Τουρισμός – Μυτιλήνη

Τουριστικός οδηγός | Αξιοθέατα (τοποθεσίες) | Ιαματικές Πηγές | Διαμονή | Μεταφορά


Μυτιλήνη, η αποκαλούμενη και "Αρχόντισσα" του Αιγαίου. Μία πόλη, που το όνομα της χρησιμοποιείται και για όλο το νησί, αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το νότιο λιμάνι, η οποία φιλοξενεί μοναδικά αξιοθέατα, όπως οι εκκλησίες του Αγίου Θεράποντα και της Μητροπόλεως με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, το Αρχαίο Θέατρο, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, το μπρονζέ άγαλμα της Ελευθερίας -όμοιο αυτού της Νέας Υόρκης- και πολλά μουσεία. Ένας επίγειος παράδεισος με διάσπαρτες ιαματικές πηγές και αμέτρητες ιδιόμορφες ακρογιαλιές, που αφήνουν τον επισκέπτη άναυδο από την τελειότητα του σχήματος τους και τα καθάρια κρυστάλλινα νερά τους.

 

Τουριστικός οδηγός δημοτικής ενότητας Μυτιλήνης

 

 

Αξιοθέατα (τοποθεσίες)

 

Γενί Τζαμί

Tο Γενί - Tζαμί (το Nέο Tέμενος), σημαντικό για τη Mυτιλήνη ιστορικό μνημείο της τρίτης δεκαετηρίδας του 19ου αιώνα είναι το μεγαλύτερο και λαμπρότερο μουσουλμανικό τέμενος της πόλης, κι ενα απ' τα χαρακτηριστικότερα της εποχής αυτής στον Eλλαδικό χώρο. Aπό αρχιτεκτονική και αισθητική άποψη, είναι απ' τα πιό ενδιαφέροντα κτίσματα της Mυτιλήνης, αντιπροσωπευτικό της εποχής του και της ενδιαφέρουσας οθωμανικής τέχνης που αναπτύχθηκε σ' ελληνικό έδαφος και φτιάχτηκε από Eλληνικά χέρια, που άφησαν εμφανή τα σημάδια τους σ' αυτή τη δημιουργία.

Το Γενί Τζαμί, μετά τις εργασίες ανάπλασης και αναστήλωσής του, λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και θα φιλοξενεί εκδηλώσεις του Δήμου.

 

Πινακοθήκη

pinakothiki_mini

Ένα μοναδικό χώρο πολιτισμού και εικαστικών διαθέτει ο Δήμος Mυτιλήνης, μετά την οργάνωση και λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Mυτιλήνης. 

H Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζεται σε ένα παλιό τριώροφο αρχοντικό (Xαλίμ Mπέη), χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής, που δεσπόζει στην περιοχή της Eπάνω Σκάλας. Ανήκει διοικητικά στη Δημοτική Eπιχείρηση Πολιτιστικής - Tουριστικής Aνάπτυξης του Δήμου και διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές έργων ζωγραφικής, η οποία δωρήθηκε στο Δήμο από τον Γιώργο Σίμο - Πετρή και την αδελφή του Έλλη Σίμου. O Γιώργος Σίμος - Πετρής ήταν ένας από τους σημαντικότερους τεχνοκριτικούς της χώρας, ένας “διανοητής” της εικαστικής τέχνης, προσωπικός φίλος των μεγαλύτερων Eλλήνων ζωγράφων. Μετά το θάνατό του δώρισε την προσωπική του συλλογή, αποτελούμενη από 110 πίνακες στη Δημοτική Πινακοθήκη (Aύγουστος του 1998), ενώ τη συλλογή συμπλήρωσε με νεότερη δωρεά της (Σεπτέμβριος 2001) η αδελφή του, Έλλη Σίμου.
Σήμερα η Συλλογή Πετρή που εκτίθεται στη Δημοτική Πινακοθήκη αποτελείται από 138 πίνακες ζωγραφικής, σπάνια χαρακτικά, βιβλία και γκραβούρες.

Mεταξύ των άλλων στη Δημοτική Πινακοθήκη εκτίθενται έργα του Γιάννη Tσαρούχη, του Γ. Γουναρόπουλου, του Aντ. Πρωτοπάτση, του Oρ. Kανέλλη, του Πικάσο, του Mατίς, του Mόραλη, του Φασιανού, του Xρ. Mπότσογλου, χαρακτικά της Bάσως Kατράκη και μια σειρά από πίνακες πολλών άλλων σημαντικών Eλλήνων ζωγράφων.

Eκτός από την πολύ σημαντική συλλογή Πετρή, η Δημοτική Πινακοθήκη διαθέτει και μια αξιόλογη συλλογή από έργα Λέσβιων ζωγράφων όπως ο Στρ. Aξιώτης, ο Γ. Γαβαλάς, ο Γ. Πέρρος, ο I. Mουτζουρέλλης, ο Στρ. Aθηναίος, η K. Mεσσηνέζη, η M. Kαλλιπολίτου, ο Δημ. Kαραπιπέρης και άλλοι.

