Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, την παρακάτω επιστολή με την οποία ζητά την αποζημίωση αγροτών και κτηνοτρόφων της Λέσβου για τις ζημιές που υπέστησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΤΗΛ. 2251037040
ΦΑΞ 2251037046
Email : grafeiotypou@mytilene.gr
Μυτιλήνη, 11 Ιανουαρίου  2017
Αρ. Πρωτ. : 1043
Πρoς : Υπουργο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
            κ. Ευάγγελο Αποστόλου
            (Γραφείο κ. Υπουργού) 

Κοιν. : 1. Δ/νση Ασφάλισης κ Ενίσχυσης ΕΛΓΑ

           2. Γεν. Δ/νση Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής

           3. Γεν. Δ/νση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και
               κτηνιατρικής

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων κτηνοτρόφων και αγροτών του νησιού της Λέσβου, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε το νησί.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Λέσβος έζησε μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων δεκαετιών. Η ισχυρή χιονόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν τεράστιες ζημιές ελαιόδεντρα αλλά και εσπεριδοειδή σε όλη την έκταση του νησιού. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου υπέστησαν και εκείνοι σημαντικές ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας του παγετού και των σφοδρών χιονοπτώσεων που διήρκεσαν συνολικά τέσσερις ημέρες. Ο Δήμος Λέσβου έχει ήδη ενημερώσει τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ώστε να προβούν υπηρεσιακά στις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση των αποζημιώσεων.

Η τοπική οικονομία της Λέσβου βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Η πρωτοφανής σε έκταση και ένταση κακοκαιρία που έπληξε το νησί μας προκάλεσε ζημιές, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες τόσο για τους αγρότες όσο και τους κτηνοτρόφους της Λέσβου.

Θα παρακαλούσα να προβείτε το συντομότερο δυνατόν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες που αφορούν τις αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηριχθούν οι επαγγελματίες του αγροτικού τομέα άμεσα, τη στιγμή μάλιστα που η Λέσβος δίνει μάχη σε πολλαπλά μέτωπα για να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία και ευελπιστώ στην ικανοποίηση του αιτήματός μου.

Με εκτίμηση,

Δήμαρχος Λέσβου

Σπύρος Γαληνός