Βοήθεια στο Σπίτι

Ο Δήμος Μανταμάδου διαθέτει δύο προγράμματα «Βοήθεια Στο Σπίτι». Στόχος των προγραμμάτων είναι η φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων, μοναχικών ή μη και η ένταξη τους στην κοινωνία ως ενεργά μέλη, όσο αυτό είναι δυνατό.
Τα προγράμματα εξυπηρετούν αυτή τη στιγμή 65 ηλικιωμένα άτομα. Το πρόγραμμα που εξυπηρετεί τα χωριά Κάπη, Πελόπη και Κλειώ αποτελείται από μια Κοινωνική Λειτουργό, μια νοσηλεύτρια και μια οικογενειακή βοηθό. Το πρόγραμμα που εξυπηρετεί τον Μανταμάδο (συμπεριλαμβάνεται, και ο Ασπροπόταμος) αποτελείται από μια Κοινωνική Λειτουργό, μια νοσηλεύτρια και δύο οικογενειακούς βοηθούς.

Τα καθήκοντα της Κοινωνικής Λειτουργού είναι η κοινωνική έρευνα, η καταγραφή των περιπτώσεων και η αξιολόγηση των αναγκών κατά περίπτωση. Επίσης προσφέρει κοινωνική εργασία, ψυχολογική στήριξη στους εξυπηρετούμενους με τακτική παρακολούθηση των περιπτώσεων. Συνεργάζεται και ενημερώνει την οικογένεια για οτιδήποτε προκύψει και παραπέμπει περιπτώσεις σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες π.χ. πρόνοια, αλλά και συνεργάζεται με αυτές για την διεκπεραίωση κάποιου θέματος όπως έκδοση συντάξεως.
Τέλος μέλημα της είναι η τήρηση φακέλου για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, (κοινωνικά ιστορικά, έκθεση κοινωνικής έρευνας), η καταγραφή ατομικών ημερήσιων και μηνιαίων δελτίων παρακολούθησης, τριμηνιαίων δελτίων καθώς και η κατεύθυνση της πορείας του προγράμματος.
Τα καθήκοντα της νοσηλεύτριας είναι η μέτρηση πιέσεως ανά επίσκεψη, η μέτρηση σακχάρου και χοληστερίνης ανάλογα με την περίπτωση, ενεσοθεραπεία, ατομική υγιεινή, μικροβιολογικές εξετάσεις, μέτρηση θερμοκρασίας, αλλαγή τραυμάτων και παροχή πρώτων βοηθειών αν καταστεί ανάγκη.
Επίσης παρέχει οδηγίες προς τους εξυπηρετούμενους αλλά και προς τους συγγενείς, αν υπάρχουν, για θέματα ατομικής και δημόσιας υγιεινής, φροντίζει για τη μεταφορά των ηλικιωμένων προς το Νοσοκομείο ή τον γιατρό τους, ελέγχει και συνταγογραφεί τα φάρμακα. Τηρεί ημερήσια, μηνιαία και τριμηνιαία δελτία παρακολούθησης.

Τέλος, τα καθήκοντα της οικογενειακής βοηθού είναι η φροντίδα και η καθαριότητα του χώρου του ηλικιωμένου καθώς και η μέριμνα για την καθημερινή διαβίωση τους (πλύσιμο ρούχων, σίτιση), με την ενεργοποίηση του συγγενικού περιβάλλοντος ή εξεύρεση λύσεων σε συνεργασία με την Κοινωνική Λειτουργό. Ακόμα υποχρεούται να τηρεί τα ημερήσια και μηνιαία δελτία των επισκέψεων στους εξυπηρετούμενους. Τα προγράμματα του Δήμου Μανταμάδου σε συνεργασία με τον Δήμο, τις μεγάλες εορτές, (Πάσχα και Χριστούγεννα), προσφέρουν ορισμένα υλικά αγαθά στους ηλικιωμένους, μαζί με όλη τους την αγάπη, για να δώσουν λίγη χαρά σε αυτούς και να τους κάνουν να νιώσουν ότι αυτές τις ημέρες κάποιος τους σκέφτηκε, όπως θέλουμε να το νιώθουμε όλοι μας κυρίως τις γιορτές.
Τέλος θα διοργανωθούν εκδρομές σε διάφορα μέρη του νησιού, γεγονός που ήταν αδύνατο να το τολμήσουν μόνοι τους ακόμα και αν πήγαιναν με τα παιδιά τους. Οι ηλικιωμένοι μεταξύ τους
νιώθουν πιο άνετα, θυμούνται τα δικά τους χρόνια εφόσον είναι και από τον ίδιο τόπο. Έτσι αυτή η ευκαιρία δίχως τα προγράμματα δεν θα δινόταν σε αυτούς τους ανθρώπους, και κυρίως χωρίς την εμπιστοσύνη προς τους εργαζόμενους των προγραμμάτων. 
Είναι ευνόητο ότι τα προγράμματα «Βοήθεια Στο Σπίτι» προσπαθούν για μια καλύτερη, αξιοπρεπή και ανθρώπινη διαβίωση των ηλικιωμένων.