Περιπατηκές Διαδρομές

° Διαδρομή 1 (Τμήμα 1): Αγιάσος (Ηρώο) – Καμένο Αλώνι – Μάρμαρο – Όλυμπος... >>>
Απέναντι από το Ηρώο Πεσόντων (στη νότια είσοδο του χωριού) ξεκινά το λιθόστρωτο μονοπάτι που διασχίζει τα περιβόλια της περιοχής «Φολίδι - Καδή Βρύση», ανηφορίζει στα καστανοσωθύρια της περιοχής «Μιλαντρά» και ανταμώνει τον αγροτικό δρόμο στη θέση «Καμένο Αλώνι». Ο δρόμος προς τα δεξιά είναι αδιέξοδος, συναντά όμως το μονοπάτι στη θέση «Μάρμαρο» που σκαρφαλώνει στη βραχώδη κορυφή του Ολύμπου.

 

° Διαδρομή 1 (Τμήμα 2): Αγιάσος (Απέσος) – Πατσαβούρα – Μάρμαρο... >>>
Μπαίνουμε στο χωριό από τη νότια είσοδό του. Στρίβουμε δεξιά από το Αναγνωστήριο και την Αγιά Σωτήρα, περνάμε τη συνοικία «Απέσος» και ακολουθούμε το λιθόστρωτο μονοπάτι που χωρίζεται σε δυο κλάδους στη Βρύση Ηλιογραμμένου.
Ακολουθούμε το δεξιό κλάδο που φιδοσέρνεται μέσα από περιβόλια και καστανοσωθύρια περνώντας από τις περιοχές Άγιος Σπυρίδωνας και Πόλες, φτάνει στη βρύση της Πατσαβούρας. Παίρνουμε δεξιά τον αδιέξοδο αγροτικό δρόμο που οδηγεί στη θέση «Καμένο Αλώνι», όπου καταλήγει και το λιθόστρωτο μονοπάτι της Διαδρομής 1 (Τμήμα 1). Στη θέση «Μάρμαρο» ακολουθούμε το μονοπάτι που μας βγάζει στην κορυφή του Ολύμπου.

 

° Διαδρομή 2: Αγιάσος (Σφαγείο) – Καστέλι – Καρκαβούρα – Άγ. Δημήτριος... >>>
Πριν μπούμε στο χωριό από τη νότια είσοδό του, συναντούμε αριστερά μας το Καρναβαλικό Μουσείο – Εκθετήριο Ειδών Λαϊκής Τέχνης του Δήμου Αγιάσου. Στρίβουμε δεξιά, περνάμε τα παλιά Δημοτικά Σφαγεία και ακολουθούμε το λιθόστρωτο μονοπάτι που περνά από τον Άγιο Βασίλειο και ανηφορίζει μέσα από πευκοδάσος στην κορυφή του λόφου Καστέλι, απ’ όπου η θέα απλώνεται πανοραμική. Εκεί θα βρούμε το ξωκλήσι του Ταξιάρχη Μιχαήλ, υπολείμματα περιτείχισης μεσαιωνικού οχυρού, στέκι να ξαποστάσουμε και νερό να δροσιστούμε.
Λίγο πριν την κορυφή του λόφου και προς τα δεξιά μας, θα δούμε το ξωκλήσι του Αγίου Φανοουρίου, απ’ όπου ξεκινά μονοπάτι που κατηφορίζει μέσα στη ρεματιά και βγαίνει στο ρέμα της «Καρκαβούρας» που πηγάζει από τις παρυφές του όρους Όλυμπος και χαρακτηρίζεται από την πλούσια παρόχθια βλάστηση.
Στις απότομες πλαγιές της χαράδρας που διαρρέει φωλιάζουν σπάνια αρπακτικά πουλιά (λεπτομερής αναφορά στο ρέμα «Καρκαβούρας» γίνεται στην ενότητα «Φυσικό Περιβάλλον – Β1. Γενικά – Πευκώνας :Το πευκοδάσος (τσαμλίκι) της Μεγάλης Λίμνης).
Ο δρόμος που ακολουθεί την κοίτη του ρέματος συναντά την παλιά επαρχιακή οδό Μυτιλήνης – Πολιχνίτου στο ύψος του Αγίου Δημητρίου με τα γραφικά καφενεδάκια, τα καταπράσινα περιβόλια και τα γάργαρα νερά.