Στα πλαίσια της λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης, στο ισόγειο του κτιρίου οργανώθηκε εργαστήριο συντήρησης πινάκων. Ήδη συντηρήθηκε η Συλλογή Πετρή και ακολουθεί η σταδιακή συντήρηση και των υπολοίπων πινάκων.

 

Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης

Βρίσκεται σε ύψωμα. μέσα σε ένα δασύλλιο από πεύκα, σε μικρή απόσταση δυτικά, από τον ανηφορικό δρόμο που διασχίζει τον Συνοικισμό και φτάνει ως την εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Ο Δημήτριος Ευαγγελίδης, έκανε την πρώτη ανασκαφική έρευνα το 1928. Δήλωσε τότε, ότι το Θέατρο της Μυτιλήνης ήταν από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, εφάμιλλο της Επιδαύρου και χωρούσε περίπου 15.000 θεατές. O ίδιος, το 1958, επανέλαβε την έρευνα, κυρίως στο χώρο της ορχήστρας και της σκηνής.

H πρώτη οικοδομική φάση του Θεάτρου της Mυτιλήνης χρονολογείται στην πρώιμη ελληνιστική περίοδο, όπως αποδεικνύουν τα εδώλια και τα αρχιτεκτονικά μέλη, που βρέθηκαν επί τόπου ή χρησιμοποιημένα σε δεύτερη χρήση για την οικοδόμηση του Kάστρου της Mυτιλήνης. Aπό το Aρχαίο Θέατρο Mυτιλήνης σώζεται η τελευταία οικοδομική φάση του μνημείου, που χρονολογείται στα Yστερορωμαϊκά χρόνια. Tο σχήμα της ορχήστρας είναι κυκλικό, με διάμετρο περίπου 24,20μ. H ορχήστρα ορίζεται από το εντελώς κατεστραμμένο κοίλο με τοίχο που έφερε ορθομαρμάρωση. H σκηνή διαιρείται από τρεις διαδρόμους. Στον μεσαίο βρέθηκε κτιστός οχετός για την απορροή των υδάτων. Στα δυτικά της ορχήστρας υπάρχουν δύο δωμάτια σκαμμένα στο βράχο του κοίλου. Κατά τις ανασκαφές, αποκαλύφθηκαν ερείπια βωμού, αφιερωμένου στην ιέρεια Ποταμίλλη, της οποίας θρυμματισμένο και ακέφαλο βρέθηκε το μαρμάρινο άγαλμά της. Επίσης, βρέθηκε ένα χέρι αγάλματος σε υπερφυσικό μέγεθος και αποχετευτικό σύστημα με πήλινους σωλήνες. Όλα τα εδώλια που βρέθηκαν, είχαν αποσπασθεί από την αρχική τους θέση και πολλά είχαν μεταφερθεί και χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση διαφόρων κτισμάτων και ιδίως για την ανακαίνιση του φρουρίου από τους Γατελούζους.

Kατά την υστερορωμαϊκή περίοδο, όταν η Λέσβος βρισκόταν σε πνευματική άνθιση, το Θέατρο μετασκευάσθηκε. Tο πεταλόσχημο κοίλο του υπολογίζεται ότι, στη φάση αυτή, θα είχε χωρητικότητα περίπου 10.000 θεατών. O Πλούταρχος, στο βίο του Πομπηίου (Πομπήιος, 42) διέσωσε την πληροφορία, ότι ο Pωμαίος στρατηγός -κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη το 62π.Χ.- ενθουσιάστηκε τόσο από το Θέατρο της Mυτιλήνης και έδωσε εντολή να ανεγερθεί παρόμοιο θέατρο και στη Ρώμη. Έτσι, το Θέατρο της Μυτιλήνης χρησίμευσε για πρότυπο του περίφημου Πομπηιανού  θεάτρου της Ρωμαϊκής πρωτεύουσας, που χτίστηκε στη Pώμη το 55 π.X.

Kατά το 1968, ο τότε έφορος Aρχαιοτήτων B. Πετράκος προέβη σε αναστήλωση του περιφερειακού τοίχου της ορχήστρας καθώς και σε αποκατάσταση των δύο δωματίων δυτικά της ορχήστρας.

Η ηχητική του ήταν και είναι υπέροχη. Το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. H Eφορεία είχε εισηγηθεί στις Kεντρικές Yπηρεσίες του Yπουργείου Πολιτισμού, από το 1994, την απαλλοτρίωση των ιδιωτικών οικοπέδων, όπου χωροθετείται το Aρχαίο Θέατρο Mυτιλήνης.

