Πανηγύρι του Ταύρου

Ονομαστό στην Ελλάδα αλλά και στις πέντε ηπείρους όπου ζουν Λέσβιοι, είναι το «Πανηγύρι του Ταύρου». Κεντρικός πυρήνας του είναι η θυσία του στεφανωμένου ταύρου στη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπου, στο γειτονικό πευκόφυτο βουνό του Ταύρου, όπου μεταβαίνουν με τα στολισμένα άλογα οι πανηγυριστές.

Καθ’ όλη τη διοργάνωση του πανηγυριού διακρίνει κανείς πανάρχαια έθιμα όπως η ταυροθυσία, ο εξαγνισμός, το όλο τελετουργικό, οι ιπποδρομίες, το γλέντι, οι παραδοσιακοί χοροί, άμεσα συνδεδεμένα με την μικρασιατική παράδοση του ελληνισμού. Το πανηγύρι διεξάγεται τέλη Ιουνίου και διαρκεί τέσσερις μέρες.
Η καθιέρωσή του με τη μορφή αυτή ανάγεται στα μέσα του 18ου αιώνα, όμως είναι βέβαιο ότι αποτελεί επιβίωση πανάρχαιου εθίμου. Το Γεωργικό Σωματείο «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ιδρύθηκε επί τουρκοκρατίας το 1774 και από τότε διοργανώνει επιτυχώς την διεξαγωγή της ιεράς αυτής πανήγυρης.

Η πνευματική ζωή του τόπου ήταν ανέκαθεν έντονη και δραστήρια. Στην Αγία Παρασκευή κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, κατά την περίοδο της «Λεσβιακής Άνοιξης» αναπτύχθηκε μεγάλη πνευματική κίνηση.
Αυτό φαίνεται και από την ίδρυση την εποχή αυτή πολλών πολιτιστικών συλλόγων που ορισμένοι από αυτούς μαζί με άλλους που δημιουργήθηκαν αργότερα δραστηριοποιούνται μέχρι και σήμερα.
Έχοντας την καταγωγή τους από την Αγία Παρασκευή αναδείχτηκαν πολλοί λόγιοι, συγγραφείς, λογοτέχνες και καλλιτέχνες, από το 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.