 

° Διαδρομή 3: Αγιάσος (Άγ. Ιωάννης) – Άγ. Κωνσταντίνος – Άγ. Ευστράτιος – Παναγιούδα – Σανατόριο... >>>
Μπαίνουμε στο χωριό από τη νότια είσοδό του. Στρίβουμε δεξιά από το Αναγνωστήριο και την Αγιά Σωτήρα, περνάμε τη συνοικία «Απέσος» και ακολουθούμε το λιθόστρωτο μονοπάτι που χωρίζεται σε δυο κλάδους στη Βρύση Ηλιογραμμένου. Ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο που περνά από τα ξωκλήσια Άγιο Ιωάννη, Άγιο Κωνσταντίνο, Άγιο Ευστράτιο και Παναγιούδα στη θέση Μπιτζίλια, διασχίζει το πευκοδάσος αφήνοντας αριστερά του ένα παλιό νεκροταφείο και βγαίνει στον επαρχιακό δρόμο Αγιάσου - Μεγαλοχωρίου λίγο πιο κάτω από το Σανατόριο.

 

° Διαδρομή 4: Αγιάσος – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Πανέρας – Τσολέκος – Άντρια... >>>
Αφού περάσουμε τη γραφική Πλατεία Αγοράς, ανηφορίζουμε προς τα δεξιά τα καλντερίμια της συνοικίας «Μπουτζαλιά», περνάμε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (Καβίκου) και βγαίνουμε στην επαρχιακή οδό Αγιάσου – Μεγαλοχωρίου. Λίγο παραπάνω συναντάμε το ξωκλήσι του Αγίου Πανέρα και από κει παίρνουμε το λιθόστρωτο μονοπάτι που διασχίζει την περιοχή «Πάτμα».
Από δω ξεκινά ένα πολυδαίδαλο δίκτυο αγροτικών δρόμων και μονοπατιών που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή.
Στο πρώτο τρίστρατο που θα συναντήσουμε, ο αγροτικός δρόμος προς τα αριστερά μας οδηγεί στη θέση «Καλάμι» ενώ δεξιά μας υπάρχει λιθόστρωτο στενό μονοπάτι που βγαίνει στον αγροτικό δρόμο της περιοχής «Δούκαρ’ Πεύτσ’». Συνεχίζουμε το δρόμο μας που οδηγεί στην ελαιόφυτη περιφέρεια «Λιάκας» και συναντούμε το δεύτερο τρίστρατο, όπου ανταμώνουν το λιθόστρωτο του «Τσολέκου» που κατηφορίζει στα «Άντρια» και ο αγροτοδασικός δρόμος που οδηγεί στη θέση «Δούκαρ’ Πεύτσ’». Παίρνοντας το δρόμο προς τα δεξιά συναντούμε αριστερά μας το λιθόστρωτο μονοπάτι του «Καρυώνα» που κατηφορίζει κι αυτό προς τα «Άντρια», στη συνέχεια περνάμε από την περιοχή «Περιστεριές» απ’ όπου απλώνεται μαγευτική θέα του κάμπου Ευεργέτουλα, του κόλπου Γέρας, της χερσονήσου Αμαλής, του πορθμού Μυτιλήνης και των Μικρασιατικών παραλίων, και παραπέρα ανταμώνουμε τον αγροτικό δρόμο του «Ψωριάρη» που ξεκινά πάνω από το Σανατόριο και διασχίζοντας την περιοχή «Άντρια» κατεβαίνει μέχρι τον κάμπο του Ευεργέτουλα.