίων και η προπαρασκευή τους για την φυσική μετάβαση τους από την οικογενειακή ζωή στο σχολικό περιβάλλον.
Οι ώρες λειτουργίας του παιδικού σταθμού είναι 07:00 έως 16:00
 
paidikos1paidikos2
 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πολιχνίτου λειτουργεί από το 1960 στον α’ όροφο του Δημαρχείου, κτήριο δωρεάς του Κ. Δεληγιάννη.
Η βιβλιοθήκη έχει περίπου 5600 βιβλία που καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα, όπως: παιδική λογοτεχνία, ποίηση, λογοτεχνία, ιστορία, φιλολογία, ψυχολογία, ιατρικά, λεξικά και διάφορα άλλα.
Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη υπάρχει χώρος όπου μπορεί ο κάθε επισκέπτης να διαβάσει, να παίξει επιτραπέζια παιχνίδια, ακόμα και να σερφάρει στο διαδύκτιο μέσα από τους τρεις υπολογιστές που υπάρχουν στον χώρο.
Εκτός από βιβλία μπορεί ο επισκέπτης να δανειστεί βιντεοκασέτες και DVD εκπαιδευτικού περιεχομένου.

biblio1biblio2
biblio3biblio4
 

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ


pneu1Στο Δήμο Πολιχνίτου λειτουργεί από το 1988 το νομικό πρόσωπο με την επωνυμία πνευματικό κέντρο νεότητας Δήμου Πολιχνίτου.
Στεγάζετε σε ιδιόκτητο κτίριο του δήμου και είναι κέντρο πολλαπλών χρήσεων (Πολύκεντρο). Οικοδόμημα ορθογωνικής κάτοψης, χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της Λέσβου και ιδιαίτερα του Πολιχνίτου, με τα πέτρινα «σοβελίκια» που κοσμούν όλα τα ανοίγματα των όψεων.

Το κτήριο για πολλά χρόνια λειτουργούσε σαν δημοτικό ελαιοτριβείο κατασκευασμένο το 1901. Δίπλα στο κτήριο υπάρχει παραδοσιακό καφενείο το οποίο είναι οργανικά συνδεμένο με το κυρίως κτήριο.
Το 1988 αναστηλώθηκε και μετά από μια παράλληλη επέμβαση – τροποποίηση της χρήσης του, λειτουργεί πια σαν Πολύκεντρο, φιλοξενώντας διάφορες πολιτιστικές, θεατρικές, μουσικές, μαθητικές εκδηλώσεις και συνέδρια.

pneu2Το Πολύκεντρο διαθέτει μεγάλη κλιματιζόμενη αίθουσα με 220 καθίσματα και θεατρική σκηνή 7 μ. 
Υπάρχει βιντεοπροβολέας με οθόνη 6μ. Χ 4,5μ. όπου προβάλλονται εκπαιδεύτηκες ταινίες, ντοκιμαντέρ και άλλα.
Στον ημιώροφο υπάρχει εκθεσιακός χώρος, όπως και χώρος για σεμινάρια, διδασκαλίες. Υπάρχει ακόμα μικρό σαλονάκι με τηλεόραση και βίντεο.

Ο εξοπλισμός του Πολύκεντρου είναι υπερσύγχρονος και αποτελείτε από δυο στερεοφωνικές κονσόλες ήχου, μια κονσόλα φωτισμού και ένα πλήρως εξοπλισμένο μεταφραστικό κέντρο.

Το καφενείο μετά την αναστήλωση δημοπρατείτε σε ιδιώτες οι οποίοι και το εκμεταλλεύονται, ενώ ο εξωτερικός χώρος του μετατράπηκε σε πλατεία και πήρε το όνομα «Κ. ΠΕΛΕΚΟΥ».
Στην πλατεία έχει τοποθετηθεί και το Ηρώο Πεσόντων.
Είναι το στολίδι του Πολιχνίτου.