 

Το Μουσείο Θεοφίλου Μυτιλήνης

Στο ειδυλλιακό προάστιο της Μυτιλήνης «Βαρεία», μέσα σ’ ένα απέραντο ελαιώνα λειτουργεί από το 1965 το Μουσείο έργων Θεόφιλου.

Είναι δημιούργημα του με παγκόσμια φήμη και κύρος τεχνοκρίτη και εκδότη καλλιτεχνικών περιοδικών και βιβλίων, του επίλεκτου Λεσβίου Στρατή Θ. Ελευθεριάδη. Του γνωστότερου ως Tériade.

Για την απόκτηση της συλλογής αυτής ο ίδιος ο Tériade είπε:
«[...] Μια μέρα στις αρχές του 1928, βρέθηκα στο ατελιέ του Γουναρόπουλου στο Παρίσι. Εκεί βρισκόταν ακουμπισμένη πάνω σ' ένα τραπέζι η φωτογραφία ενός έργου λαϊκού ζω¬γράφου που μου τράβηξε αμέσως την προσοχή και ρώτησα τον Γουναρόπουλο αν ήξερε ποι¬ος ήταν αυτός που είχε κάνε ι. το έργο. Ο Γουναρόπουλος, σχεδόν αδιάφορα, μου απήντησε: ‘‘Ένας γνωστός μου συλλέκτης από τον Βόλο μου έστειλε την φωτογραφία. Άλλες λεπτομέρειες δεν ξέρω’’.

Έφυγα από το ατελιέ του Γουναρόπουλου χωρίς να μάθω ούτε το όνομα, ούτε την καταγω¬γή του έργου της φωτογραφίας.

Πέρασε πολύς καιρός χωρίς να μάθω τίποτα.

Καμία υποψία, ότι ο ζωγράφος αυτός ήταν από τη Μυτιλήνη. Ύστερα από τρία τέσσερα χρόνια κατέβηκα στην Ελλάδα και πήγα στη Μυτιλήνη να δω τον πατέρα μου. Ένα απόγευμα, μπαίνοντας σ' ένα καφενείο, είδα μια ζωγραφιά πάνω σ' ένα τοίχο που μου θύμισε το έργο της φωτογραφίας. Ζήτησα πληροφορίες από τους θαμώνες. ‘‘Είναι ένας αλήτης -μου είπαν- που τριγυρνάει στα χωριά και ζωγραφίζει στα καφενεία για ένα ποτήρι κρασί’’.

Τότε, για καλή μου τύχη, είχε σταματήσει τις περιπλανήσεις του κι είχε εγκατασταθεί στη Μυτιλήνη. Φυσικά έσπευσα να τον συναντήσω. Θυμάμαι, αισθάνθηκα μεγάλη έκπληξη, όταν τον πρωτογνώρισα. Ήταν τόσο γραφικός έτσι όπως ήταν ντυμένος και τόσο αγνός.

Του ζήτησα να μου κάνει έργα, γιατί φοβόμουνα πως εκείνα που είχε κάνει στους τοίχους θα εξαφανιζόντουσαν αργότερα. Τα έργα του μου άρεσαν πολύ, είχαν μια δροσιά, αλλά και κείνη την ποιότητα που μόνο στις αληθινές καλλιτεχνικές δημιουργίες συναντάει κανείς.

Ως το θάνατο του έκανε έργα που τα έδινε στον πατέρα μου...[...]».

Το 1965ο Tériade, με δαπάνες του έχτισε το Μουσείο, σε σχέδια του Λεσβίου αρχιτέκτο¬να Γιώργου Γιανουλέλλη, το στόλισε με 86 πίνακες και το δώρισε στο Δήμο Μυτιλήνης, μέσω δε αυτού στους φιλότεχνους όλου του κόσμου.

Έκτοτε το Μουσείο λειτουργεί κανονικά. Απέκτησε διεθνή προβολή και εκτός απ' τις χιλιάδες επισκεπτών που δέχεται όλο το χρόνο, φιλοξενεί και βοηθά καθηγητές και φοιτητές Σχολών Καλών Τεχνών, και γενικότερα μελετητές του έργου του Θεόφιλου, διοργανώνει διαλέξεις, εκδηλώσεις, εκπροσωπείται σε διεθνείς συναντήσεις κ.λ.π.

Παράλληλα έχει αναπτύξει αξιόλογη εκδοτική δραστηριότητα γύρω απ' τον «αλαφροΐσκιωτο» ζωγράφο και το έργο του, δείγμα της οποίας αποτελεί και το λεύκωμα αυτό.

