Τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου

Ο Δήμος Μήθυμνας αποτελείται από την Μήθυμνα, τα μικρά ορεινά χώρια Βαφειός, Άργενος, Λεπέτυμνος, Συκαμιά και τον παραδοσιακό οικισμό τη Σκάλα Συκαμιάς.

 
::
Μήθυμνα (Μόλυβος)

mol7

Η γραφική Μήθυμνα με το λιμάνι και τα πέτρινα σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο είναι η έδρα του δήμου.
Τόπος μαγικός με «αγάπη, ομορφιά και φως κι ενέργεια…» συγκλονίζει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της αποδεικνύει την ιστορική της συνέχεια που χάνεται στα βάθη των αιώνων. 
Το Κάστρο της Μήθυμνας στεφανώνει το λόφο γύρω από τον οποίο είναι χτισμένη η πόλη. Η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου και η θέα είναι εκπληκτική. Μπροστά οι στέγες των σπιτιών με φόντο το καταγάλανο Αιγαίο και τα παράλια της Μικράς Ασίας. 
Τα πελώρια σαλκίμια (γλυσίνες) στα λιθόστρωτα καλντερίμια της αγοράς χαρίζουν το μεθυστικό άρωμά τους την άνοιξη και τη σκιά τους το καλοκαίρι.
Μια βόλτα το δειλινό στο γραφικό λιμάνι με τα ταβερνάκια, τις βάρκες αλλά και τα ιστιοφόρα θα μείνει αξέχαστη εμπειρία.

:: Βαφειός

mol8

Χτισμένος στους πρόποδες του Λεπέτυμνου βρίσκεται ο γραφικός Βαφειός, 4χλμ. από τη Μήθυμνα. Εδώ θα γευθείτε τους ντόπιους μεζέδες στις φημισμένες ταβέρνες του ατενίζοντας πανοραμικά τη Μήθυμνα. 

:: Δ.Δ. Αργένου 

mol9

Λίγα χλμ μετά το Βαφειό βρίσκεται η Άργεννος, ορεινό χωριό χτισμένο στο ψηλότερο βόρειο σημείο του βουνού Λεπέτυμνου. Η θέα του Αιγαίου είναι από δω εκπληκτική. Σημείο αναφοράς η μικρή πλατεία του χωριού με τα παραδοσιακά καφενεία. Αξίζει να επισκεφθείτε τον ναό του Αγίου Γεωργίου (1836) και το Μουσείο Βαλέτα.

:: Δ.Δ. Λεπέτυμνου

mol10

Μετά την Άργεννο στο δρόμο μας βρίσκεται ο Λεπέτυμνος, ένα καινούργιο χωριό αφού χτίστηκε τη δεκαετία του ΄60. Τότε, μετά από ένα καταστροφικό σεισμό και καθίζηση του εδάφους, οι κάτοικοι του χωριού αναγκάστηκαν να μετακινηθούν λίγα χλμ μακριά από την αρχική τους θέση και να κάνουν μια νέα αρχή. Στο Λεπέτυμνο υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας.

 

:: Δ.Δ. Συκαμινέας

mol11

Προχωρώντας μετά από ρεματιές με πλατάνια και καστανιές θα συναντήσετε τη Συκαμινέα ή αλλιώς Συκαμιά που προβάλλει εντυπωσιακά, σκαρφαλωμένη σε μια απότομη πλαγιά του Λεπέτυμνου. Είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός με πέτρινα σπίτια, αρχοντικά του 19ου αιώνα και λιθόστρωτα καλντερίμια. Στην πλατεία του χωριού θα ξαποστάσετε στα καφενεία. Αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου και την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Θα δείτε και το πατρικό σπίτι του συγγραφέα Στράτη Μυριβήλη, γνωστός από τα μυθιστορήματά του και το αριστούργημα "Η Δασκάλα Με Τα Χρυσά Μάτια".

:: Σκάλα Συκαμινέας

mol12

3 χλμ από τη Συκαμινέα βρίσκεται η Σκάλα Συκαμινέας, μία από τις πιο όμορφες και γραφικές γωνιές στη Λέσβο. Πάνω στο βράχο, στην άκρη του μικρού λιμανιού στέκει το ξωκλήσι της Παναγιάς της Γοργόνας. Στις γύρω ταβέρνες σερβίρονται τα πιο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.