Τοπικοί Σύλλογοι

Ο Σύλλογος Κων και Δων Μανταμάδου "Η ΟΜΟΝΟΙΑ"

Θεωρείται ο αρχαιότερος σύλλογος του νησιού και επίσημα η λειτουργία του ξεκίνησε τα Χριστούγεννα του 1917.
Τα μέλη του δούλεψαν με μεράκι και κατάφεραν να ανεβάσουν το πολιτιστικό επίπεδο του χωριού. Στα χρόνια της κατοχής, και μετέπειτα του εμφυλίου, διαλύεται λόγω «κοινωνικών φρονημάτων».Το 1952 με πρωτοβουλία της δραστήριας Μανταμαδιώτισσας κ. Ιφιγένειας Τζάννου, ξαναϊδρύεται και λειτουργεί έως και σήμερα με πρόεδρο την κ.Γελαγώτου Αικατερίνη.Η παρουσία του Συλλόγου και η προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο είναι αξιόλογη. Αποτέλεσμα της ενεργητικότητάς του είναι και η δημιουργία λαογραφικού μουσείου, «Αναπαράσταση παλιού σπιτιού»,στο ισόγειο ιδιόκτητης οικίας,όπου στεγάζονται και τα γραφεία του.
Θεατρικές παραστάσεις, χοροεσπερίδες και βοηθήματα σε αναξιοπαθούντες, είναι μερικές από τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Η Χορωδία που συγκροτήθηκε από τον πρωτοψάλτη Απόστολο Καρανικόλα και συνεχίζει τη δράση της με το μουσικοδιδάσκαλο Μιχαήλ Δήσσο,έχει ως σκοπό τη διάσωση και διάδοση τραγουδιών που αγαπήθηκαν στη περιοχή του Δήμου.
Η προσπάθεια του Συλλόγου συνεχίζεται έχοντας τον ίδιο σκοπό και στόχο όπως και το 1917, δηλαδή, τη φιλανθρωπική προσφορά και την εκπολιτιστική ανάταση του χωριού μας.

Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Ασπροποτάμου "ΤΑ ΚΑΜΙΝΙΑ"

Τον Αύγουστο του 2000, στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, επικυρώνεται το καταστατικό του Συλλόγου με 112 εγγεγραμμένα μέλη, με ονομασία «ΤΑ ΚΑΜΙΝΙΑ» και έμβλημα στο μέσο της στρογγυλής σφραγίδας έναν κλίβανο, (στρογγυλό φούρνο), αγγειοπλαστείου.
Σκοπός της ίδρυσης του Συλλόγου είναι εκπολιτιστικός αλλά και η παρακολούθηση των προβλημάτων με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος που απειλείται από την εγκατάστασης οχλουσών βιομηχανιών.
Στην δραστηριότητα του Συλλόγου οφείλονται πολλές αλλαγές που έχουν σημειωθεί στον παραθεριστικό οικισμό «Ασπροπόταμο». Τοποθετήσεις πινακίδων κατά μήκος του δρόμου, που διαπερνά τον οικισμό, τόσο για τον περιορισμό της ταχύτητας μέσα σε κατοικημένη περιοχή, όσο και για την καθαριότητα. Όπως επίσης μετά από ενέργειες του Συλλόγου καθιερώθηκε η γραμμή του υπεραστικού λεωφορείου των ΚΤΕΛ, κατά τους θερινούς μήνες, να διέρχεται από τον οικισμό του «Ασπροποτάμου» μέχρι τον οικισμό «Τρούπια». Η τοποθέτηση τηλεφωνικού θαλάμου από τον ΟΤΕ, είναι άλλη μια επιτυχής προσπάθειας του Συλλόγου για την αναβάθμιση της περιοχής.
Με έξοδα του Συλλόγου κατασκευάστηκαν κιγκλιδώματα σε γεφύρι της περιοχής για την ασφάλεια πεζών και οδηγών, τοποθετήθηκε πίνακας ανακοινώσεων, παγκάκι και πέτρινη βρύση στην είσοδο του λιμανιού, για την ανάπαυση των διερχόμενων, ομπρέλες θαλάσσης στην παραλία για τους λουόμενους. Η δεντροφύτευση είναι άλλη μια πρωτοβουλία του Συλλόγου.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθιερώθηκε να γίνονται ποδηλατικοί αγώνες με δύο έπαθλα, (1 για μικρούς και 1 για μεγάλους). Κάθε Σάββατο πρωί προαιρετική καθαριότητα από τα μέλη του Συλλόγου και κάθε Πανσέληνο να γίνεται γλέντι με μουσική και τραγούδι.

Πρόσφατα απεστάλει ψήφισμα διαμαρτυρίας προς όλους τους κρατικούς φορείς και με κύριο αποδέκτη το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, για την επικείμενη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή μας, καθώς και άλλων οχλουσών βιομηχανιών (καύσιμα, ΧΥΤΑ).
Στόχος του Συλλόγου είναι, πέρα από τις πολιτιστικές και εξωραϊστικές δραστηριότητες, να δημιουργήσουν ανθρώπους με ανοιχτή καρδιά, που να μην είναι κλεισμένοι στον εαυτό τους.

Σύλογος Προδευτικών Γυναικών Μανταμάδου

Ο Σύλογος Γυναικών λειτουργεί από το 1977, αρχικά με πρόεδρο την Ελισσάβετ Κεχαγιά και σήμερα με την Μαρία Γροσομανίδου-Χηροπαίδη. Διατηρεί τμήμα παραδοσιακών χορών, που αποτελείται από ομάδες παιδιών 6-18 ετών. Η δραστηριότητα των γυναικών επεκτείνεται σε θέματα που αφορούν τη γυναίκα της υπαίθρου, και τη νεολαία. Οργανώνει συχνά ομιλίες με θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη. Τα τελευταία χρόνια στα ενδιαφέροντά τους συγκαταλέγεται η προσπάθεια κατασκευής και συσκευασίας αγνών παραδοσιακών προϊόντων όπως τραχανά, λικέρ, φρούτων, μαρμελάδων, σαπουνιού, κ.α., με σκοπό τη διοχέτευσή τους στην αγορά.

Αθλητικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος " ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ"

Διατηρεί εδώ και χρόνια ποδοσφαιρική ομάδα με την επωνυμία «Ταξιάρχης» και σκοπό έχει να μεταδώσει στη νεολαία την αγάπη για τον αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα.

Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Πελόπης "ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ"

Ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος γυναικών Πελόπης «ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ», ιδρύθηκε το 1991 από την Μαρία Κιαχαγιά, με σκοπό την ηθική εξύψωση των μελών του, την ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης και συναδέλφωσης των γυναικών της Πελόπης, την άνοδο του μορφωτικού και πνευματικού επιπέδου τους, με απώτερο σκοπό την σωστή αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου και την μύηση της νεολαίας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτελείται από 42 μέλη.
Η δραστηριότητα του Συλλόγου δεν περιορίζεται στην πνευματική μόνο ανάπτυξη του τόπου αλλά και στην διατήρηση, συντήρηση και αξιοποίηση των παραμελημένων μνημείων.
Προστάτης του συλλόγου θεωρείται ο Προφήτης Ηλίας, προς τιμήν του οποίου γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις την παραμονή της γιορτής του, στις 19 Ιουλίου, στο χωριό της Πελόπης και καταλήγουν με την πρωινή Θεία Λειτουργία , στις 20 Ιουλίου, στο ομώνυμο ξωκλήσι, που βρίσκεται σε μια από τις ψηλότερες και ωραιότερες κορφές του όρους Λεπέτυμνου.