Ν.Π. Δαμδούμης

Ακόμα Περισσότερες Πληροφορίες

 

Κάστρο Μυτιλήνης

Στο βόρειο μέρος της πόλης , ανάμεσα σ’ ένα καταπράσινο πευκώνα και στη θάλασσα υψώνονται τα απομεινάρια του κάστρου της Μυτιλήνης. Διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα του μεσογειακού χώρου. Η οικοδόμησή του και η ενίσχυσή του έγινε σε διάφορες χρονικές περιόδους. Πιθανολογείται ότι κτίσθηκε την βυζαντινή εποχή στους χρόνους του Ιουστινιανού.
Σημαντική όμως ανακαίνιση δέχτηκε από τον Φραγκίσκο Γατελούζο στα χρόνια της ηγεμονίας του στο νησί. Αυτή την περίοδο πιστεύεται ότι ήταν ένα από τα πιο απόρθητα και ισχυρά κάστρα. Μέσα σ’ αυτό βρισκόταν και τo παλάτι του , που ονομάζεται “Πύργος της Βασίλισσας”. Στο χώρο του κάστρου σώζεται επίσης μια ρωμαϊκή ή βυζαντινή δεξαμενή φτιαγμένη από αδιάβροχο υλικό. Στις πύλες και σε διάφορα άλλα σημεία του κάστρου υπάρχουν οικόσημα των Παλαιολόγων και των Γατελούζων. Κάτω από τo κάστρο υπάρχουν στοές μεγάλου μήκους , στις οποίες συγκεντρώνονταν τα γυναικόπαιδα σε εμπόλεμη περίοδο. Ο θρύλος θέλει τις στοές να έχουν έξοδο και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση από τo κάστρο. Τα τείχη του διατηρούνται σε καλή κατάσταση και είναι δείγματα άριστης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

Γενικά Στοιχεία

Στους περασμένους αιώνες η ζωή, η ασφάλεια και η ελευθερία μιας πόλης στηριζόταν στα τείχη και περικλειόταν από τα τείχη του Κάστρου της. Βέβαια και τότε και σήμερα και πάντοτε πιο μεγάλη αξία από τα τείχη και τα πολεμικά μέσα είχε η ανδρεία των υπερασπιστών της. Από τους πρώτους που τόπαν αυτό στην ανθρωπότητα ήταν ο πρόγονος μας Αλκαίος.

Ου λίθοι ξύλα τ' ου τέχνα
τεκτόνων πόλις, αλλ' όπα
ποττά κ' έωσιν άνδρες
αύτοις σώζην είδοτες,
ενταύθα τείχεα και πόλις.
(Δεν είν' οι πέτρες και τα ξύλα
κι η τέχνη των χτιστών μιας πόλης
αλλά τείχη και πόλη είναι
όπου υπάρχουν άντρες,
που ξέρουν να διαφεντεύουν τη ζωή τους.

Η Μυτιλήνη είναι μια απ' τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας, ίσως και του κόσμου ολόκληρου, που κατοικείται στα ίδια χώματα χιλιάδες χρόνια. Η ίδρυσή της αρχικά πάνω στο νησάκι, όπου βρίσκεται το Κάστρο, τοποθετείται από τον ψευδο-Ηρόδοτο στο έργο του "Βίος Ομήρου" 130 χρόνια μετά την άλωση της Τροίας, δηλαδή το 1053 π.Χ., αν η άλωση έγινε το 1183, όπως υποστηρίζεται. Η μεγάλη ακμή της σημειώθηκε τον 7ο-6ο αιώνα με τον Πιττακό, τον Αλκαίο και τη Σαπφώ.

Στην αρχαιότητα και μέχρι τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες η περιοχή όπου είναι σήμερα το Κάστρο της ήταν ένα νησάκι, που χωριζόταν απ' την υπόλοιπη Λέσβο με τον λεγόμενο «Έύριπο των Μυτιληναίων» , δηλαδή το κανάλι που διατρέχοντας περίπου το δρόμο της σημερινής αγοράς σε μήκος 700 περίπου μέτρων ένωνε τα δυο λιμάνια της πόλης, το βόρειο της Επάνω Σκάλας και το Νότιο. Έτσι τα καράβια περνώντας απ' το ένα λιμάνι στο άλλο μέσα από τον Εύριπο μπορούσαν να αποπλεύσουν εύκολα είτε φύσαγε βοριάς είτε νοτιάς.
«Πόλις εστί Λέσβου Μυτιλήνη μεγάλη και καλή διείληπται γαρ ευρίποις υπεισρεούσης της θαλάττης και κεκόσμηται γεφύραις ξεστού και λευκού λίθου. Νομίσεις ου πόλιν οράν, αλλά νήσον.» (Η Μυτιλήνη είναι μεγάλη και όμορφη πόλη της Λέσβου, γιατί περιβάλλεται με ευρίπους όπου εισρέει η θάλασσα και είναι στολισμένη με γέφυρες από πελεκητή άσπρη πέτρα. Θα νόμιζες πως δεν βλέπεις πόλη, αλλά νησί.)

