Δήλωση του Δημάρχου Μυτιλήνης κ. Νάσου Γιακαλή:

«Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεδρίασε η Επιτροπή του άρθρου 152 και με ψήφους 2-1 απέρριψε την προσφυγή του Δήμου κατά της Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το αιτιολογικό ότι δεν προηγήθηκε του Δημοτικού Συμβουλίου, συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής.

Ως φαίνεται, μιας και ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί και κοινοποιηθεί σε εμάς η απόφαση, δε λήφθηκε υπ’ όψιν η άποψη του Δήμου, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υπερκείμενο της Δημαρχιακής όργανο και ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση που λήφθηκε η απόφαση, με ομοφωνία αποφασίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 103 παράγραφος 4, τις αρμοδιότητες της σχετικά με το δάνειο, να τις ασκήσει το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Είναι να απορεί κανείς, ότι ο εισηγητής στάθηκε ως φαίνεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 103 του Κώδικα και δεν έλαβε καθόλου υπ’ όψιν του την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου, που λέει επακριβώς τα παρακάτω: “Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί για θέματα ιδιαίτερα σοβαρά, με ειδική αιτιολογία και απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο τις αρμοδιότητες των προηγούμενων παραγράφων.”

Εκεί σαφέστατα περιλαμβάνεται και η παράγραφος 2. Και θέλω να επαναλάβω, ότι το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα και να δηλώσω προς κάθε κατεύθυνση, ότι την αποκλειστική ευθύνη για το ότι θα μείνουν απλήρωτοι μέρες γιορτών, πάνω από 80 εργαζόμενοι και δεκάδες προμηθευτές, την έχει η κ. Θεολογίτου.

Η κυρία αυτή, η οποία υποτίθεται ότι εκπροσωπεί την Κυβέρνηση και όφειλε να γνωρίζει, ότι το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο των Δήμων οφείλεται στις περικοπές που έκανε η Κυβέρνηση λόγω μνημονίου. Και ήταν περικοπές θεσμοθετημένων πόρων. Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για το 2010 στο Δήμο Μυτιλήνης.

Όπως φαίνεται να αγνοεί, ότι τα λεφτά του δανείου θα πήγαιναν σε ανθρώπους που τα δούλεψαν και τα έχουν ανάγκη και θα έπεφταν στην αγορά της Μυτιλήνης για να δώσουν μια ανάσα στα μαγαζιά και στις επιχειρήσεις της πόλης μας. Και ας κόπτονται οι πολιτικοί της προϊστάμενοι για την τόνωση της ζήτησης και της καταρρέουσας αγοράς. Προηγείται όλων αυτών η “τάξις και η ηθική”, που ήρθε να επιβάλλει σε ένα ολόκληρο Δημοτικό Συμβούλιο η κ. Θεολογίτου.

Ως Δήμαρχος έκανα, μαζί με τους συνεργάτες μου, ό,τι περνούσε από το χέρι μας για τη λήψη αυτού του δανείου. Δυστυχώς, μπροστά μου αντίκρισα και το λέω ξεκάθαρα, την απάθεια για την κοινωνική διάσταση του θέματος, για να μην πω τη βαρβαρότητα απέναντι σε ανθρώπους που δε φταίνε σε τίποτα, οι οποίοι δούλεψαν και πρέπει να πληρωθούν.

Τέλος, δεν μπορώ να μην καυτηριάσω τη στάση του Συλλόγου των Μόνιμων Εργαζομένων του Δήμου, οι οποίοι παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δικές μου και του νομικού συμβούλου των υπαλλήλων με συμβάσεις έργου, έδωσαν τον αγώνα τους -όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις της κ. Θεολογίτου- για να “προασπίσουν τους μισθούς τους και τα κεκτημένα τους…”

Λυπάμαι ειλικρινά, γιατί μπροστά από το Δήμο Μυτιλήνης υπάρχουν 90 Δήμοι στη χώρα με πολλαπλάσια δάνεια. Λυπάμαι γιατί ξέρουν καλά, ότι οι περικοπές έγιναν ξαφνικά. Φαίνεται ότι η αλληλεγγύη των εργαζομένων στις σημερινές δύσκολες μέρες που ζούμε, πήγε… περίπατο. Γιατί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όταν το 2003 ο Δήμος πήρε δάνειο για να πληρωθούν το πριμ παραγωγικότητας, επειδή θα το εισέπρατταν οι ίδιοι, δεν αντέδρασαν, αλλά το δέχτηκαν με χαρά. Είναι και αυτό, σημείο των καιρών…

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, πέρα από την πίκρα και την αηδία που νιώθω, πρώτα ως άνθρωπος και κατά δεύτερο ως αυτοδιοικητικό και πολιτικό στέλεχος, πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές, οι συμπολίτες μας έχουν κατανοήσει ποιοι και με ποια κριτήρια αποφάσισαν για αυτούς, τούτες τις χρονιάρες μέρες, για τη λειτουργία του Δήμου και των νομικών του προσώπων (παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΑΠΗ).

Ας τη χαίρονται την κυρία Γ.Γ. όσοι την επέλεξαν…

Τελειώνοντας, οφείλω να τονίσω, ότι ο εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ στην Επιτροπή του άρθρου 152, Δήμαρχος επί 8 χρόνια στον Πολιχνίτο, έδωσε τη μάχη για την υπεράσπιση της απόφασής μας. Όπως οφείλω να τονίσω, ότι αρκετοί νομικοί της πόλης μας, οι οποίοι προφανώς πληροφορήθηκαν την απόφαση της Επιτροπής, μου τηλεφώνησαν για να μου δηλώσουν ότι ο Δήμος, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει δίκιο…

Νάσος Γιακαλής

Δήμαρχος Μυτιλήνης»

Γραφείο Τύπου