Ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος απέστειλε έγγραφο προς τον Διευθυντή Λειτουργίας του Δικτύου DIGEA A.E. κ. Ιωάννη Βασσάλο προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα με τους αναμεταδότες στην περιοχή του Πλωμαρίου. Συγκεκριμένα στην επιστολή ο κ. Βουνάτσος αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί, ζητώντας τις συμβουλές και τις οδηγίες του κ. Βασσάλου ώστε να δοθούν νόμιμες άδειες για τη λειτουργία των αναμεταδοτών, η οποία έχει ως ακολούθως:

«Αξιότιμε κε Βασσάλο,

Κατόπιν και της τηλεφωνικής επικοινωνίας μας την προηγούμενη εβδομάδα και με την ιδιότητά σας ως εκπροσώπου των επτά μεγάλων ιδιωτικών καναλιών Τηλεόρασης του Κέντρου που εγκαθιστούν το Ψηφιακό Σύστημα (DIGEA A.E.), στον οποίο με παρέπεμψε η κα Ελένη Κωνσταντίνη, Διευθύντρια του Γραφείου του κ. Κιμπουρόπουλου Κώστα, εντεταλμένου Συμβούλου του “ANTENNA TV A.E.”, έχω την τιμή να σας εκθέσω συμπληρωματικά τα ακόλουθα:

Η παράλια πόλη του Πλωμαρίου του τέως Δήμου Πλωμαρίου Λέσβου, νυν έδρα της ομώνυμης αντιδημαρχίας και πρωτεύουσα της ομώνυμης Δημοτικής Ενότητας, είναι η δεύτερη σε πληθυσμό μετά την πόλη της Μυτιλήνης. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης του Πλωμαρίου, την οποία και έχετε επισκεφτεί, όπως μου είπατε, κατά το παρελθόν, βρίσκεται οικοδομημένο εντός μισγάγκειας –βαθειάς χαράδρας- που έχει δημιουργήσει ο ποταμός Σεδούντας, που τη διασχίζει, χωρίζοντας την σε δύο τμήματα, επαυξάνοντας τη δυσκολία λήψης του σήματος.

Από της εποχής της πειραματικής λειτουργίας της κρατικής τότε τηλεοράσεως (1966)? στην κορυφογραμμή του υπερκείμενου της πόλης αυτής βουνού ονόματι «ΑΓΚΑΘΕΡΗ», έχουν τοποθετηθεί, δεν γνωρίζω με επιμέλεια τίνος, διάφοροι πομποί, οι οποίοι, προϊόντος του χρόνου και από τις πρώτης λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και της ραδιοφωνίας, αναμεταδίδουν τις εκπομπές τους, καλύπτοντας την πόλη και την περιοχή της.

Όταν, προ δεκαημέρου περίπου, εγνώσθη ότι ο τέως Δήμαρχος Πλωμαρίου, κ. Βαρβαγιάννης Δημήτριος εκλήθη από την Εισαγγελική Αρχή Μυτιλήνης να υποβάλει «ανωμοτί εξηγήσεις» για την έλλειψη νομίμου αδείας λειτουργίας των ως άνω πομπών ή πομπού, όπως έχω πληροφορηθεί (ραδιοπειρατεία), σίγησαν οι ως άνω αναμεταδότες όλων των ιδιωτικών τηλεοράσεων.

Είμαι ο νέος Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Λέσβου, από 1ης Ιανουαρίου 2011, ο οποίος προήλθε από την κατάργηση και συγχώνευση των προϋφιστάμενων, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2010, δεκατριών, τα δε προαναφερόμενα πληροφορήθηκα από τον Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου κ. Σταύρο Πολίτη και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Πλωμαρίου κ. Κώστα Μουτζούρη, καθώς και από τις δικαιολογημένες –πυκνότατες- διαμαρτυρίες των εκεί συμπολιτών μας, οι οποίοι απευθύνονται προς πάσα αρχή και εξουσία, συμπεριλαμβανομένου και του Τοπικού Τύπου βεβαίως, και προπαντός στον Δήμαρχο, ζητώντας να μεριμνήσει για την επαναλειτουργία του πομπού – πομπών αυτών, ώστε να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση, πληροφόρηση και ψυχαγωγία από την ιδιωτική Τηλεόραση, δεδομένης και της ισχυρότατης παρέμβασης των Τούρκικων Τηλεοπτικών Σταθμών, λόγω της εγγύτητας της γειτνίασης του νησιού μας με τις απέναντι Μικρασιατικές Ακτές. Τέλος, περί των ανωτέρω, ενημέρωσα και το Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του.

Όπως σας είπα στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, σας ζητώ να συνεργασθούμε και να έχουμε τις συμβουλές – οδηγίες σας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν νόμιμα πλέον και αμέσως, βέβαια, οι ως άνω αναμεταδότες – πομποί των προγραμμάτων σας, οι οποίοι, σίγησαν, επαναλαμβάνω, μετά από την παρέμβαση της Εισαγγελικής Αρχής, προκληθείσα από την παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, όπως έχω πληροφορηθεί».

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λέσβου