Λέγει ο συγγραφέας του ερωτικού αρχαίου μυθιστορήματος "Δάφνης και Χλόη" Λόγγος (3ος μ.Χ. αιώνας).
Στο νησάκι αυτό είχαν γίνει και τα πρώτα οχυρωματικά έργα, που ελάχιστα ίχνη άφησαν μέσα στο σημερινό Κάστρο.

Όταν άλλαξε η τακτική του πολέμου και η άμυνα των πόλεων στηρίχτηκε κατ' εξοχήν στα Κάστρα, υψώθηκε και το πρώτο συστηματικό Κάστρο της Μυτιλήνης, ίσως στα χρόνια του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανού (6ος μ.Χ. αιώνας).

Στους αιώνες που ακολούθησαν, το Κάστρο ήταν η καρδιά της πόλης. Όσο άντεχε στις επιδρομές και πολιορκίες, η πόλη ζούσε. Οι εχθροί μπορούσαν να καταλάβουν τις γύρω απ' αυτό περιοχές και τις κατοικίες, που είχαν απλωθεί πια και στην απέναντι ακτή καθώς μάλιστα ο εύριπος προσχωνόταν και έκλεινε. Αν το Κάστρο έστεκε "άπαρτο" η πόλη δεν κυριευόταν.

Αυτό βέβαια ίσχυε για όλες τις πόλεις με Κάστρο, ιδιαίτερα όμως ίσχυε για το Κάστρο της Μυτιλήνης, που έτσι μεγάλο που ήταν μπορούσε να εφοδιαστεί πολύ καλά και άφθονα, ώστε να διαθρέψει για πολύν καιρό όλους τους κατοίκους της. Οι υπόγειοι θάλαμοι και στοές, οι αποθήκες, τα πηγάδια κι η υδατοδεξαμενή, τα γερά κι αλλεπάλληλα τείχη, οι πύργοι κι οι επάλξεις πρόσφεραν ασφάλεια και διαβίωση σ' ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Το Κάστρο συνδεόταν τόσο με τη ζωή της Μυτιλήνης και μεγαλόπρεπο εδέσποζε σ' αυτή, ώστε ολόκληρη η πόλη ονομαζόταν μέχρι τις αρχές του αιώνα μας "Κάστρο" κι οι κάτοικοί της "Καστρινοί".
Το Κάστρο είχε κάτω απ' τα τείχη του και μέχρι τις ακρογιαλιές γύρω του αναπεπταμένο πεδίο, ώστε να ελέγχεται κάθε κίνηση και να γίνεται έγκαιρα αντιληπτός κάθε εχθρός που θα επιχειρούσε αιφνιδιασμό. Τα "Τσαμάκια" (το πευκόδασος), που τόσο όμορφα σήμερα το ντύνει στα νότιά του, δεν υπήρχαν φυσικά. Φυτεύθηκαν το 1916 απ' τον στρατό της Εθνικής Άμυνας του Βενιζέλου, όταν τα Κάστρα έχασαν την παλιά τους στρατηγική αξία.

18 χρόνια μετά, το 1789 ο περιηγητής Friesman λέγει ότι τα 8 κανόνια που υπήρχαν στο Καστρέλι "από την αδιαφορία των Τούρκων μένουν ακόμα χαλασμένα", ενώ για το κυρίως Κάστρο διαπιστώνει ότι έχει λεπτά και χαλασμένα τείχη.

Το 1797 άλλος περιηγητής, ο Dallaway γράφει ότι το Κάστρο είναι μεγάλο με δύο ψηλά τείχη, πύργους, πολεμίστρες και στο εσωτερικό του έχει σπίτια, τζαμιά και κυπαρίσσια.

Τον επόμενο, 19ο αιώνα το Κάστρο παύει να παρέχει ασφάλεια και να εμπνέει εμπιστοσύνη. Γράφει το 1855 ο Γάλλος Boutan : «Εύκολα γκρεμίζονται τα ψηλά τείχη που είναι εκτεθιμένα στο πυροβολικό. Σε τυχόν εξέγερση των κατοίκων της Μυτιλήνης το κάστρο με το πυροβολικό του θα κατέστρεφε τα σπίτια των Μυτιληνιών, που το κοροϊδεύουν λέγοντας πως μονάχα το κλώτσημα των κανονιών του θα το γκρέμιζε.».

Αρκετές ζημιές σημειώθηκαν με το μεγάλο σεισμό του 1867. Τις επισκευές έκανε σύντομα ο Κουλαξίζ Πασάς. Το 1912 ηΛέσβος λευτερώθηκε απ' τον τουρκικό ζυγό και στο Κάστρο της Μυτιλήνης υψώθηκε η Ελληνική σημαία. Το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε για τον καταυλισμό του λίγου στρατού που υπήρχε τότε στο νησί. Στρατωνισμός γινόταν μέχρι το 1940. Μετά έπαψε κάθε χρήση του και αφέθηκε να καταρρέει εδώ κι εκεί. Η ανέγερση του προσφυγικού συνοικισμού στην Επάνω Σκάλα το 1923 το κατέστρεψε ιδιαίτερα σε γωνιόλιθους. Μέχρι τη δεκαετία του 1970 τα σπίτια που υπήρχαν στο Κάτω Κάστρο ήταν οίκοι ανοχής. Η εγκατάλειψη και υποβάθμισή του σ' όλο της το μεγαλείο.

