ΔΗΛΩΣΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ κ. ΝΑΣΟΥ ΓΙΑΚΑΛΗ
ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Λυπάμαι ειλικρινά, που ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου απάντησε στη δήλωσή μου για τον ορισμό του Προέδρου και της Γραμματέως του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Υπαλλήλων Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Λέσβου, προσπαθώντας να «θολώσει τα νερά».

Η καταγγελία μου ήταν πρώτιστα πολιτική. Είχε να κάνει με το ήθος και το ύφος της εξουσίας, την οποία εκπροσωπεί στο νομό μας ο κ. Περιφερειάρχης. Υπάρχουν κάποια ηθικά, αλλά και δεοντολογικά αμείλικτα ερωτήματα, που χρήζουν άμεσης απάντησης.

1. Γιατί δεν όρισε Πρόεδρο, υπάλληλο που δουλεύει καθημερινά μαζί με τους συναδέλφους του σε Δήμο, Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και προτίμησε τον ιδιαίτερο του Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Ι.Γιανέλλη για Πρόεδρο (υπάλληλο κατηγορίας Δ.Ε.); Με ποια εχέγγυα αμεροληψίας, ένας τέτοιος υπάλληλος μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα όλων των συναδέλφων του;

Επικαλείται ο κ. Λέκκας, ότι ο Κώδικας δεν… απαγορεύει τη συμμετοχή σε Υπηρεσιακό Συμβούλιο δημοτικού υπαλλήλου, αποσπασμένου σε γραφείο Βουλευτή. Η απάντησή μου είναι απλή και εύκολη. Κατ’ αρχήν, ο εν λόγω υπάλληλος δεν είναι απλά μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, αλλά ορίστηκε με απόφασή του, Πρόεδρος. Υπάρχει ανάλογο προηγούμενο σε ολόκληρη τη χώρα ή διεκδικεί την Πανελλαδική πρωτοτυπία;
Οι δε συντάκτες του Κώδικα και ο νομοθέτης αποκλείεται να είχαν φανταστεί ότι θα υπήρχε τέτοια απόπειρα κατάλυσης κάθε ηθικής δεοντολογίας και μια τέτοια πράξη ακραίου κομματισμού και γι’ αυτό δεν το συμπεριέλαβαν στις απαγορεύσεις.

2. Ποιους θεσμούς ισχυρίζεται ότι σέβεται ο κ. Λέκκας, όταν έγραψε στα «παλαιότερα των υποδημάτων του» την επιστολή – πρόταση μου, την οποία με εντολή του η Περιφέρεια Β. Αιγαίου μου ζήτησε για τον ορισμό Γραμματέως του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Πώς άραγε αναγκάστηκε να ακυρώσει απόφαση του, με την οποία όριζε ως Γραμματέα την προταθείσα από εμένα υπάλληλο του Δήμου και ύστερα από τις προφανείς και ασφυκτικές κομματικές πιέσεις ανακάλεσε την απόφασή του και όρισε αυτήν που όρισε ως Γραμματέα; Γιατί τότε ζήτησε πρόταση; Για να την πετάξει στον «κάλαθο των αχρήστων»;

Είναι συμπεριφορά Γ.Γ. Περιφέρειας αυτή, απέναντι στον εκλεγμένο Δήμαρχο του μεγαλύτερου Δήμου του Αιγαίου; Υπάρχει άραγε, έστω και μια περίπτωση Περιφερειάρχη, που να αγνόησε πρόταση Δημάρχου για ορισμό Γραμματέα Υπηρεσιακού Συμβουλίου;

Ως εκλεγμένος Δήμαρχος Μυτιλήνης, θεωρώ τη στάση του κ. Περιφερειάρχη με τα όσα και τηλεφωνικά συζητήσαμε, ότι ήταν άκρως προσβλητική ενάντια στο θεσμό της αυτοδιοίκησης, ενάντια στην ηθική διάσταση της πολιτικής, απαραίτητο στοιχείο μιας καλής συνεργασίας προς όφελος του τόπου.

Έχω μια ιστορία στην αυτοδιοίκηση και στα κοινά. Δεν δέχομαι για χάριν κομματικών σκοπιμοτήτων, για να ικανοποιηθούν κάποιοι, να υπάρχει τέτοια και τόση απρέπεια, όχι απέναντι στο πρόσωπό μου, αλλά απέναντι σε αυτό που εκπροσωπώ θεσμικά με την ψήφο συμπολιτών μου.

Θέλω να πω τελειώνοντας στον κ. Λέκκα, σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο, ότι δεν αρκούν οι προθέσεις και κάποια καλά λόγια. Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας και τις αντιστάσεις που διαθέτουμε απέναντι σε αυτούς που θεωρούν το κράτος, τους θεσμούς, λάφυρο για κατάκτηση.

Λυπάμαι ειλικρινά, γιατί ο Περιφερειάρχης δεν είχε τη δύναμη να πει στους κομματάρχες, «φτάνει, μέχρι εδώ» και να κάνει αμερόληπτα το καθήκον του. Και γι’ αυτό τον λόγο τον επικρίνω. Είναι χρέος μου. Γιατί τέτοιες πρακτικές είναι καταδικασμένες στη συνείδηση του Λεσβιακού λαού.

Τέλος, θέλω να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι για όσο διάστημα είμαι Δήμαρχος, ο Δήμος δεν θα λειτουργήσει υπό επιτροπεία.

Νάσος Γιακαλής
Δήμαρχος Μυτιλήνης