Λαογραφικό Μουσείο

 

lao22lao21

Η περιοχή του Πολιχνίτου είναι ένας τόπος με αξιόλογες φυσικές ομορφιές και με μεγάλη ιστορική παράδοση. Εκεί το 1999, από δωρεές των κατοίκων του δήμου, ιδρύθηκε ένα Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο, όπου καταγράφεται, συντηρείται και παρουσιάζεται πλούσια, ζωντανή, αυθεντική η Ιστορία και η Λαϊκή Παράδοση του τόπου.
Το φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται ανασύρει μνήμες από άλλες εποχές και τα αντικείμενα του παλιού αγροτικού νοικοκυριού ζωντανεύουν σκηνές της καθημερινής ζωής των παππούδων μας. Έτσι μπορεί να δει κανείς μια πλούσια συλλογή από παλιά εργαλεία, που σχετίζονται με όλα τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Το αλέτρι και το ντουγένι του γεωργού, τον πάγκο και τα καλαπόδια του παπουτσή, τα εργαλεία του σιδερά, του ξυλουργού και του πετροπελεκητή, που φιλοτέχνησαν τα περίτεχνα σπίτια του χωριού.
Ευχάριστο ξάφνιασμα αποτελεί το ζωντάνεμα του παραδοσιακού χωριατόσπιτου, με το παραγώνι και τον οντά, με τον αργαλειό και τα σύνεργα της υφαντικής, με τα κανάτια και τις κασέλες της αποθήκης. Σκεύη του νοικοκυριού βαλμένα με τάξη φτιάχνουν το σκηνικό που τον μεταφέρει στην εποχή που οι Πολιχνιάτισες έβαζαν μπουγάδα, ζύμωναν το σταρένιο ψωμί στις ξύλινες σκάφες και το φούρνιζαν στο χτιστό φούρνο της αυλής. 

lao31lao32

Η ξενάγηση στους χώρους του μουσείου φέρνει τον επισκέπτη, ντόπιο ή ξένο σε μια βαθύτερη επαφή με τον τόπο, τους ανθρώπους και την ιστορία τους. Κάνει τους πιο παλιούς να θυμούνται και τους πιο νέους να μαθαίνουν. Γι’ αυτό και αξίζει να το επισκεφθεί κανείς.
Ο τόπος μας είναι από τους πιο πλούσιους σε στοιχεία λαϊκής παράδοσης. Έξοχα δείγματα αρχιτεκτονικής, εργόχειρα δουλεμένα με μεράκι, λεπτοκαμωμένα σκεύη καθημερινής χρήσης, μελωδικά τραγούδια, αξιοπρόσεκτα ήθη και έθιμα.
Όλα αυτά είναι στοιχεία που εκφράζουν τον τρόπο ζωής και σκέψης, τις αξίες και τα ιδανικά των προγόνων μας, αποτελούν την εθνική μας παράδοση, την πολιτιστική μας κληρονομιά και συνθέτουν την εθνική μας ταυτότητα.
Σήμερα ο εθνικός μας πολιτισμός αποτελείται από τις ξένες επιδράσεις και το στείρο μιμητισμό και κινδυνεύει από την άγνοια και αδιαφορία μας. Γι’ αυτό χρέος όλων μας είναι να εργαστούμε για τη διάσωση των στοιχείων του λαϊκού μας πολιτισμού.

Σας περιμένουμε...
 
lao1