του Παναγιώτη Παρασκευαϊδη

 

Ιαματικές Πηγές

 

Η Λέσβος, ηφαιστειογενές νησί, σε όλη σχεδόν την έκτασή της, είχε το πλεονέκτημα να πλουτισθεί με πλήθος ιαματικών πηγών με διάφορες χημικές συνθέσεις και θερμοκρασίες, διασκορπισμένες σε όλα τα σημεία της είτε κοντά στη Μυτιλήνη είτε μακριά από αυτήν.

Για την σπουδαιότητα των Ιαματικών Πηγών της Λέσβου κάνει μεγάλη αναφορά ο Γαληνός αλλά και ο Ερέσιος Ιατροφιλόσοφος και Βοτανολόγος Θεόφραστος.

 

Θέρμα Κόλπου Γέρας

Σε απόσταση 8,5 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη στο βόρειο μυχό του κόλπου της Γέρας βρίσκονται τα "Θέρμα", Η θέση όπου βρίσκεται η ιαματική πηγή είναι μία από τις πλέον προνομιακές ολόκληρης της Λέσβου. Η γραφική εικόνα που παρουσιάζει με τους γύρω ελαιόφυτους λοφίσκους αλλά και τον καταπράσινο περίβολο, σε συνδυασμό με την ατελείωτη θέα του κόλπου της Γέρας, είναι μοναδική. Η εθνική οδός λίγα μόλις μέτρα πάνω από τα "Θέρμα" την κάνει ακόμη πιο προσιτή σε όλους.

therma-spa1  Τα λουτρά, κατασκευασμένα την εποχή της τουρκοκρατίας με ανατολίτικη αρχιτεκτονική, διατηρούν στον εσωτερικό τους χώρο α χαρακτηριστικά και την ατμόσφαιρα παλιών χρόνων.

therma-spa2 Τα νερά της πηγής εκβάλλουν σε δύο ομαδικούς, θολωτούς λουτήρες, ανδρών και γυναικών, ενώ στα πλάγια υπάρχουν οι κατάλληλοι αψιδωτοί χώροι για ατμόλουτρο και εισπνοοθεραπεία. Τα δύο ξεχωριστά διαμερίσματα, συνοδεύονται από χώρους αποδυτηρίων και ντους.

Σύμφωνα με τη χημική ανάλυση του ιαματικού νερού της πηγής, διαπιστώνονται οι εξής ιδιότητές του:

  • Θερμοκρασία 39,7 βαθμοί Κελσίου
  • Διαύγεια: τέλεια
  • Οσμή: καμία
  • Γεύση: υφάλμυρη

Η πηγή αυτή συνιστάται εναντίον της πάσης φύσεως νοσημάτων των γεννητικών οργάνων της γυναίκας, ρευματισμών, ψαμμιάσεως, αρθρίτιδας, βροχίτιδας, εντερικών νοσημάτων, ζαχαροδιαβήτου και νευρασθένειας. Η χημική σύσταση της πηγής είναι περίπου ίδια με αυτή του Λουτρακίου.

Το υδροθεραπευτήριο διαθέτει εστιατόριο, αναψυκτήριο, καθώς και χώρους άθλησης, τένις, μίνι σόκερ.

 

Λουτρόπολη Θερμής

thermi-spa3 Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τη Μυτιλήνη, συναντάμε την ιαματική πηγή της Λουτρόπολης Θερμής. Το 1845 επισκέφτηκε τη Λέσβο ο Γερμανός χημικός Λαντενέρ ο οποίος αναφέρει ότι τα συστατικά της συντελούν στη θεραπεία των χρόνιων ρευματισμών, αρθρίτιδας και δερματικών παθήσεων.

Η περιοχή γύρω από τις ιαματικές πηγές είναι υπέροχη με τις φυσικές ομορφιές της. Ο ορίζοντας προς τη θάλασσα απέραντος και διαυγής, η πλούσια πανίδα σε ένα μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας. Η ονειρεμένη παραλία ιδίως τις καλοκαιρινές νύχτες, πείθει τον κάθε επισκέπτη, ότι η προνομιούχα αυτή γωνιά, αποτελεί καταφύγιο όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τους καταβεβλημένους από κάθε πνευματική, ψυχική και σωματική κόπωση. Στις δύο αρχαίες θολωτές δεξαμενές, που βρίσκονται πίσω από το σημερινό υδροθεραπευτήριο, διακρίνει κανείς τη διαχρονική ιστορία του χώρου.

