Αγιογραφία

Στο Μανταμάδο βρίσκεται το Προσκύνημα του Ταξιάρχη, με την μοναδική ανάγλυφη και θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης του χωριού και όλου του νησιού. Η φήμη του είναι γνωστή σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και γι’ αυτό κάθε χρόνο τον επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές για να ζητήσουν την χάρη του και την προστασία του.

Επίσης στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Βασιλείου, που τον κοσμεί ένα περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο με ανάγλυφες παραστάσεις.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η θρησκευτική παράδοση της δεν άφησε ανεπηρέαστους του κατοίκους του Δήμου. Γι’ αυτό αρκετοί από αυτούς ασχολήθηκαν με την Βυζαντινή τέχνη (βυζαντινή μουσική, αγιογραφία) και την ιεροσύνη.
Στην αγιογραφία ειδικότερα, η περιοχή ανέδειξε πολλούς τεχνίτες, με πιο γνωστούς τον Βασίλειο Καπουσούζη και τον Χατζηδημητρίου Δημοσθένης.

Ο Βασίλειος Καπουσούζης ξεκίνησε από μικρή ηλικία να ασχολείται με την αγιογραφία και την ζωγραφική γενικότερα. Αυτοδίδακτος εξάσκησε την τέχνη αυτή για κάποιο χρονικό διάστημα στην Μυτιλήνη. Η καταξίωση όμως ήρθε αργότερα, όταν και έφυγε στην Αμερική μετανάστης, σπούδασε σε σχολή Καλών Τεχνών, όπου διέπρεψε, με κύρια δραστηριότητα στο ψηφιδωτό, κα εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους καλλιτέχνες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο Δημοσθένης Χατζηδημητρίου ξεκίνησε επίσης να ασχολείται με την αγιογραφία από μικρή ηλικία. Η αγάπη του για την τέχνη αυτή τον οδήγησε στο Άγιο Όρος, όπου τελειοποίησε την τεχνική του, και επέστρεψε στο χωρίο του για να την εξασκήσει. Έργα του κοσμούν κυρίως τα σπίτια της ευρύτερης περιοχής, καθώς και αρκετές εκκλησίες και εξωκλήσια του Δήμου.
Σήμερα, στο Μανταμάδο την παράδοση της αγιογραφίας συνεχίζουν δύο εργαστήρια. Το εργαστήριο του Χατζηαναγνώστου Δημητρίου (τηλ. επικοινωνίας 2253 0 61318) και της Αθηνάς Μπουλμπούλη (τηλ. επικοινωνίας 2253 0 61570 & 2253 0 61687).