Δήλωση αναφορικά με το σχέδιο «Καλλικράτης» και τα σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου έκανε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Νάσος Γιακαλής. Αναλυτικά:

«Εάν τα σημερινά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για τη χωροταξική κατανομή του σχεδίου «Καλλικράτης» για ένα Δήμο σε κάθε νησί και εάν αυτό ισχύει και για το νησί μας, τότε θα πρόκειται κατά τη γνώμη μου για ένα τεράστιο πολιτικό λάθος της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού. Διότι εάν σε ένα νησί όπως η Λέσβος, με έκταση 1.600 τετρ. χιλ. και 100.000 μόνιμους κατοίκους, με 72 χωριά και κωμοπόλεις από 200 έως 5.000 κατοίκους το καθένα, επιχειρηθεί η επιβολή ενός Δήμου, θα πρόκειται όντως για αυτοδιοικητικό έκτρωμα.

Ως Δήμαρχος Μυτιλήνης, αλλά και ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης για πολλά χρόνια, διαφωνώ κάθετα με μια τέτοια προοπτική. Γιατί η δημιουργία και η λειτουργία ενός Δήμου στη Λέσβο με τις αρμοδιότητες που θέλει να εκχωρήσει στους δήμους ο νέος νόμος, θα επιφέρει στα σίγουρα το αυτοδιοικητικό χάος.

Πρέπει να ξέρουν αυτοί που σχεδιάζουν -ερήμην των θεσμοθετημένων οργάνων της αυτοδιοίκησης- τη χωροταξική κατανομή, ότι «Σούπερμαν αυτοδιοικητικοί», κατά την ταπεινή μου γνώμη, ακόμα δε γεννήθηκαν…

Αν δεν το έχουν λάβει αυτό υπ’ όψιν, ούτε οι τηλεδιασκέψεις, ούτε η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα σώσουν το εγχείρημα του «Καλλικράτη», που τόσες ελπίδες γέννησε σε όλους μας. Η αυτοδιοίκηση για να το πω απλά, δεν είναι από καθέδρας και αφ’ υψηλού θεώρηση των προβλημάτων. Έχει πολύ αγωνία, πολύ κόπο, καθημερινές δυσκολίες, με λίγα λόγια έχει «λάντζα». Χρειάζονται λοιπόν μεγάλοι μεν Δήμοι, κυρίως δε λειτουργικοί.

Η προσωπική μου άποψη, την οποία έχω διατυπώσει στην ΤΕΔΚ και στην ΚΕΔΚΕ, είναι ότι στο νησί μας πρέπει να συσταθούν τρεις τουλάχιστον Δήμοι, που πιστεύω ότι θα είναι λειτουργικοί. Εύχομαι να επικρατήσει η σύνεση και η λογική. Ένας Δήμος για τη Λέσβο σημαίνει ότι κάποιοι ζουν εκτός πραγματικότητας. Σημαίνει ότι τους ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και όχι η ουσία και η πρόοδος της αυτοδιοίκησης και του τόπου.

Μακάρι τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες να είναι ανακριβείς. Αν επαληθευτούν όμως, δε θα πρόκειται για λάθος, αλλά για σημαντικότατο πολιτικό ολίσθημα, από αυτά που συνήθως πληρώνονται πολύ ακριβά…»

Γραφείο Τύπου