Η λουτρόπολη Θερμής αποτελεί ένα θέρετρο προσέλκυσης όλη τη διάρκεια του χρόνου.  Οι ιαματικές πηγές σε συνδυασμό με το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, την υπήνεμη τοποθεσία της, την έλλειψη υγρασίας αλλά και την τουριστική υποδομή καθιστούν το περιβάλλον μοναδικό. Η ανάλυση του νερού της ιαματικής πηγής Θερμής έχει ως εξής:

  • Θερμοκρασία 49,9 βαθμοί Κελσίου
  • Ραδιενέργεια: 0,8 μονάδες Mache
  • Χαρακτηρισμός:Θερμή σιδηρούχος αλιπηγή

Ενδείξεις: Ασφαλής θεραπεία Ρευματισμών, λίθων νεφρού, ήπατος, διαβήτη, νεφρών, γυναικολογικών παθήσεων, κυκλοφοριακού συστήματος και δερματικών παθήσεων. Ακόμη τα ιαματικά νερά της Θερμής ενδείκνυνται και για παθήσεις αρτηριοσκλήρωσης και υπέρτασης, κατά της ισχιαλγίας, παθήσεων των νεύρων, μεσολοσπληνίας, παράλυσης και ραχίτιδας.

 

Άλλες πηγές

Αξίζει να αναφέρουμε και την ύπαρξη πολλών ιαματικών αλλά και μεταλλικών πηγών δευτερευούσης όμως σημασίας. Οι περισσότερες είναι χλωριονατριούχες και αλιπηγές.

Αυτές είναι:

  • Ιαματική πηγή Κουρτζή: Απέχει 2 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη
  • Αγίας Μελάνης, περιοχής Πυργί: Απέχει 7 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη. Αναβλύζει από μια ρωγμή ασβεστολιθικού βράχου. Έχει θερμοκρασία 21.3 βαθμούς Κελσίου και καθόλου ραδιενέργεια. Χρησιμοποιείται ως άριστο καθαρτικό.
  • Θερμάκια, Μόρια: Η ιαματική αυτή πηγή βρίσκεται στη θέση "Αχλιά", 4 χιλιόμετρα μακριά από τη Μυτιλήνη.

 

Διαμονή

 

Aigeiros (B)
Μυστεγνά
Τηλ. 22510 94267
Fax 22510 94267
Email:
Url:

Akti Neapoli (C)
Νεάπολη Μυτιλήνης
Τηλ. 22510 61226
        22510 61254
Fax 22510 44272
Email:
Url:

Argo (C)
Μυτιλήνη
Τηλ. 22510 29850
        22510 29855
Fax. 22510 23693
Email:
Url:

Βαζάκας Σωτήρης
Ενοικιαζόμενα δωμάτια
Μπιζανίου 17 Κουλμπάρα
Τηλ. 22510 26360
        22510 46571
Fax 22510 26360
Email:
Url:   

Blue Bay (C)
Χαραμίδα
Τηλ. 22510 91000
        22510 91468
Fax 22510 91004
Email: info@bluebay-lesvos.com

Url: www.bluebay-lesvos.com

Blue Sea (B)
Μυτιλήνη
Τηλ. 22510 23994
        22510 23995
Fax 22510 29656
Email: hbluesea1@hotmail.com
Url: www.bluesealesvos.gr

Ennea Mousses(C)
Μυστεγνά
Τηλ. 22510 94209
Fax 22510 91209
Email:
Url:

Erato (C)
Μυτιλήνη
Τηλ. 22510 41160
        22510 41103
Fax 22510 47656
Email:
Url:

Filoxenia Apartments (Β)
Βαριά
Τηλ. 22510 29618
        6944816271
Fax 22510 21572
Email:  
Url: www.filoxenia-aparts.gr

Haramida Beach (Β)
Χαραμίδα
Τηλ. 22510 91191
        22510 91193
Fax 22510 91193
Email: ikralis@hotmail.com
Url:

Heliotrope 1&2 Hotels (Β)
Βαριά
Τηλ. 22510 42243
        22510 45857
Fax 22510 44272
Email: booking@heliotrope.gr
Url: www.heliotrope.gr 

Lasia (Β)
Νεάπολη
Τηλ. 22510 61642
        22510 61643
Fax 22510 61643
Email:
Url:

Lesvion (Β)
Μυτιλήνη
Τηλ. 22510 22037
        22510 28177
Fax 22510 42493
Email:lesvion@otenet.gr
Url:

Lesvos Beach (Β)
Νεάπολη
Τηλ. 22510 61531
        22510 61532
Fax 22510 61294
Email: info@lesvosbeach.gr
Url: www.lesvosbeach.gr

