Ξεκίνησε την Παρασκευή η 21η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που επιστρέφει φέτος στην πόλη της Μυτιλήνης, απ’ όπου το 1988 πρωτοξεκίνησε, με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου και τον οικοδεσπότη Δήμο Μυτιλήνης.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων, απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Νάσος Γιακαλής, ο τέως Υπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Βάσω Χοχλάκα, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου κ. Μαρία Βενέτη και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Κουρούσης, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη της 21ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Νάσος Γιακαλής τόνισε: «Διεκδικήσαμε ως Δήμος Μυτιλήνης την πραγματοποίηση της 21ης Συνάντησης, στην πόλη μας και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, που φιλοξενούμε τη συγκεκριμένη εκδήλωση μετά από αρκετά χρόνια. Χάρη στους ερασιτέχνες ηθοποιούς αυτών των θεατρικών ομάδων, τα νησιά μας αποκτούν ζωντάνια τους δύσκολους χειμερινούς μήνες, προσφέροντας μας αξιόλογες παραστάσεις, τις οποίες δούλεψαν με μεράκι και πολλή αγάπη».

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Βάσω Χοχλάκα ανέφερε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί υποδέχομαι όλους εσάς του συμμετέχοντες με την ιδιότητα, πρωτίστως της ερασιτέχνη ηθοποιού αλλά και εκ μέρους του Δήμου Μυτιλήνης. Η 21η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου είναι ένας θεσμός, που όλα αυτά τα χρόνια δυναμώνει και εμπλουτίζεται. Είναι μια σπουδαία διοργάνωση κι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός και γι’ αυτό, είμαστε χαρούμενοι που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην πόλη μας. Είναι σίγουρο ότι θα απολαύσουμε υψηλού επιπέδου παραστάσεις, από τα θεατρικά σωματεία του Αιγαίου. Επίσης, οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον». Η κ. Χοχλάκα ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Μαρία Βενέτη καθώς και το ΔΣ για την άψογη συνεργασία στη διάρκεια της προετοιμασίας της 21ης Συνάντησης, τις τοπικές θεατρικές ομάδες, «Θεατρικό Εργαστήρι», «Οι Άστεγοι», «ΦΟΜ Ο Θεόφιλος», που βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν στη διάρκεια των παραστάσεων, καθώς επίσης τους φορείς και όλους όσοι συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση αυτού του πολιτιστικού γεγονότος.

Με το πέρας της τελετής έναρξης, το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης παρουσίασε το έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία», ενώ νωρίτερα είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια -στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου- της Έκθεσης ζωγραφικής της Μαρίας Καλλιπολίτη, που επιμελήθηκε και την αφίσα της Συνάντησης. Την αυλαία της 21ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου άνοιξε η θεατρική Ομάδα Καλύμνου, που παρουσίασε στο Κινηματοθέατρο «Αρίων» το έργο του Γιάννη Κιουλλιά, «Το μιρμιζέλλι».

Οι εκδηλώσεις της 21ης Συνάντησης συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου με ένα αφιέρωμα στο έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ, ενώ η Θεατρική Ομάδα Νάουσας Πάρου παρουσίασε το έργο «Λα Νόνα» του Ρ. Κόσσα. Το βράδυ, η θεατρική ομάδα Μυτιλήνης «Οι Άστεγοι» ανέβασε το έργο «Ζωή» του Τάκη Χατζηαναγνώστου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Την Κυριακή, η «Τέχνη» Πάτμου παρουσίασε στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΦΟΜ Ο Θεόφιλος» το έργο «7 ρίχτερ» του Μπεσίτ Ακ., ενώ αργότερα στο Κινηματοθέατρο «Αρίων» η ΔΕΠΠΑ Μυκόνου ανέβασε το έργο του Π. Πολυκάρπου «Τα κατά Αριστοφάνη».

Οι θεατρικές παραστάσεις συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Γραφείο Τύπου