Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή αρχών και κόσμου, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 23 Αυγούστου 2014, στην Τοπική Κοινότητα Μεγαλοχωρίου, οι εκδηλώσεις προς τιμήν της Μνήμης του Μεγάλου Τέκνου της Λέσβου Βενιαμίν Λεσβίου, γεννηθέντος στην εν λόγω Κοινότητα, Σοφολογιωτάτου, Διδασκάλου του Γένους, Σχολάρχου της Ακαδημίας Κυδωνιών και Βουκουρεστίου, Φιλικού, εκ των πρωτεργατών της Εθνεγερσίας, Βουλευτή των δυο πρώτων Επαναστατικών Συνελεύσεων, Προέδρου της Τριμερούς Αρμοστείας Νήσων Αιγαίου (δηλαδή Πρώτος Υπουργός Αιγαίου) και οραματιστή του «Πανδιδακτηρίου» δηλαδή ένα είδος Πανεπιστημίου, το οποίο επιχείρησε ανεπιτυχώς να δημιουργήσει στη Μυτιλήνη.

Στις εκδηλώσεις, που οργάνωσε ο Δήμος Λέσβου, παρέστησαν ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος,  ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Θεολόγος Πατερέλλης, ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Προκόπης Γυμνάγος, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πλωμαρίου, Νέντα Καμπάνι, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεγαλοχωρίου, Γιάννης Κουτλής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σκοπέλου, Πολύδωρος Κωνσταντέλιας, Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, φορέων, συλλόγων, οργανώσεων κ.α.

Συγκεκριμένα, το πρωί, ετελέσθη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Μεγαλοχωρίου. Ομιλία πραγματοποίησε ο Δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το πολυδιάστατο εκπαιδευτικό, επιστημονικό και εθνικό έργο του Τιμωμένου Βενιαμίν Λεσβίου, εκ των εκπροσώπων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, καταδιωχθέντος σκληρότατα για το έργο του, από το τότε κατεστημένο, έργο ελάχιστα γνωστό και στις μέρες μας δυστυχώς, ο οποίος αποτελεί και στους σημερινούς δύσκολους καιρούς πρότυπο Εκπαιδευτικού, Επιστήμονα, Πολιτικού και Εκκλησιαστικού ασυμβίβαστου Άνδρα και φλογερού Πατριώτη. Ακολούθησε τέλεση τρισαγίου και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του τιμωμένου.

Αργότερα, στην πλατεία του χωριού, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, αναφέρθηκε και σε μια σειρά τοπικών ζητημάτων και έργων και στο Μεγαλοχώρι και στην ευρύτερη περιοχή του τέως Δήμου Πλωμαρίου, και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Τέλος, επήνεσε το χορευτικό Δήμου και τον χοροδιδάσκαλο Κώστα Αγκοπιάν και τη βοήθεια που προσέφερε ο Δήμος Λέσβου, χρηματική, λεωφορείο μετακίνησης του χορευτικού κλπ. – για ακόμη μια φορά – στην πραγματοποίηση της εν λόγω σημαντικής εκδήλωσης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση προγράμματος τοπικών παραδοσιακών χορών από το χορευτικό του Δήμου Λέσβου, στην πλατεία του χωριού.

 

Από το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου Λέσβου