Loriet (L)
Βαριά
Τηλ. 22510 43111
        22510 41139
Fax 22510 41629
Email:info@loriet-lesvos.com
Url: www.loriet-lesvos.com

Orfeas (C)
Μυτιλήνη
Τηλ. 22510 28523
Fax 22510 42650
Email:  info@orfeas-hotel.com
Url: www.orfeas-hotel.com

Pan Panorama Studios
Άγιος Ερμογένης
Τηλ. 22510 91406
Fax 22510 91406
Email:
Url:www.pan-panorama.gr

Pirgos Mytilinis (L)
Μυτιλήνη
Τηλ. 22510 25069
        22510 27977
Fax 22510 47319
Email: info@pyrgoshotel.gr  
Url: www.pyrgoshotel.gr

Porto Lesvos (Α)
Μυτιλήνη
Τηλ. 22510 41771
       
Fax 22510 41771
Email: info@portolesvos.gr
Url: www.portolesvos.gr 

Princess (C)
Νεάπολη
Τηλ. 22510 61060
        22510 61062
Fax 22510 61644
Email: info@princess-studios.gr
Url: www.princess-studios.gr

Sapho (C)
Μυτιλήνη
Τηλ. 22510 22888
        22510 28415
Fax 22510 24522
Email: sapho@microchip.gr
Url:

Vigla Beach (C)
Βαριά
Τηλ. 22510 26585
       
Fax 22510 42711
Email: info@viglahotel.gr
Url: www.viglahotel.gr 

Villa Ermogenis (C)
Άγιος Ερμογένης
Τηλ. 22510 91187
        22510 91440
Fax 22510
Email: info@ermogenis.gr
Url: www.ermogenis.gr 

 

 

Μεταφορά

 

Ακτοπλοϊκή σύνδεση

NEL LINES

Από Μυτιλήνη προς Χίο - Πειραιά 

Κυριακή 

18:00  

Ε/Γ-Ο/Γ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 

Τρίτη

18:00

Ε/Γ-Ο/Γ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 

Πέμπτη

18:00

Ε/Γ-Ο/Γ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 

Προβλεπόμενη ώρα άφιξης: 06:15

Από Πειραιά προς Χίο - Μυτιλήνη 

Παρασκευή

19:00  

Ε/Γ-Ο/Γ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 

Δευτέρα

18:00

Ε/Γ-Ο/Γ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 

Τετάρτη

18:00

Ε/Γ-Ο/Γ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 

Προβλεπόμενη ώρα άφιξης: 07:00
 
 

HELLENIC SEAWAYS

Από Μυτιλήνη προς Χίο - Μύκονο - Σύρο - Πειραιά 

Τρίτη

13:30 

Ε/Γ-Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ 

Σάββατο

06:45 

Ε/Γ-Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ

Κυριακή 

13:30

Ε/Γ-Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ

 Προβλεπόμενη ώρα άφιξης: 23:40

 Από Μυτιλήνη προς Χίο - Σύρο - Πειραιά

 Πέμπτη 

06:45 

 Ε/Γ-Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ

 Παρασκευή

06:45

 Ε/Γ-Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ

 Προβλεπόμενη ώρα άφιξης: 16:15

 Από Μυτιλήνη προς Χίο - Μύκονο - Σύρο - Πειραιά

Σάββατο  06:45   Ε/Γ-Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ

Προβλεπόμενη ώρα άφιξης: 16:30

Από Πειραιά προς Σύρο - Μύκονο - Χίο - Μυτιλήνη

Δευτέρα  18:30   Ε/Γ-Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ
Τετάρτη 18:30  Ε/Γ-Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ
Πέμπτη 18:30  Ε/Γ-Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ
Παρασκευή 18:30  Ε/Γ-Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ

Προβλεπόμενη ώρα άφιξης: 04:45

Από Πειριαά προς Σύρο - Χίο - Μυτιλήνη

Σάββατο  18:30   Ε/Γ-Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ

Προβλεπόμενη ώρα άφιξης: 04:05

 

ANEK LINES

Από Μυτιλήνη προς Χίο - Πειραιά 

Δευτέρα

18:00 

Ε/Γ-Ο/Γ ΛΙΣΣΟΣ

Τετάρτη

18:00 

Ε/Γ-Ο/Γ ΛΙΣΣΟΣ

Παρασκευή

18:00

Ε/Γ-Ο/Γ ΛΙΣΣΟΣ

 Προβλεπόμενη ώρα άφιξης: 19:00

Από Πειραιά προς Χίο - Μυτιλήνη 

Τρίτη

19:00 

Ε/Γ-Ο/Γ ΛΙΣΣΟΣ

Πέμπτη

19:00 

Ε/Γ-Ο/Γ ΛΙΣΣΟΣ

Κυριακή

19:00

Ε/Γ-Ο/Γ ΛΙΣΣΟΣ

 Προβλεπόμενη ώρα άφιξης: 07:30