Γενικές Πληροφορίες

Η δημοτική ενότητα

Έδρα: Αγία Παρασκευή Λέσβου

Ταχ/κή Δν/ση: Αγία Παρασκευή Λέσβου, ΤΚ-81102

Τηλέφωνα Δημοτικής Ενότητας: 22530-31637 & 31039

Τελεομοιότυπα: 22530–31221 & 31039

Τηλέφωνο/Τηλεομοιότυπο Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.): 22530-31039

Ε-mails: info@agiaparaskevi.net & d.agparaskevis-lesvou@kep.gov.gr

Δημοτικά Διαμερίσματα

Η Δ.Ε. Αγίας Παρασκευής αποτελείται από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Αγίας Παρασκευής, Νάπης και τους παραλιακούς οικισμούς Καντρί και Μέσα.
Έδρα του Δήμου είναι η κωμόπολη της Αγίας Παρασκευής, μια κωμόπολη με μεγάλη παράδοση, η οποία είναι κρυμμένη στην καρδιά του νησιού, και απλωμένη στην αγκαλιά χαμηλών λόφων ενός μικρού λεκανοπεδίου περιβάλλεται από ένα μεγαλύτερο δαχτυλίδι βουνών, που την κρύβει από τον κεντρικό οδικό άξονα της Λέσβου.

Το χαρακτηριστικό αυτό δημιουργεί μια «θεατρική» έκπληξη στον επισκέπτη, ο οποίος βλέπει να ξεπροβάλλει απότομα στα μάτια του η ήσυχη κωμόπολη που αναπαύεται στην αγκαλιά των λόφων.
Οι απλές γεωμετρικές γραμμές των αγροτικών κατοικιών και οι αυστηροί τετράπλευροι όγκοι της εκκλησίας και των ελαιοτριβείων, έρχονται σε αρμονική αντίθεση με τις διακοσμημένες επιφάνειες των αστικού τύπου αρχοντικών και τα κομψοτεχνήματα των Εκπαιδευτηρίων και του Δημαρχιακού Μεγάρου, συνθέτοντας ένα γραφικό και ανεπανάληπτο σύνολο, μαρτυρούν την αίγλη και την ακμή της κωμόπολης από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα, όπου χτίστηκαν και τα περισσότερα.
Η εντύπωση αυτή επιτείνεται από την άμεση σχέση του δομημένου με το φυσικό περιβάλλον.

Στα νότια βρίσκεται η εύφορη πεδιάδα, οι Αλυκές, ο κόλπος Καλλονής, ενώ νοτιοανατολικά τα ερείπια της Αρχαίας Πύρρας και το Ιερό των Μέσων.
Στα ανατολικά απλώνεται το μεγάλο πευκοδάσος του νησιού και ο ποταμός Μυλοπόταμος με τα ερείπια των παλιών νερόμυλων. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η παλαιοχριστιανική Βασιλική του Χαλινάδου, ενώ νοτιότερα συναντάμε τον αρχαιολογικό χώρο των Μέσων και ακόμη νοτιότερα την αρχαία Πύρρα.

Στα δυτικά ο ποταμός Τσικνιάς, ο αρχαίος Ναός της Κλοπεδής, ο λόφος του Προφήτη Ηλία όπου έχουν αναγνωριστεί κατάλοιπα προϊστορικού οικισμού, το ιστορικό σπήλαιο της Αγίας Παρασκευής στους πρόποδες του λόφου και η γέφυρα της Κρεμαστής.

Στα βόρεια της Αγίας Παρασκευής και σε απόσταση 3 χλμ βρίσκεται το γραφικό ημιορεινό χωριό της Νάπης. Ο οικισμός του έχει αναπτυχθεί στη νότια πλαγιά του λόφου της Ντούμπας, αμφιθεατρικά, με υπέροχη θέαση του λεκανοπεδίου της Αγίας Παρασκευής και πιο πέρα του κόλπου και της ενδοχώρας του, του επιβλητικού Όλυμπου, της Αρχαίας Πύρρας και των Μακάρων.

Είναι πολύ γραφικό χωριό καθώς φαίνονται από μακριά τα σπίτια πάνω στον πέτρινο λόφο, ενώ δίπλα, ένα μικρό τεχνητό άλσος δημιουργεί ωραία αντίθεση με τα κιτρινωπά βράχια. Η αγροτική του περιοχή εκτείνεται σε ορεινά ελαιοκτήματα και βοσκοτόπους με πουρνάρια και δρυς.

Γεωγραφία, Πληθυσμός

Ο πληθυσμός της Δ.Ε. Αγίας Παρασκευής Λέσβου ανέρχεται σε 3.000 κατοίκους κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ το καλοκαίρι διπλασιάζεται, για περίοδο περίπου πέντε μηνών.

Η Δ.Ε. καταλαμβάνει συνολικά έκταση 160.557 στρεμμάτων και απέχει περί τα 39 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Εκτείνεται στην κεντρική Λέσβο από τον ποταμό Τσικνιά στα δυτικά, ο οποίος οριοθετεί τα διοικητικά όρια με την Καλλονή, μέχρι την Αχλαδερή νότια, όπου ξεκινάει ο Δήμος Πολιχνίτου.

Ο Καβουροπόταμος και η περιοχή Αμπέλια οριοθετούν την περιφέρεια του Δήμου με το Δήμο Αγιάσου, το ύψωμα Αποστολέλλι με το Δήμο Ευεργέτουλα.

Το Κουφοβούνι και η Κλεφτόβιγλα ανατολικά συναντάει το όριο του Δήμου Θερμής, ενώ τα υψώματα Καβακλί οριοθετούν την περιφέρεια με το Δήμο Μανταμάδου και τα υψώματα της Κόριανης και του Πετσοφά με το Δήμο Πέτρας. Στην διοικητική περιφέρεια του Δήμου ανήκει μεγάλο τμήμα του πευκοδάσους της κεντρικής Λέσβου.
Στα νότια βρέχεται από τον κόλπο Καλλονής από τις εκβολές του ποταμού Τσικνιά μέχρι την Αχλαδερή, με 12 χλμ. μήκος ακτών.